Papillon

ZGODOVINA
Papillonov prednik je kontinentalni toy španjel, ki je bil zelo priljubljen v začetku prejšnjega stoletja. Originalna pasma je bila phalene/vešča, z mešanjem s še nekaterimi pasmami pa so uspeli pridobiti dvignjena ušesa.

Od kod papilloni izhajajo ni točno znano, domnevajo pa, da prihajajo iz Belgije, Francije ali Španije, saj španjel pomeni pes iz Španije, papillon pa je francoska beseda za metulja.

Papillon je bil spremljevalec kraljic in kraljev. Znana je Marie Antoinette, ki je imela papillona Mimi in Inez. Menda naj bi enega papillona vzela s seboj celo pod giljotino. Tudi Henri II. je bil zaljubljen v papillone in je zanje tudi zapravil precej denarja. Legenda pravi, da je njegova najljubša psička Lilienne nekega dne napadla meniha, zato jo je moral Henri zapreti v sobo. Ko sta z menihom ostala sama, pa je Henrija menih zabodel.
Papilloni so upodobljeni tudi na mnogo renesančnih slikah.

img2421847910698b8168.jpg

VIDEZ
Papillon je majhen dolgodlak pes. Njegov trup je daljši od njegove višine, njegov gobček pa krajši kot lobanja. Ima velike mandljaste črne oči. Je bogato odlakan (najbolj po trupu, manj pa po tačkah). Njegova ušesa spominjajo na metuljeva krila, zaželjena pa je tudi bela črtica po sredini glave, ki spominja na metuljev trup. Rep je bogat in nošen čez hrbet. Po telesu mora prevladovati bela barva, lise pa so dovoljene v vseh barvah razen jetrne. Bela barva po celi glavi ni dovoljena. Dlaka je brez poddlanke in je lahko valovita, nikakor pa ne sme biti kodrasta. Ugriz je škarjast.

Teža se deli na dve kategoriji in sicer na:
– pod 2,5 kg za pse in psice
– od 2,5 kg-4,5 kg pri samicah do 5kg.
Najmanjša teža 1,5kg

Plečna višina: 25 – 28 cm.

25530_1394493468135_1406149305_1050775_4153695_n.jpg
untitled.bmp

ZNAČAJ
Papillon je pozoren, nežen, poslušen, radoveden, zabaven in je najraje pri svojem lastniku. Pravilno socializiran predstavnik te pasme je družaben in samostojen. So izredno inteligentni psi, ki hitro dojamejo, kaj od njih želimo. Priznava le enega lastnika. Ob nepravilni vzgoji in socializaciji je lahko boječ in nesamostojen. Ne prenese grobosti. Primeren je za obedience, agility, ples s psom, flyball in seveda razstavljanje.

ZDRAVJE
Načeloma so Papilloni zdravi psi, ob nepravilni vzreji pa se lahko pojavijo problemi s pogačico oziroma problemi s sklepi, priporoča se pregled oči.

4531_1147047522141_1406149305_372176_5270113_n.jpg

NEGA
Nega Papillona ni zelo zahtevna, vendar si je za 3 x tedensko česanje nujno vzeti čas. Dlaka se najbolj vozla na ušesih in na trebuhu. Za nego potrebujemo kakovostne pripomočke: glavnik z dvema debelinama, krtačo, ki na koncu ni zaključena v bunkico, saj ta dlako le natrga, za mladička pa krtačo z naravnimi ščetinami, škarjice za krempeljce in ustrezen šampon, balzam in sprej za razčesavanje.

Pred kopanjem moramo psa obvezno razčesati, saj se vozli s kopanjem le utrdijo. Čeprav se papillona ne striže, mu moramo zaokroženo porezati dlako, ki sili čez tačko.

sookie3_2.jpg

Avtor slik: Zala Kosnik (Psarna Rozalias )

Avtor teksta: Ester Ipavic

Dodaj odgovor