Ameriški buldog

ZGODOVINA
Današnji Ameriški Buldog izvira iz starodavnega tibetanskega mastifa, ki so ga uporabljali za čuvanje živine, za lov na divje prašiče ter na divjad. V času preseljevanja, se jeimage001.jpg najprej naselil v Angliji. Vzljubili so ga predvsem živinorejci in mesarji, ki so ga poimenovali tudi Alaunt nato pa so ga sčasoma preoblikovali v prvotnega buldoga. Uporabljali so ga za lov na divje prašiče, za boje z živalmi ( biki, levi, medvedi ), ter za pasje boje. Odločnost in moč buldoga sta privabljala veliko občudovalcev pasjih bojev. Ko pa so leta 1935 v Angliji prepovedali boje z živalmi, je bila pasma ob koncu 19. stoletja pred izumrtjem. Ameriški buldog prvotnega izvira se je v ZDA pojavil že v začetku 17. stoletja. V ZDA se je naselil s prvimi angleškimi priseljenci, največ na Jugu in Vzhodu ( Florida, Alabama ). Prede je bil Ameriški Buldog priznan po standardu je bil na različnih področjih različno poimenovan. Ker je prvotni Buldog po večini bel je dobil ime ”English white” ali ”Old White English”. Za to pasmo so uporabljali še veliko različnih imen ( pit buldog, Southeren buldog, Working buldog, ali pa samo buldog ) preden so ga poimenovali Ameriški buldog.

SPLOŠNI VIDEZ
Srednje velik, močan  in atletsko oblikovan pes. Robusten lepo oblikovan ter močan trup in močne kosti. Širok vrat vendar ne sme biti prekratek, širok prstni koš, image0022.jpgglobok in podprt z lepo vidnimi rebri. Ramena, ki so mišičasta izražajo njegovo robustnost. Močan in kratek hrbet se v ledvenem predelu zoža, potem pa se proti zadnjici ponovno razširi. Zadnjica je mišičasta in široka vendar ne toliko kot ramena. Rep pri korenu je močan in se proti koncu zoža in je zavihan navzgor, ki pa mora segati do podkolena, med hojo pa je nošen visoko nad hrbtom.
Barve ki so dovoljene pri Ameriškem buldogu:
– bela, ki ima prednost
– bela z rjavimi, črnimi, svetlimi ožigi ( najmanj 10% bele barve )
Napake:
– črna barva ni dovoljena, prav tako ne svetel trup s črno barvo

ZNAČAJ

Ameriški buldog je zelo dominanten, samozavesten ter izredno bister in učljiv pes, je zelo dober čuvaj ( ”Highly protective” ), odličen spremljevalec ter ljubezniv do družine in otrok. Je zelo gibčen, pogumen, izredno samozavesten in neagresiven vendar je zelo previden do tujcev. Do drugih psov ni pretirano agresiven, v primeru da pa ga izzove drugi pes, se spopadu ne bo izognil.

NEGA
Ameriški buldog glede nege ni zahtevna pasma. Skrtačimo ga 1krat na teden.

ZDRAVJE
Ameriški buldog je izredno trdoživ in odporen. Resna težava je displazija kolkov, vendar pri tej pasmi ni pogosta. Nasplošno Ameriški Buldog ni podvržen dednim boleznim.

ŽIVLJENSKO OKOLJE
Ameriški buldog se izredno naveže na lastnika in tudi na druge člane družine. Pasma je primerna za v stanovanje, čeprav je velika. Potrebuje pa tudi daljši sprehod da lahko sprosti svojo energijo. Zanj je primeren tudi ograjen vrt, kjer se lahko prosto nateče.

image003.jpg

LASTNIK
Za lastnika je primeren nekdo, ki je že imel predhodne izkušnje s psom. Razlike v značaju med spoloma so precej velike, samci znajo biti precej dominantni, zato je bolje če se že odločimo zato pasmo in bo to naš prvi pes, je bolje da si izberemo samico saj je veliko lažje obvladljiva. Se je pa treba zavedati, da iz majhnega mladička zraste v velikega psa. Ameriški buldog je primeren tudi za družine z otroci, vendar nikoli ne smemo pustiti psa samega z otrokom ne glede na pasmo saj ima pes tudi svojo potrpežljivost in mejo.

image004.jpg


Tekst in slike: Gaby