Zahodnovišavski beli terier

Domovina: Velika Britanija
Skupina: FCI III (terierji)

Zgodovina:

Zaradi kratkih nog in kompaktnega telesa je bil ta pes v preteklosti primeren za lov na male glodavce, lisice, jazbece, vidre in divje mačke po skalovju, močvirjih in grmovju. V leglih Cairn
terierjev naj bi se občasno skotili tudi beli mladički. Veljali so za manj vredne, neodporne, šibke, neprimerne za lov, skratka bili so nezaželeni. Praviloma so lastniki vse bele mladičke, ki so se tu in tam pojavljali v leglu, preprosto pobili.
Ustanovitelj nove pasme je bil polkovnik E.D.Malcom iz Argilshyra, ki je nekoč na lzgo.jpgovu na lisico po pomoti ustrelil svojega barvastega terierja. Odločil se je, da bo v bodoče iz legla izločil in obdržal bele terierje, ki jih na lovu ne bo zamenjal s plenom. Z vzrejo belih terierjev je dokazal, da je beli terier iz Zahodnega višavja enakovreden ostalim, tako v telesnih, kot delovnih sposobnostih. In ravno ti kužki so predniki današnjih zahodnovišavskih belih terierjev, ki so lastne rodovne knjige dobili šele leta 1925.
Mali beli princ Zahodnega višavja je tako začel svoj pohod po svetu in do danes osvojil vse celine sveta, prevzel je vlogo družinskega kužka, družabnika in spremljevalca. Kljub razvoju in spremembam v zadnjem stoletju pa je obdržal svojo izvirnost, svojeglavost, gibčnost, samozavest, pogum, vztrajnost, prebrisanost, prisrčnost, očarljivost in seveda prijaznost.

Splošno:
Višavec je pes močne zgradbe, globokih in širokih prsi, z ravno hrbtno linijo in močnimi mišičastimi okončinami.
Glava je gosto porasla z dlako in je nošena pod pravim kotom ali malo manj glede na os vratu. Lobanja je rahlo kupolaste oblike. Ko tipamo čez lobanjo, čutimo gladke obrise. Med očmi je rahla brazda.splo.jpg
Smrček je črn in precej velik ter tvori povezano celoto z gobcem, kjer se obrazni del počasi zožuje od oči proti gobcu. Zobje so močni in ravni z močnim škarjastim ugrizom ter sorazmerno veliki za tako majhnega psa, kajti v preteklosti je moral dobro zagrabiti in držati divjad.
Očesi ležita dokaj daleč narazen, srednje velikosti, temni kot se le-da. Pogled je oster in inteligenten. Ušesa so majhna in nošena čvrsto dvignjeno. Končajo se koničasto in niso nastavljeni ne preveč skupaj in ne preveč daleč narazen. Dlaka na ušesih je kratka in gladka (žametna). Vrat je mišičast in se počasi širi proti bazi in se združuje z lepo padajočimi rameni. Telo je kompaktno, hrbet raven, ledja pa so široka in močna. Prsi so globoke, rebra so dobro zaobljena, kar jim daje raven videz, če jih gledamo s strani.
Plečna višina je približno 28cm. Rep je dolg od 12,5 do 15cm, pokrit z ostro dlako brez resic in raven, kot se le-da. Nošen je elegantno, ne sme biti nošen zavito preko hrbta.
Noge so kratke, mišičaste in kitaste, pokrite s kratko, trdo dlako. Prednji tački sta večji kot zadnji. Blazinice so debele in pokrite s kratko grobo dlako ter črne barve. Tudi krempeljčki naj bi bili črni. Gibanje je svobodno, ravno in lahkotno. Njegova življenjska doba je 10 do 15 let.

Značaj:
Ti majhni psi so, čisto po ‘teriersko’, zelo aktivni, odločni in samozavestni, zelo zviti in svojeglavi ter trmasti. Prav tako so kljub svoji majhnosti tudi zelo pogumni in neustrašni, zavzeti, veseli in vedno pripravljeni za ‘akcijo’. Danes zahodnovišavski beli terier ni več lovec na lisice, je pa zelo živahen prijatelj, ki je izredno prilagodljiv in se hitro navadi zna.jpgna naš dnevni ritem. Obožuje sprehode, vendar pa bo z nami prav rad tudi prespal kakšen dan. Višavci so tudi odlični čuvaji, s svojim laježem nas bodo vedno opozorili na nove prišleke, ipd. So izredno dobri družabniki svojim lastnikom, vendar niso primerni za majhne otroke, kajti nemalokrat se zgodi, da se branijo tudi z ugrizom.
Zaradi svoje lovske zgodovine imajo ti psi še danes zelo velik nagon po lovljenju česarkoli, kar se premika – od ptičev, majhnih glodalcev,… do mačk, ki jih bodo neusmiljeno preganjali do onemoglosti. Lastniki so nemalokrat presenečeni nad refleksi in veliko hitrostjo, ki jo na krajših razdaljah lahko doseže ta majhen kuža. Ob pravi vzgoji in socializaciji pa jih lahko navadimo tudi na skupno življenje s temi živalmi. Vendar pa znajo biti višavci izredno dominantni in bodo vedno poskušali splezati po hierarhični lestvici. Tako moramo biti pri vzgoji izjemno dosledni in jim moramo že ob prihodu mladička v hišo točno pokazati njihovo mesto v družini, sicer se kaj hitro lahko zgodi, da bo pes postal agresiven in nas poskušal nadvladati.

Nega:
Višavski terier ima gosto dlako, ki ga varuje pred mrazom in vlago. Sestavljena je iz ostre krovne dlake in iz mehke podlanke, ki spominja na krzno. Kot mladička ga moramo zaradi otroške dlake vsakodnevno krtačiti in česati, kasneje pa zadostuje enkrat donega.jpg dvakrat tedensko. Pogosto kopanje ni priporočljivo, ker dlaka izgubi svojo značilno žimasto mehkobo. Čeprav so ti psi bele barve, pa niso pogosto umazani, kajti ko se nesnaga posuši, jo lahko preprosto skrtačimo z dlake, ki bo takoj zopet postala bela. Višavci spadajo med dolgodlake pse, in nekajkrat na leto potrebujejo trimanje, tudi striženje. Trimanje je postopek redčenja stare in odmrle dlake s posebnim nožkom trimerjem. Če pes ne hodi veliko po asfaltnih površinah, mu je potrebno tudi skrajšati krempeljčke, sicer si jih zbrusi sam.

Zdravje:
Zahodnovišavski beli terier je ob pravilni negi in oskrbi dokaj zdrava pasma, ki nima posebnih bolezni. Najpogostejše so težave s kožo, pri nekaterih psih pa se rade pojavljajo tudi težave s prebavo, zaradi česar moramo paziti na to, kaj kuža sme zaužiti in kaj ne, kajti ti psi so zelo požrešni. Prav tako moramo biti pozorni tudi na pravo težo, saj se zaradi njegove požrešnosti kaj hitro zgodi, da pes postane predebel.

Šolanje:
Zaradi življenja v stanovanju skupaj z lastnikom, so ti psi izjemno inteligentni in pripravljeni tako za učenje najrazličnejših vragolij kot tudi za učenje poslušnosti, agilityja,….
S šolanjem moramo začeti že zelo zgodaj, kajti prav lahko se zgodi, da nas pes sol.jpgzaradi svoje dominantnosti ne bo začel spoštovati in se bo začel obnašati težavno. Potrebuje dosledno vzgojo brez popuščanja, kajti ti psi so izjemno zviti in trmasti ter bodo lastnika večkrat poskusili ‘prinesti okrog’. Zaradi velikega zanimanja za okolico in zaradi svojeglavosti jih sprva tudi težko pripravimo do ubogljivosti, ko pa že obvladajo nekaj stvari, za delo ne potrebujejo več prav veliko motivacije. Dovolj je že majhen priboljšek ali žogica. Prav tako so lepo vzgojeni in šolani višavci velika atrakcija na raznih tekmovanjih poslušnosti, ko v paru z velikim psom izvajajo enako visoko poslušnost. Niso primerni le za izvajanje obrambe.

Življenje z višavcem:

Višavski terier je pes, ki bo ves naš prosti čas preživel z nami, ne glede na to, kaj bomo počeli, saj so izjemno prilagodljivi. Tako ga lahko navadimo na vse naše aktivnosti, ki jih sami imamo radi – pa če je to vsakdanja športna aktivnost ali leno poležavanje na kavču. Seveda tako kot vsi psi potrebujejo razgibavanje, da lahko sprostijo odvečno energijo, sicer si bodo sami poiskali zaposlitev, ki pa navadno ne bo v skladu z našimi željami.
Ob nedosledni in popustljivi vzgoji lahko hitro postane gospodar v hiši, zato moramo paziti, da ga že kot mladička začnemo dosledno vzgajati. Višavci so hišni psi in radi preživljajo dan ob lastniku. Praktično so to psi brez vonja, potrebujejo malo nege (le česanje nekajkrat tedensko) pa tudi v stanovanju ne puščajo veliko dlake. Ob pravilni vzgoji so prijaziv.jpgzni in družabni, so pa tudi krasna zabava, kajti vedno se mu bomo lahko od srca nasmejali, ko bo izvajal razno razne vragolije in trike, ki smo ga sami naučili, kot tudi na sprehodu, ko bo vtaknil nos prav povsod in čisto nobene stvari pri svojem raziskovanju ne bo izpustil. Tako bo z vedno ponosno dvignjeno glavo in pokončnimi uhlji ter z repom kot ‘anteno’ pozorno spremljal vse dogodke v okolici in bo takoj pripravljen zapoditi se za kakšno premikajočo zadevo – npr. žogico ali pa tudi za drugo živaljo. Do drugih živali so ob pravilni vzgoji prijazni in družabni, do tujcev navadno nekoliko zadržani. Imajo pa izredno dober spomin in tako bo ob naslednjem srečanju že bolj družaben in sproščen. Vendar pa moramo tudi paziti, kajti ko se višavcu enkrat zamerimo, si bomo le stežka znova pridobili njegovo zaupanje. Na kratko povedano – višavec je velik pes v majhnem telesu, ki bo zagotovo ukradel naše srce. V malem kužku boste tako dobili velikega prijatelja, ki se čisto po teriersko ne bo ustrašil ničesar, z veseljem pa vas bo spremljal na bližji grič, ali pa z vami prespal cel dan.

Lastnik:

Višavec potrebuje dosledno vzgojo, ob popustljivi, nedosledni, premili ali preostri vzgoji se lahko pojavi težavno vedenje (agresivnost, dominantnost, lahko postane gospodar v hiši,…). Striktno se moramo držati pravil, ki jih postavimo, kajti ko jih enkrat ne bomo upoštevali, nas bo kuža odtlej vedno poskušal ‘prinesti okrog’. Torej lastnik mora biti prijazen, ljubezniv, a hkrati strog in nepopustljiv. Višavec ni priporočljiv za majhne otroke, ker se zna postaviti zase tudi z zobmi. Je pa odličen družabnik za vse starejše otroke in tiste, ki so mladi po srcu. Zanj potrebujemo dokaj veliko časa, kajti ta pes nas bo zdra.jpgposkušal spremljati povsod, zato ni pravi pes za tiste ljudi, ki bodo imeli na dan čas le kakšno uro ali dve za sprehod. Izredno radi so s svojim lastnikom, in tako moramo biti pripravljeni na to, da bo vedno iskal našo družbo. Prav tako ta pes ni primeren za ljudi, ki ne morejo imeti bevskača (zaradi sosedov, lastnega neugodja, ipd.), kajti to ta pes resnično je. S svojim ostrim laježem nas bo opozoril na vse in to mu bomo tudi ob pravilnem šolanju težko preprečili. Ta pes prav tako ni primeren za lastnike, ki mislijo, da je to pameten, prijazen pes že po naravi, da majhnih psov ni potrebno socializirati, učiti, itd., kar je lastnikom večjih pasem čisto logično. Vsekakor pa priporočam tega čudovitega psa vsem, ki imate voljo, potrpežljivost, veliko mero smeha, pripravljenost na premagovanje težav,… ter odločnost, nepopustljivost in veselje za učenje novih vragolij in trikov, kajti westy vam bo ob pravilni vzgoji prav gotovo želel ugoditi po svojih najboljših močeh.

Avtorica: Jana Dretnik (Jana*)