Zlati prinašalec

ZGODOVINA PASME
Zanimanje za idealnega lovskega psa se je začelo v 19. stoletju, kje drugje kot v Angliji. Temu se gre zahvaliti za kasnejši razvoj mnogih odličnih lovskih pasem ki imajo izvor v Veliki britaniji, med drugim tudi za Zlatega prinašalca. Za to pasmo konkretno je najbolj zaslužen Lord Tweedmouth, kot pravijo, naj bi za osnovo za to pasmo uporabil Ruske cirkuške pse, ki so bili oker rumene barve, izredno pametni in inteligentni, malce večji od teh, kakršne poznamo danes. Leta 1865 je kupil rumenega prinašalca »Nousa« iz legla črnih kodrastih prinašalcev (rumeni prinašalci v leglih črnih kodrastih prinašalcev niso bili redkost). Nousa so kasneje parili s psičko »Belle«, ki je bila Tweed Water Spaniel. Skotile so se 4 psičke, ki so izpolnjevale želje, 4 psičke podobne očetu. V letih razvoja so te pse križali še z nekaj drugimi pasmami, Kodrastimi Prinašalci, Irskimi Setri ,peščeno-barvnimi Bloodhoundi. Tako se je počasi formiral pes, ki ga danes poznamo pod imenom Zlati prinašalec oz. Golden Retriever, V Angliji so prvega zlatega prinašalca registrirali leta1903.Zaradi različnih pasem, ki so sodelovale pri nastajanju pasme imamo sedaj veliko barvnih variacij Zlatih prinašalcev, pa tudi tekstura dlake je različna.

IZ STANDARDA
-datum izdaje originalnega veljavnega standarda : 24.6.1987 klasifikacija fci: 8.skupina-splošni vtis: Simetrično in skladno grajen,živahen, močan, enakomernega gibanja, pravilne telesne zgradbe in pravilnega gibanja ,s prijaznim izrazom

značaj: Ubogljiv, inteligenten z naravnimi delovnimi sposobnostmi,ljubezniv,prijazen in zaupljiv

glava: Skladna in dobro oblikovana

l

lobanjski del:
Lobanja: široka vendar ne robata dobro povezana z vratom
stop: izrazit.

obrazni del: smrček: Zaželeno je, da je črn.
gobec: močan, širok, globok

Dolžina gobca: približno enaka dolžini od stopa do zatilnice

Čeljusti/zobovje: čeljusti močne, s popolnim, pravilnim in kompletnim škarjastim ugrizom
zgornji zobje tesno prekrivajo spodnje, pod pravim kotom vsajeni v čeljust

Oči: temno rjave, široko razmaknjene, veke temno pigmentirane

uhlja: srednje velika nastavljena približno v višini oči

vrat: dolg brez odvečne kože mišičast

telo: Skladno.

hrbet: hrbtna linija ravna

ledja: močna, mišičasta, kratka

prsni koš: globok, rebra globoka, dobro zaobljena

rep: vstavljen in nošen v višini hrbtasega do skočnega sklepa, ne sme biti zavit v konici

okončine:

Prednji del: prednje noge ravne z močnimi kostmi

pleča:
poševna, plečnica dolga.
Nadlaktnica: enako dolga kot plečnica prednji nogi močno pod telesom
komolca: Priležena
zadnji del: noge močne, mišičaste
kolenski sklep: dobro upognjen
golen: dobre dolžine.
skočna sklepa: nizko postavljena, gledano od zadaj ravna, ne smeta biti obrnjena niti navzven niti navznoter. Kravja stoja močno nezaželjena.
šape: okrogle, mačje

gibanje: Energično z izdatnim odrivom. Ravno in paralelno spredaj in zadaj. Korak dolg in svoboden visoko vzdigovanje nog in kratek ter visok korak (kot pri lipicancu) je napačen

dlaka:Ravna ali valovita, z izrazitimi praporci, gosta vodoodporna poddlaka

barva:Vsi odtenki zlate ali smetanaste, niti rdeča niti mahagonijeva. Nekaj belih dlak, vendar samo na prsih, je dovoljenih.

Plečna višina:
Psi 56-61 cm
Psice 51-56 cm

napake: Vsako odstopanje od prej omenjenih točk naj se smatra za hibo resnost, s katero je potrebno le-to obravnavati, naj bo v natančnem razmerju z njeno stopnjo in njenim vplivom na zdravje in zaščito psa.
Pse, ki očitno kažejo fizične ali vedenjske anomalije, naj se dikvalificira

opomba: Samci morajo imeti obe očitno normalno razviti modi popolnoma spuščeni v mošnjo

ZNAČAJ
V današnjem času spadajo zlati prinašalci med družinske pse, predvsem zaradi svojega značaja. So izredno družabni in uživajo v družbi s svojim človeškim krdelom, prav tako se dobro razumejo z ostalimi psi in živalmi, če so že od mladičkastega obdobja navajeni nanje oziroma mu nove stvari in člane najprej počasi predstavimo. So hitro učljivi, a vse kar lahko dosežemo gradi na pozitivni motivaciji in pohvalah, kakršna koli fizična in psihična grobost odpade. Je živahen pes, ki potrebuje umsko zaposlitev in redne sprehode. Zelo se naveže na svojo družino, hkrati pa je še vedno precej zaupljiv do tujcev. Njihova velika ljubezen pa je voda in vse kar je povezano z njo, plavanje, čofotanje, prinašanje z vode…

NEGA
Ker so dolgodlaki psi je potrebno redno česanje, kopanje po potrebi. Potrebno je striči dlako med blazinicami da preprečimo morebitne infekcije in okužbe (saj so blazinice in prsti, med katerimi je plavalna kožica idealno gojišče takšnih in drugačnih bakterij), zato tudi po sprehodih poskrbimo, da počistimo tačke, resno čistimo tudi ušesa in strižemo kremplje.

BOLEZNI
Žal ima pasma kar nekaj bolezni. Najpogostejša je Displazija kolkov in komolcev, da jo preprečimo je potrebno paziti na gibanje in prehrano psa v mladosti in nakup psa, katerega predniki imajo slikane kolke in komolce in nimajo znakov te okvare. Pogoste so tudi težave z očmi in potencialna slepota, vedno več je tudi rakavih obolenj. Zato je pomemben nakup mladička z rodovnikom, katerega predniki so testirani za te bolezni (bolezni oči, displazija) saj je to veliko zagotovilo, da se pri vašem mladičku te okvare ne bodo pojavile.

ŠOLANJE
Zlati prinašalci so po naravi zelo inteligentni, kar pa ne pomeni da imajo v genih zapisana vsa povelja in jih s prihodom na svet oz. v vaš dom avtomatsko obvladajo. Potrebno je kar nekaj truda, da našega psa naučimo kaj od njega želimo in seveda sprotno utrjevanje v različnih okoliščinah, v prisotnosti tujih ljudi, psov, v mestu, gneči, med igro. NIKOLI ne smemo pri učenju in vzgoji zlatkota uporabiti sile, saj že ena sama napaka tvojega psa lahko obrne proti tebi. Potrebno se je zavedati, da zlati prinašalci popolno, tako fizično kot psihično odrastejo šele približno pri treh letih.

UPORABNOST
Z zlatim prinašalcem se lahko ukvarjamo z različnimi športi kot so agiliti, rally obedience, frisbi, poslušnost. Prav tako je veliko zlatih prinašalcev Reševalnih psov, vodnikov slepih in uporabljajo se tudi kot pasji terapevti.

ŽIVLJENJE Z ZLATKOTOM ALI KAJ TE ZLATKO NAUČI

* jutranje poležavanje odpade…potrebno bo iti pogledat kosmatinca (če ne bo on prišel pogledat vas )
* več sprehodov…aktivnih sprehodov
* hoja je dobra..tek pa še boljši
* ljubi prinašanje..če mu predmeta ne vržeš ti si ga bo pač sam odnesel
* voda je vir življenja…in zabave
* zelo hitro dojemajo..pa ne le kar bi želeli ampak tudi na kakšen način nas lahko prelisičijo
* igra s tabo je odlična..če pa pride še kakšen pasji prijatelj pa malce počakaj
* kjer lahko sedi eden, je prostor tudi za drugega (pa tudi če na tebi)
* naučiš se pospravljati za sabo..sicer bo to namesto tebe storil on (na mesto ki ga on določi seveda)
* če veš da si kaj ušpičil..preprosto pomoli tačko pred nos svojega lastnika…to vedno prepriča (žal )
* igrač ni nikoli dovolj
* značilnosti tvoje obleke..na njih je vedno kakšna bela dlaka
* pričakuj presenečenja…če misliš da je to, kar je tvoj zlatko naredil danes nemogoče..verjemi, prišlo bo še kaj neverjetnejšega
* vedno boš nasmejan…saj te v to prisili tvoja zlata bučka ki poskrbi, da ti v življenju nikoli ne bo dolgčas

PRIMIREN LASTNIK
Lastnik zlatega prinašalca se mora zavedati njegovega značaja in potreb, nuditi mu mora zadostno količino gibanja, sprehodov in predvsem pozornosti. Zlatkotu je najhujša krivica prav to, da mu odvzamemo našo pozornost. Če se lastnik ni pripravljen odpovedati popoldanski nadaljevanki ali nogometni tekmi zato da bi šel tekat za žogico s svojim štirinožnim prijateljem bo temu hitro postalo dolgčas in se bo zaposlil sam, rezultat tega pa vam morebiti ne bo ravno všeč (še posebej če se bo spravil na časopise, copate ali morebiti sedežno garnituro ali rožno gredico), če pa se bo vaše zanemarjanje konstantno ponavljalo bo kuža nesrečen. In nič ni hujšega kot pogled nesrečnega kužka.

Viri:
Bonnie Willcox and Chris Walkowocz, The atlas of dog breeds of the world, TFT Publications, United States, 1995

Avtor: Sara Kalin *sara* in Monte gerass baby from the river (Riva)