Mali nemški špic

Zgodovina
Mali nemški špic izvira iz Nemčije. Velikokrat so ga zamenjali za pomeranca, oz. Pritlikavega nemškega špica. Te ločitve med malim in pritlikavim nemškim špicem v preteklosti še ni bilo- vsi špici z maksimalno 29cm plečne višine so bili Mali špici.

Standard
Mali nemški špic spada v FCI 5 skupino. Uporablja se kot čuvaj in spremljevalec.
Zaradi lepo oblikovane glave in majhnih pokončno nošenih ušes ter še nekaj drugih značilnosti spominja na lisico. Ima gosto dlako in bujno poddlako. Lahko je črne,bele,lisičje rjave, temno rjave(čokoladne),oranžne,krem,voljčje sive barve, lahko je tudi dvobarven.
Po videzu je zelo »vesel« in zabaven pes. Zraste do plečne višine 30cm, Težek pa naj bi bil 3-4kg. Njegov lep,košat rep je zavit na hrbet

Karakter
Mali nemški špic ni dobrovoljček le po videzu,temveč tudi po značaju. Pri njem se najprej opazi njegova živahnost, vdanost in inteligenca. Pri njem boste takoj opazili komu »pripada«, saj je izredno navezan na lastnika. Skoraj nikoli se ne ustraši, če pa že,pa to dobro skrije, saj se pogumno postavi in začne glasno lajati. Do tujcev je nezaupljiv, a že kmalu se s tem sprijazni in tujec počasi postaja dober prijatelj. Ni primeren za zelo majhne otroke, a se nanje lahko privadi. Prav tako ga moramo že od mladosti navajati na ostale živali.

Učenje
Mali nemški špic je zelo učljiv. Lahko ga naučimo najrazličnejše trikce, le da je na začetku včasih trmast.

Nega
Če bi iskali pse,ki potrebujejo zelo malo nege, bi med njimi bil tudi mali nemec. Ta pasma sploh ni zahtevna, zadostuje tedensko krtačenje. Še bolje pa je da ga počešemo oz. skrtačimo vsak dan. Ta gospod med špici ni rad umazan, zato se po vsakem »umazanem« sprehodu, umije »po mačje«.

Zdravje
Nemški špici so izredno zdravi psi, nimajo posebnih zdravstvenih težav ali bolezni.
A redna cepljenja in obiski pri veterinarju niso nikoli odveč!

Življenje z Mnš-jem in primeren lastnik
Če si želite majhnega a živahnega, učljivega a včasih trmastega psa, psa z lepo dlako a brez posebnih potreb po negi, ste pri malem nemškem špicu na pravem naslovu.
Ta ljubek psiček je pes za staro in mlado. Če želite,da je vaš špic zadovoljen,si boste z njim privoščili kakšen agility,rally obedience ali dog dance trening, saj ti psi gibanje naravnost obožujejo! Iz teh psov se lahko naučimo marsikaj.
Če ste prepričani,da je Mnš pes za vas, Vam ne bo žal!

Tekst:Alja Budja(Alya)

Uredila:
Tjaša Bogataj(TYASHY)