Lastništvo psa je zapisano v genih

Če ti vsi pravijo, da si čisto pasji in čutiš nenavadno željo po tem, da življenje deliš s štirinožcem, je vse to morda zapisano v tvojih genih.

Ljudje življenje s psi delimo že cca. 15.000 let (ta številka je lahko tudi predmet neskončnih znanstvenih in pesjanarskih debat) in so prve udomačene živali. Danes so večinoma hišni ljubljenčki, ki so družabniki in znanstveno dokazano pozitivno vplivajo na naše zdravje.

Ekipa švedskih in britanskih znanstvenikov pa je šla v odkrivanju naše povezanosti s psi še korak dlje. Na 35.035 parih švedskih dvojčkov so raziskovali ali je to, da postanemo lastnik psa zapisano v naših genih.


Ugotovitev, da ima na to ali bomo v našem življenju imeli psa ali ne, velik vpliv ravno genski zapis je presenetila vse. Čeprav so psi skupni člani gospodinjstva po vsem svetu, je malo znano kako vplivajo na naše življenje in zdravje. Morda pa imajo nekateri ljudje prirojeno nagnjenost da skrbijo za ljubljenčka, bolj kot drugi.

Carri Westgarth iz Univerze v Liverpoolu in soavtorica študije pravi: “te ugotovitve so pomembne, saj kažejo da lahko domnevne zdravstvene koristi lastništva psa, o katerih so poročali v določenih študijah, delno pojasnili z različno genetiko preučevanih ljudi.”

Študija je objavljena na strani:
https://www.nature.com/articles/s41598-019-44083-9

Mogoče vas zanima tudi ...