Mala šola

Tečaji male šole so namenjeni mladičkom starim med 3. in 6. mesecem starosti.
V mali šoli se psi naučijo lepega vedenja in osnovnih povelji, ki jih morajo znati za prijetno življenje v svoji okolici. Poleg tega se pes socializira, kar je tudi zelo pomembno za uspešno sožitje z okolico.

Oprema, ki jo potebujemo za uspešno učenje v mali šoli je:
– ovratnica
– povodec, ki naj bo dolžine približno 120 cm (najbolje, da je usnjen)
– priboljški za nagrajevanje
– igrača za nagrajevanje in opravljanje posameznih vaj
– kliker (po želji vodnika)

Mala šola je tudi podlaga za nadaljevanje višjih stopenj šolanja odraslih psov.

Naloga pasje male šole je, da mladega psa v obdobju treh do devetih mesecev, pripravi in mu omogoči čim boljšo socializacijo in da se na ta način navadi na svoje sovrstnike v mali šoli in na odrasle pse.
Mladiček v mali šoli spoznava veliko novih ljudi in se na njih navadi, kar pomeni da v prihodnosti ne bo imel težav s spoznavanjem novih ljudi. Mladiček v mali šoli spoznava tudi nova okolja in situacije in si s tem spoznavanjem širi obzorja in svoje znanje. Ker v mali šoli nova okolja in situacije spoznava z pozitivnim pridihom, se bo v svojem življenju kot odrasel pes tudi pozitivno odzival na le te in se bo lažje soočal z vsakodnevnimi izzivi, ki jih srečuje bodisi na sprehodu ali doma. Tako bo odrasel v psa, ki bo predvidljiv in strpen do svoje okolice.

Poleg vodnika je pametno, da tečaj male šole obiskujejo tudi ostali člani družine, saj se s tem tudi ostali člani družine naučijo pravilnega vzgajanja mladička in ker bodo potemtakem vsi delali po istem principu, mladiček ne bo zmeden in bo potek šolanja lažji in z manj zapleti in seveda navsezadnje uspešen in temeljit.
Vendar je treba vedeti, da psa v pasji šoli na urah učenja vedno vodi ista oseba, saj je tako delo uspešnejše, se pravi da je vodnik vedno isti.

V času, ko mladič odrašča se začnejo pogosto razvijati navade in vedenje, ki nam niso po volji. Najbolje je, če jih pravočasno preprečimo, kar nas učijo v mali šoli. Saj mala šola je bolj učenje vodnika oziroma lastnika psa kako psa pravilno vzgoji v olikanega in okolici prijaznega psa, ki se bo le s to lepo zlil in se v njej lepo obnašal.
Če pa so težave z vedenjem že prisotne jih bomo pri mladem psu s pomočjo inštruktorjev v mali šoli lažje in bolj učinkovito ter uspešno odpravili.

Cilj male šole je torej, da vodnikom oziroma lastnikom psov pomaga pri pravilni vzgoji mladička in jih pripravi na kasnejše in resno šolanje odraslih psov. Vaje v mali šoli so zasnovane tako, da pomagajo vodniku krepiti avtoriteto, saj je vodnik tisti, ki ga mora pes upoštevati in je vodja »kardela«. Ob vsem tem pa mladički spoznavajo tudi osnove poslušnosti skozi igro, na vadišču se mladički počutijo dobro in radi sodelujejo, saj so tako zasnovane vaje, da pripomorejo k temu.

Vaje na vadišču trajajo približno 45 minut, saj mlad pes težko zdrži potrebno koncentracijo dlje in če bi vaje potekale dlje ne bi bilo učinka saj pes ne bi bil več skoncentriran in ne bi bil več tako doumljiv za učenje oziroma bi se naveličal in ne bi bil več pozoren na vodnika.

Zato, ker mala šola omogoča mladičku, da zraste v odraslega, pravilno vzgojenega psa, ki se bo v svoji oklici in vsakdanjem življenju znal lepo in olikano obnašati in se soočati z vsakdanjimi izzivi, je pametno, da vsak mladič obiskuje malo šolo in po želji lastnika nadaljuje s šolanjem v tečajih višje stopnje.

Vir:
http://www.kd-krim.si

Avtor: Tina (Taj)