Gladkodlaki Prinašalec

Zgodovina:
Gladkodlaki P. od blizu Pasma gladkodlaki prinašalec izvira iz Anglije. Nastala je v 19. stoletju in sicer z mešanjem irskega setra, labradorca in novofundlandca. Pasmo so od začetka uporabljali predvsem kot psa ptičarja, za prinašanje ustreljene perjadi, kasneje pa so gladkodlaki prinašalci postali tudi priljubleni psi spremljevalci in družinski psi. Danes jih poleg tega uporabljajo tudi za pse reševalce, pse za iskanje mamil, pomočnike slepim, prizadetim ljudem, razne pasje športe, …

Živeti z Gladkodlakim Prinašalcem:
Kot večina prinašalcev, tudi gladkodlaki prinašalec ljubi družbo in če ga boste zaprli samega v pesjak bo izredno žalosten. Torej moramo ob nakupu upoštevati, da je izredno družabna pasma in je lahko v pesjaku le, če mu kljub temu posvečamo dovolj pozornosti. Veliko bolje pa je, da živi z nami v stanovanju. So izredno živahni psi, lahko bi rekli celo hiperaktivni, zato jim moramo nuditi vsakodnevne aktivne sprehode. So pametni psi, ki se jih da naučiti marsikaj. Od popolne poslušnosti, do največjih neumnosti in trikov. Je pasma, ki zelo rada sodeluje z lastnikom, potrebno jo je le motivirati, kajti včasih znajo biti zelo trmasti. Motiviramo jih najlažje z igračko ali pa s hrano, saj je večina predstvnikov pasme nora na hrano. Pri igri znajo biti v svojem izjemnem veselju in živahnosti tudi nerodni, zato moramo paziti, da v igri z manjšimi otroci ne pride do poškodb. Ena njihovih najljubših iger je prinašanje predmeta, kjer se kaže prvotni namen pasme, saj so jih včasih uporabljali za prinašanje perjadi iz vode. Prav zato obožujejo tudi vodo in če le imajo priložnost se gredo namočit.

Karakter:
Kaj najraje počno Gladkodlaki Prinašalci? Se igrajo seveda :) Ko je govora o gladkodlakih prinašalcih mnogokrat slišimo vzdevek klovni, saj so s svojo izjemno igrivostjo in živahnostjo včasih videti prav smešni. Tudi ob slabih dneh te znajo vedno spraviti v dobro voljo. Po duši ostanejo mladički za vedno in upanje na to, da bo vaš pes manj živahen, igriv in otročji, ko odraste, je odveč. Ne čudite se, če vam bodo na sprehodih govorili, da imate še mladiča, kljub višji starosti vašega psa, vaš pes ima pač značilen karakter te pasme. S primerno socializacijo dobimo odličnega psa družabnika, ki ga lahko izšolamo za razne stvari (razni izpiti, reševanje, policijski psi, razni pasji športi kot so agility, flyball…). Do tujcev so zaupljivi, včasih še celo preveč, saj se vsakemu vržejo pod noge, da bi jih božal. Načeloma se razumejo tudi z drugimi živalmi, sploh če jih navajamo že od majhnega. Moramo pa na sprehodih po gozdu paziti, da ne steče za divjadjo, zajcem in drugimi gozdnimi živalmi, saj se tu kažejo njihove lovske korenine. Kot je bilo že omenjeno, so to zelo družabni psi, zato jih nikar ne izolirajte. Kajti če jim je dolgčas kmalu začnejo početi traparije, da bi se kratkočasili. So hitro dojemljivi in hitro ugotovijo koga je treba ubogati in koga si lahko ovijajo okrog prsta (oz. šape). Gladkodlaki prinašalci obožujejo dolge, aktivne sprehode po naravi, kjer se zdivjajo in porabijo vso odvečno energijo. Zanimivo je tudi, da se kljub svoji igrivosti in živahnosti v stanovanju umirijo, ko pa so zunaj sprostijo vse zavore in norijo naokoli.

Življenska doba in bolezni:
Mladiček Gladkodlageka Prinašalca Povprečna starost, ki jo gladkodlaki prinašalci doživijo je 10 let, vendar je veliko odvisno od zdravja. Pasma je podvržena rakavim obolenjem in displaziji kolkov (HD), komolcev in ramen (ED, OCD), ki so po večini dedne. Zato moramo paziti, da kupimo psa pri vzreditelju, ki poskuša možnosti, da do bolezni pride, zmanjšati oz. odstraniti. Dobro je tudi, da mladička do 1 leta starosti ne vozimo v hribe in ne dovolimo, da hodi po stopnicah, saj s tem pride do obrabe kolkov (to velja za vse večje pasme, ne le za gladkodlake prinašalce). Prihaja tudi do raznih kožnih bolezni in alergij, ki se jih da s pravilno prehrano zatreti, bolezni oči (siva mrena, nočna slepota in displazija mrežnice). Pojavljata pa se tudi sladkorna bolezen in epilepsija.

Izgled in nega:
Gladkodlaki Prinašalec v naravnem elementu - Vodi Ko ljudje vidijo gladkodlakega prinašalca velikokrat rečejo, da je črni zlati prinašalec, malo bolj suh labradorec, črni irski seter, mešanček ipd. In čeprav je gladkodlaki prinašalec res malo podoben ostalim pasmam prinašalcev, se precej razlikujejo. Gladkodlaki prinašalec je mišičast, eleganten pes, visok okoli 60 cm in težak od 25 do 35 kg. Barva kožuha je lahko črna ali jetrno rjava, dlaka pa je sijoča, gosta in ravna (lahko tudi rahlo valovita). Lobanja je dolga z inteligentim izrazom in rjavimi očmi.
Gladkodlaki prinašalci ne potrebujejo posebne nege. Redno krtačenje dlake, občasno kopanje ter čiščenje zob in ušes jim popolnoma zadošča. Je pa potrebno razstavne pse malo postriči oz. jim narediti obliko (rahlo postrižena ušesa, spodnji del tačk, zgornji del vratu).

Obvezni testi za vzrejo:
Vzrejni preizkus s pozitivno oceno (kjer preverjajo tudi streloplahost), slikanje displazije kolkov in komolcev (pariti je dovoljeno pse/psice, ki imajo stopnjo displazije A, B ali C, vendar se psi/psice s stopnjo C lahko parijo le s psom/psico, ki ima stopnjo A. Pri komolcih je dovoljeno parjenje do srednje stopnje displazije, težka stopnja pa se izloča iz vzreje). Priporoča se tudi preiskava oči.

Lastnik:
Mladički Gladkodlakega Prinašalca Za lastnika gladkodlakega prinašalca je primeren vsak, ki ima rad dolge sprehode v naravo in izlete, kamor bo s sabo seveda vzel svojega kosmatinca. Kdor ima doma gladkodlakega prinašalca, se mora navaditi, da ne pušča stvari na klubskih mizicah in mizicah podobne višine, saj imajo te psi zelo močan rep in če so veseli, z njim pomedejo vse, kar je na njihovi višini. Je dober družinski pes, zato je primeren tudi za družine z otroki. Je odličen reševalen pes ali pes vodnik, zato se lastniki lahko lotijo tudi takih izpitov (lahko samo za zabavo, lahko pa tudi resno), pes bo vsekakor užival v tem. Mora pa se vsak, ki si omisli to pasmo, zavedati, da so to hiperaktivni psi, ki potrebujejo gibanje, zato pes nikakor ni za lene ljudi.

Še nekaj povezav:

Avtorica: Maruša Černivec – Mary
Slike: Maruša Černivec – Mary, Ana Šimenc – Anana