Sibirski husky


Zgodovina:

Mladiček Sibirskega Huskya Za huskyje nedvomno vemo, da je njihov prednik volk,saj njegov začetek izvira daleč v obdobje ledene dobe.Razvil se je v Sibiriji v ljudstvu Chukchi. V zacetku našega stoletja so huskyja na severu Sibirije našli iskalci zlata, ki si jih uporabljali za prevoz tovora. V vasi Nome na Aljaski so se vodniki vprežnih psov zbrali in leta 1907 ustanovili klub za vlečne pse. Leta 1908 so priredili prvo tekmo vprežnih psov z imenom »All Alaska sweepstake«. Na tej 656 km dolgi tekmi po visokih gorah, zaledenelih rekah, tundri, gozdovih in ledenikih so sibirski huskyji premagali do takrat nepremagljive aljaške malamute. Vsa naslednja leta so si sledile tekme in huskyji so na njih poželi velik uspeh. Lovci, raziskovalci in ljubitelji psov, so to pasmo pripeljali v ZDA in od leta 1925 velja za zelo cenjeno. Ameriška kinološka zveza je leta 1930 sprejela uradni standard za to pasmo, osem let kasneje pa je bil ustanovljen klub sibirskih huskyijev. V Evropo je ta pasma prišla šele med leti 1950 in 1970.Samo ne pozabite,da Sibirski Husky ni več volk, temveč čistokrvna pasma, ki traja že stoletja.

Splošno:
 Srednje velik pes, ki spada med polarne pse, je živahnega in lahkega gibanja. Za samca je značilna velikost od 60-65cm, za samice pa od 53-55cm.Njihova teža naj bi bila idealna med 18 in 26kg(samci) in 16 in 22kg(samice). Dlako ima srednje dolgo, z mehko in bogato poddlako, ki ga varuje pred mrazom. Vse barve dlake so na kožuhu dovoljene-od bele do črne. Njihova postava je čvrsta, pokončna drža, značilnost pa sta pokončna uhlja, ki sta vedno na preži in rep zavit v konico na vrhu hrbta. Med hojo je glava strogo vzdignjena navzgor, sprehaja se z lahkimi koraki.Barva oči pa človeka največkrat impresionira, saj imajo od nebeško plave do črne. Življenska doba od 12 do 15 let.

Karakter:

 Je prijazen in nežen pes, ki obožuje otroke. Nekje sem prebrala,da so na Aljaski huskyji greli otroke v iglujih.Do tujcev ni nezaupljiv, zato to ni nikakor pes čuvaj! Je zelo samostojna in inteligentna pasma, ki je kadar se gre v njegovo korist zelo trmast. Niso agresivni in so sposobni za timsko delo. Njihova posebnost je kopanje lukenj, zato je dobro da ima okoli mreže nizke betonske stebre, saj se bo zelo hitro splazil ven skozi luknjo.

Vzdrževanje:
 Okoli teh psov ni veliko dela z vzdrževanjem, saj je to zelo čist pes ki nima kakšnega posebnega vonja. Njihovo dlako ni potrebno striči, le redno ga moramo krtačiti. Nohte mu moramo občasno postriči, vendar le če pes ni aktiven.Kopanje je priporočljivo le enkrat letno, saj mu s prevelikim šamponiranjem uničimo maščobo na dlaki ki jih ščiti med +40 in -40stopinj. Poddlaka mu odpada 2x letno.To obdobje traja okoli 3tedne.

Življenje z Huskyem:
 Kdorkoli ima doma to pasmo, ve da mora z njim vsak dan za vsaj 2 ure na sprehod, saj je to zelo aktiven pes, ki mu ni nikoli dosti.Čeprav poleti rad lenari in se drži sence, pozimi nadoknadi vse svoje poletno lenarjenje. Ne smemo ga zapirati v stanovanje, saj je to pes ki ima rad naravo in je najbolj srečen v velikem pesjaku in še večjem vrtu, da ima neomejeno gibanje. Na lastnika je zelo navezan ampak samo kadar je to njemu potrebno, saj je to pes, ki je najbolj predan sebi in svojemu življenju in zato bodite pripravljeni, da bo hotel biti glavni v vsem in da vse vidi kar se dogaja. Z njegovo trmo mu bo to uspelo. Da bi dosegli poslušnost in ga naučili ukazov bo potrebno veliko potrpežljivosti in vaj z nagradami. Z huskyjem vam ne bo nikoli dolgčas in kadar boste slabe volje vas bo zelo hitro s svojo igro in skakanjem spravil v smeh.

Avtor: M.S.- Kanmačka