Maltežan

Zgodovina
Maltežan je ena najstarejših in najbolj znanih pasjih pasem v skupini dolmalty1godlakih psov. Iz starejših zapisov vemo, da je ta pasma zadnja tri tisočletja živela v Sredozemlju. V grški zgodovini jo opisuje Aristotel, v prvem stoletju našega štetja pa jo opeva latinski pesnik Strabon, kot pasmo, ki je spremljala ugledne žene v salonih. Sicer pa izvor ni točno znan: Na neki amfori izpred poltretjega tisočletja je prikazan beli dolgodlaki majhen pes, ki naj bi ustrezal današnjemu Maltežanu. Pod njim pa napis Meaetisie, kot takratšni otok Melitae Meledae, kasneje Melita danes pa menimo, da je to naš otok Mljet. Psa si lastijo tudi Angleži, saj naj bi pes nosil ime po otoku Malta in Francozi, saj se je pes pojavljal v času Ludvika XIV. Danes pa je Maltežan dobil uradno italijansko klasifikacijo.

Splošno
Pasma spada v deveto FCI skupino-družni in spremljevalni psi in v prvi oddelek-bišoni in sorodne pasme. Ne potrebuje delovnega izpita. Idealna teža pri Maltežanu se giblje od 3 do 4 kg, plečna višina pri samcih je od 21 do 25 cm, pri samička pa od 20 do 23 cm. Mali beli lepotec, je zvest pes, ki je ponavadi daljši kot višji.

Videz
Maltežana obdaja dolga bela gosta dlaka, svilnata na otip. Njegovo malty4ravna dlaka se izjemno lepo prilega telesu in pri hoji zgleda kot da lebdi. Ima samo krovno dlako. Ker nima podlanke, redko kdaj vidimo dlake v stanovanju. Oči, ki so temne in okrogle znajo tako lepo pogledati, da te mine vsaka morebitna jeza. Ali pa tako zelo živahno, da si tudi v slabih dneh takoj boljše volje. Ušesa so trikotna in prekrita z dlako, smrček pa je črn. Maltežani imajo škarjast ugriz. Rep je dobro odlakan in ‘ponosno’ nošen čez hrbet. Elegantno gibanje Maltežana je enakomerno s kratkimi, a hitrimi koraki.

Karakter
Neverjetno ‘pogumen’ za svojo velikost in se oglasi ob vsakem neznanem šumu. Seveda pa tudi izredno živahen, ampak ne potrebuje malty2zelo veliko gibanja, čeprav je vesel vsakega daljšega sprehoda. Pomembno mu je, da je v bližini ljudi na katere je navezan in jim zvest, zato ne mara biti preveč časa sam. Rad je tudi v središču pozornosti in velikokrat nas lahko do solz nasmeji s svojimi norčijami. Maltežanček je nežno bitje, ki je igrivo do svoje pozne starosti. Pravo veselje je iti z Maltijem v pasjo malo šolo, ker je izjemno poslušen in se rad uči trikcev in ukazov. Primeren je tudi za agility, saj so zelo spretni. Do otrok ima lep odnos, moramo pa paziti pri mlajših otrocih, da so do našega radovednega in pozornega kužka dovolj nežni. Prav tako moramo paziti pri večjih psih, da majhnega lepotca ne poškodujejo. Nasplošno pa je Maltežan prijazen do drugih živali(ob pravilni socilizaciji).

Zdravje
Nasplošno Maltežan velja za zdravo pasmo(na srečo!), vendar je malo bolj dovzetni za nekatere bolezni: slepota, težave s kožo, izpah pogačice in težave z zobmi. Pomembno je, da kupimo psa z rodovnikom, pri dobrih vzrediteljih, saj je zaradi kupovanja nerodovniških psov pasma vedno bolj podvržena raznim boleznim. Življenjska doba pri Maltežanu je dolga, in sicer 16 in več.

Nega
Pri Maltežanu je nega zelo pomembna. Njegova dolga dlaka potrebuje vsakodnevno česanje, ker se v nasprotnem primeru zavozlja. Pri česanju lahko uporabljamo balzam in različne kvalitetne spreje, ki nam pomagajo malty3pri razčesavanju vozljev in dajejo dlaki lesk. V pomoč imamo tudi več vrst glavnikov: navadnega kovinskega, krtačo Pin brush in Slicker brush. Za Maltežana nikoli ne uporabljamo krtač z bunkicami na zobcih saj le te poškodujejo dlako. Za kopanje imamo poseben šampon za bele pse. Kopamo ga na približno 14 dni, po potrebi tudi večkrat. Ustrezno pa negujemo tudi dlako pod očmi, saj se Maltežanu zelo solzijo oči in to daje dlaki pod očkami rjav odtenek, zato jo redno umivamo in dlako nad očmi spnemo v čopek ali jo pripnemo s majhno sponkico. Potrebna pa je seveda tudi nega ušes, zob in striženje krempljev. Maltežanu na vsake 14 dni strižemo dlako med blazinicami in s tem preprečimo, da bi mu pozimi drselo in da ga nasplošno ne moti. Torej nega je res izredno pomembna, zato je treba pred nakupom dobro pomisliti, če smo pripravljeni na vse to.

Življenje z Maltežanom in primeren lastnik?
malty5 Življenje z Maltijem je zabavno, polno smeha in ljubezni, ki nam jo kuža vrača z dvakrat večjo mero, kot mu jo dajemo. Primeren lastnik je vsak, ki mu bo nudil dovolj časa in bo zanj skrbel, kot je potrebno. Lastnik mu mora kupovati kvalitetno hrano in ga ustrezno negovati.
Zavedati se moramo, da je kljub njegovi majhnosti živahen pes, ki ima dolgo življenjsko dobo in potrebuje veliko časa in ljubezni, ter da se za nakup ne smemo odločiti iz danes na jutri ampak dobro razmisliti saj je to družinski član, ki bo z nami približno 15 let. Če si želite psa kot je Maltežan in ste mu pripravljeni nuditi vse kar je zgoraj našteto, poiščite dobre vzreditelje in kupite psa z rodovnikom, ki vas bo spremljal dolgo, dolgo let.

Tekst: Špela Voje – Ella

Slike: Ella, MEL in Tjaša