Shih-Tzu

Prišel je, davno nekoč, s tibetskih planot, tako vsaj ugibamo. Sprehodil se je po cesarskih dvorih neskončne Kitajske, tam dobil sedanjo ali skoraj sedanjo kratkogobčno podobo, doživel konec cesarske slave, se komaj rešil pred novim družbenim redom daleč na zahod, potem pa že skoraj izginil iz obličja zemlje.
Američani so čisto nori nanj, Evropejci pa tudi zmeraj bolj. Lep je, zmagovalen, pa hkrati skoraj ogrožen zaradi marsikje nenadzorovane vzreje na črno, ki mešetarjem pač prinaša dobiček, pasmi pa škodo. Beseda je o levjem psu, ki ga primerjajo s prelepim cvetom krizanteme.

Država porekla: Tibet
Življenjska doba: približno 10 let
Cena mladiča: približno 800 €

Zgodovina
Najverjetnejša je razlaga, da so mali dolgodlaki tibetanski psi prišli kot darilo kitajskemu cesarju na kitajski dvor, kjer je bila vzreja pasemskih psov že v pradavnini zelo razvita. Tu so jih verjetno križali s svojimi majhnimi kratko gobčnimi psi, vendar so jih, ko so se pasemske značilnosti utrdile, ločili in parili le še med seboj in ne več z ostalimi pasmami prisotnimi na dvoru. Kratke gobčke so imeli Kitajci za poseben vzor lepote, saj so bili takšni psički bolj podobni Budi.
Druga teorija o nastanku pa trdi, da so prišli shih tzuji že taki, kot so danes, s Tibeta na Kitajsko in da niso rezultat križanja. Vendar za to trditev zaenkrat nimamo nikakršnih dokazov.
Križanju navkljub pa so Kitajci pasmo skrbno varovali in le redke odličnike je doletela čast dobiti v dar shih-tzuja. Eden takih je bil tudi danski konzul g. Kaufmann, ki je dobil v dar par shih-tzujev direktno od samega cesarja. Ta par (Shauder in Leidza) predstavlja temelj evropske vzreje. Hkrati je to tudi edini par, ki izhaja neposredno iz cesarske črede in ni bil kupljen pod roko v sumljivih okoliščinah. Glavna ljubiteljica in ljubosumna vzrediteljica na kitajskem dvoru je bila cesarica Tsu-Hsi, ki je tudi napisala prvi pasemski standard. Osebno je nadzorovala vzrejo in pregledovala mladičke. Mladičke, ki so po odstopali od njenega standarda so evnuhi, ki so sicer skrbeli zanje, morali usmrtiti. No, tega niso vedno storili in so jih velikokrat raje na skrivaj prodali. Cesaričina najljubša shih-tzuja sta bila Shadza (kar pomeni tepček) in črni samec. Shadza je imel lepo navado, da je vsakogar, ki cesarici ni bil pri srcu takoj, ko ga je zagledal ugriznil v nogo. Cesarica pa se je gostu, skozi težko zadrževan smeh, opravičevala zaradi neumnega psa! V prepovedanem mestu je proti koncu cesarstva izbruhnil velik požar, ki so ga podtaknili evnuhi, da bi tako prikrili kraje. Pred požarom so nekaj psov rešili in prodali, nekaj jih je zgorelo, večino pa je uničila nova komunistična oblast. K sreči so se shih tzuji na zahodu hitro uveljavili in se kot pasma obdržali. Pasma se šele v zadnjih letih skupaj z liberalizacijo oblasti, spet počasi vrača na Kitajsko.
V meglo tibetanskih planjav in v skrivnosti kitajskega prepovedanega mesta je zavit izvor in nastanek pasme, ki jo poznamo pod imenom shih tzu.
Nedvomno segajo starodavne korenine pasme v Tibet, vendar so ji končno današnjo podobo vtisnili Kitajci. Mnogi raziskovalci tibetanskih pasem so potovali po Tibetu in iskali primerke tibetanskih pasem, vendar niso našli med njimi niti enega, ki bi bil lahko nedvomno shih tzu. Kljub dejstvu, da shih tzujev v Tibetu ni, pa tibetanski izvor pasme ni sporen, saj se v leglih čistokrvnih shih tzujev občasno pojavi kakšen mladiček, ki je po svoji zunanjosti povsem enak lhasa apsu ali pa tibetanskemu španjelu.

Nega dlake
O negi shih tzujeve dlake so napisane celo knjige. Dolgo, dvojno dlako moramo NUJNO redno česati in krtačiti. Vsaj dvakrat na teden moramo dlako najprej prečesati s krtačo z dolgimi, ravnimi kovinskimi zobci brez bunkic na konicah (nežno in z občutkom), nato pa s kovinskim glavnikom prečesati (in to do kože, ne le povrhu), morebitne vozličke pa moramo s prstu razplesti. Nato moramo ves kožuh še enkrat prečesati z glavnikom, s čemer odstranimo mrtvo dlako.
Če pri česanju nismo dosledni, bo dlaka vozlasta, da je ne bo več mogoče razčesati. Namesto, da ga cukamo in vlečemo, ter na silo odstranjujemo vozle, je bolje da ga odpeljemo na striženje. Ko dlaka ponovno raste, pa jo bolj disciplinirano negujemo, ali pa psa približno trikrat na leto ostrižemo.
Večina ljudi se v shih tzuja zaljubi prav zaradi čudovite dlake, le malokdo pa se ob nakupu zaveda, kako zahtevna je nega in kako težko se je naučiti pravilne tehnike česanja.

Standard
Splošen vtis: Je robusten pes močne konstitucije z razmeroma krepkimi kostmi, bogato odlakan. Po naravi je živahen in iteligenten.
Videz: Manjši pes močnih kosti, trup malo daljši kot višji, okrogla glava s kratkim gobčkom, velike okrogle rjave oči, ravna hrbtna linija, rep dolg, pada v loku čez hrbet.
Dlaka: je dolga, gosta in dvojna. Sme biti valovita, a ne skodrana. Pri dobro odlakanih psih pada do tal. Dovoljene so vse barve in barvne kombinacije. Zaželjen bel pramen dlak med očmi in na konici repa.
Višina in teža: od 24 do 27 cm, 5kg – 8kg.
Glava: je široka, okrogla, velika, s kratkim, približno 2,5 cm solgim štirioglatim gobčkom, ki je povsem pigmentiran. Je predgirzav ali pa ima kleščast ugriz. Oči ima velike, temne, okrogle, a ne izbuljene. Pogled je topel. Uhlja sta velika, povešena, dolga, srednje visoko nastavljena, bogato odlakana.
Telo: Je čvrst in zbit, pravokotne oblike, ima globok in širok prsni koš, hrbet pa raven. Okončine so dobro okotene, mišičaste, paralelne in kolikor je mogoč, glede na širok prsni koš, ravne. Noe so bogato odlakane. Red nosi v lepem loku čez hrbet, je bogato odlakan in visoko nastavljen.

Značaj
Je zelo temperamenten in prijaznega značaja. Kot ljubezniv, razigran in samozavesten pes je popoln spremljevalec ljudi, ki želijo intenzivno negovati njegovo dlako. Poletne vročine nima posebej rad in je tudi ne prenaša. Vse kar potrebuje, je ljubezen, ki jo tudi vrača.
Zdravje:
luksacija pogačic, težave z dihanjem, volčje žrelo, entropij, bolezni ledvic, vnetja ušesov, težave z očmi.

Napake, ki so najpogostejše in na katere morajo biti kupci še posebej pozorni pa so:
• prenežna konstitucija ( 8-tedenski mladic mora tehtati od 1,4 – 2 kg)
• kratka in redka dlaka ( 8-tedenski mladic ima že 3-5 cm dolgo gosto dlako)
• nepravilni škarjasti ugriz ( ta se včasih popravi, vedno pa ne)
• modre barve oči
• predolg nosni koren
poleg naštetega pa velja posvetiti maksimalno pozornost še dokumentom (ponarejeni, fotokopirani, z roko popravljeni ali sploh nikakršni dokumenti so pogost pojav). Mladički morajo biti tetovirani in številka vpisana v rodovnik mora biti enaka številki v ušesu ali na stegnu, saj le tako lahko nedvoumno potrdimo istovetnost psa in njegovih dokumentov. Seveda je cena prekupčevalskih mladičkov nižja od cene kvalitetnih mladičev domačih rejcev, vendar cena sama ne bi smela biti glavni in edini odločitveni dejavnik pri nakupu.Življenje s shih tzujem

Življenje s shih-tzujem
Življenje s shih tzuje je daleč od mirnega in je včasih lahko zelo smešno. Vsekakor morajo živeti z lastnikom, ki pa ga shih tzu bolj dojema kot spremljevalca. So zelo družabni, ponosni psi, ki niso radi sami. Razumejo se z drugimi psi, in če so od malega navajeni tudi z drugimi živalmi. So zelo pametni in prebrisani, včasih pa znajo biti zelo trmasti. Za vsako vajo, katero ga želiš naučiti ali ponoviti najprej premisli, če se mu splača delati za nagrado, ki mu jo ponujaš. Čeprav je majhen je izredno gibčen in hiter. Če živi v hiši z vrtom se bo zdivjal po vrtu, kjer bo delal kroge in lupinge do onemoglosti. Zna viti tudi pravi klovn in te nasmeji do onemoglosti s svojimi vragolijami in njemu pametnimi idejami. Ni požrten in ne poje veliko. Če ima ves čas na voljo posodo s hrano, bo jedel le ko bo lačen. Zaposli se lahko tudi sam, kar včasih ni ravno pametno. Nerad se kopa v morju, že zaradi kratkega gobčka. Tudi tušira se nerad, vendar je kopanje potrebno zaradi nege dlake. Predvsem pa je življenje s shih tzujem zabavno, polno smeha in vragolji, tako da ga res ni težko vzljubiti.

 

Viri: Horst Hegewald-Kawich: Pasme psov,
Revija Moj pes, april 2004,
Klub za tibetanske pasme Slovenije

Tekst: Maja Tolar (rapgirl)