Kerry Blue terrier – opis pasme

Skupina: FCI III (terierji)

Domovina: Kerry Blue terrier ali po irsko Irish Blue terrier, na kratko pa kar Kerry, je Irska nacionalna pasma, na katero so irci zelo ponosni. Pasma izvira iz grofije Kerry (okoli leta 1700

Zgodovina: O tem, kako je nastal Kerry, obstaja veliko legend; ena od njih pravi, da je med invazijo španske vojske, z eno od ladij, prišel na Irsko majhen modrosiv pes z mehko skodrano dlako, ki je imel kasneje potomce s tamkajšnjimi terierji.

Uporabnost:
Včasih je bil pogost na kmetijah, kjer je imel vlogo lovca, čuvaja, prinašalca, pastirja živine…

Splošno:
Kerry Blue je srednje velik terrier. Je močan, gibčen, atletski pes, ki potrebuje veliko gibanja. Samci so veliki med 46-48 cm, psičke so nekoliko manjše, 43-48 cm. Teža Kerryjev se giblje med 13 in 18 kg, živijo pa 10-18 let.

Značaj:
Kerry je zelo zvedav, odločen, prijazen , temperamenten, neustrašen in vesel pes, ki je vedno pripravljen na akcijo. Je odličen čuvaj, ki malo laja. Rad je ob svoji družini, zato je priporočeno bivanje v stanovanju. Zelo radi imajo otroke in njihove igre, če so otroci prijazni in nežni s njim, zato je potrebno igro med majhnim otrokom in psom nadzorovati.

Nega:
Kerryji so zelo radi čisti in urejeni. Njihova gosta, svilnato mehka modro-siva dlaka, ne izpada in ob redni negi nima vonja. Če želimo, da je naš Kerry urejen, ga vsaj enkrat na teden počešemo, nekajkrat na mesec okopamo in 1-2 krat mesečno ostrižemo ali odpeljemo k pasjemu frizerju.

Zdravje:
Ti terierji so večinoma zdravi in aktivni.

Šolanje:
Ker so Kerryji zelo pametni in radovedni, jih je mogoče naučiti skoraj vse. Zelo so primerni za razne pasje športe; agility, flyball.

Življenje z Kerryjem: Je vedno polno presenečenj, saj je Kerry pes, ki ni nikoli utrujen. Je prijeten sopotnik, dober poslušalec, ki zna prisluhniti in najboljši prijatelj v vsaki situaciji.

Lastnik:
Ta pes zagotovo ni za začetnike, saj potrebuje dosledno vzgojo, ki bo hkrati mirna, nežna in odločna. Ob neprimerni vzgoji lahko pes postane agresiven.

Avtor: Eva (Terrierka)