Kliker trening osnove in začetki

Razvoj kliker treninga

Keller in Marian Breland, učenca slavnega psihologa in behaviorista B.F. Skinnerja sta prva, ki sta pred več kot 70 leti uporabila kliker za vzgojo živali. Njun cilj je bil, da bi se živali učilo brez uporabe sile, bolj humano in preprosto. Tekom svojega raziskovanja in učenja različnih živali (kokoši, pujsov, ovc, zajcev,…) za nastope na sejmih in televiziji sta pričela uporabljati označevalec vedenja – igračko, ki je zaradi kovinske ploščice ob pritisku naredila klik/klik.


Na žalost sta se Brelandova ukvarjala predvsem s tem, da sta živali izšolala in predala novim lastnikom. Prva, ki sta kliker trening začela predstavljati širši javnosti sta Karen Pryor in Gary Wilkes s serijo seminarjev v letu 1992.


Od takrat ga za trening ljubljenčkov po celem svetu uporablja vse več ljudi

Učenje s klikerjem

Vzgoja psa s pomočjo klikerja je hitra in zabavna. Ko se ga kužki navadijo, se učijo s svetlobno hitrostjo.

Kliker je označevalec vedenja. S klikom kužku povemo, kaj točno je dobro naredil. Npr. rečemo sedi, kuža sede, mi pa kliknemo in nagradimo. Vedno najprej pride klik – ritka je na tleh, klik, nato pa kužku damo priboljšek.

Kadar uporabljamo kliker ni nobene potrebe po tem, da psa kaznujemo ali v kaj prisilimo. Preprosto kliknemo in nagradimo kadar kužku uspe vajo narediti pravilno in ne kliknemo, kadar mu ne. Odsotnost klika psu pove, da se mora potruditi še bolj.

Ampak zakaj kliker, če pa lahko damo samo priboljšek? Do neke mere je to res ampak kaj, če imamo priboljšek v žepu in medtem, ko ga iščemo kuža že vstane, mi pa mu vseeno damo priboljšek? Pravkar smo ga nagradili za stanje. Poleg tega nekatere vaje zahtevajo natančnost, da se jih pes nauči in zelo težko, včasih pa tudi nemogoče je dati priboljšek v gobček ob ravno pravem času. Npr. Če želimo psa naučiti da pomaha s tačko kliknemo, ko je tačka v zraku in s tem kužku damo vedeti, da je naredil pravo vajo, priboljšek pa damo sekundo ali dve kasneje, ko je tačka že na tleh. Ker smo s klikerjem bolj natančni se psi hitreje naučijo kaj želimo od njih. Ker se hitreje naučijo dobijo več priboljškov in tudi raje sodelujejo.


Uvajanje klikerja

Poleg tega, da se zdi psom zvok klikerja zanimiv, ko ga prvič slišijo, zanje nima posebnega pomena – zato ga moramo uvesti, preden ga lahko začnemo uporabljati.
Da bo uporaben pri učenju mora kuža vedeti, da za vsakim klikom sledi nagrada. Da ga uvedemo, vzamemo pest priboljškov in pokličemo psa k sebi in kliknemo, ne glede na to kaj kuža počne. Takoj po kliku mu damo priboljšek in ko ga pes poje, ponovimo. Klik in priboljšek. Ko opazite, da kuža po kliku gleda okrog in čaka, da bo dobil priboljšek je kliker uveden in ga lahko začnete uporabljati za učenje novih stvari.

Naučimo se “sedi”

V eni roki držimo priboljšek, v drugi kliker. Kuža stoji v naši bližini. Roko s priboljškom damo pred pasji smrček in jo dvignemo malo gor, nato pa premaknemo nazaj, kužku za glavo. Večina psov se stegne za priboljškom in sede. Takoj, ko je ritka na tleh kliknemo in spustimo priboljšek. Vajo parkrat ponovimo, da se pes navadi usedati, nato pa izrečeno besedo “sedi”, kužka zvabimo, da se usede, kliknemo in nagradimo. Po še parih ponovitvah poskusimo brez priboljška v roki – rečemo “sedi”, če se kuža ne usede sam od sebe mu pokažemo z roko, ko se usede pa kliknemo in iz žepa ali police vzamemo nagrado in mu jo damo.

Veselo klikanje!