Igra in gibanje mladiča

Gibanje
Vsak pes se mora redno gibati, da ostane čil in zdrav. Psi, ki se ne gibajo dovolj postanejo zavaljeni in leni. Vaš pes bo hodil na sprehode toliko, kot boste želeli in hodili vi. Če ste športni tip človeka in radi hodite v hribe ali pa tečete na dolge razdalje, se bo pes moral postopoma privaditi in utrditi na te napore.
Psa je potrebno od mladiča po malem navajati na daljše sprehode in jih nikoli preobremenjevati, saj to tudi ni dobro za sklepe.Veliki psi, zlasti tisti orjaških pasem, se ne smejo preveč gibati, dokler ne napolnijo
12 mesecev, saj se jim kosti in mišice še razvijajo in če bi se v prvem letu življenja prekomerno naprezali, bi si lahko nakopali dolgotrajne težave.
Pravila, koliko se mora mlad pes gibati ali pa tudi star ni, saj je odvisno od psa posameznika, nekateri so bolj energični in potrebujejo veliko gibanja, medtem, ko so nekateri hitro utrujeni in nimajo velike potrebe po gibanju. Zato poskusite sami ugotoviti, kdaj ima vaš pes dovolj gibanja. Nikoli se ne sprehajajte z mladim psom toliko časa, da bi bil izčrpan, hodite toliko časa, da se razdivja in umiri. Ko se mladič uleže je to znak, da ima dovolj, vendar ga pogosto dražljaji iz okolice ali pa celo vrstniki premamijo in se požene zopet v igro ali tek, kar ni dobro, saj se bo na ta način izčrpal in preobremenil, zato moramo imeti mejo mi in mu moramo včasih tudi postaviti mejo, kdaj je dovolj.
Če pa se vaš pes že po zmernem in ne preveč napornem gibanju povsem utrudi ali če začne šepati brez očitnega razloga, se posvetujte z veterinarjem in ne pomislite kar takoj, da je kuža »zanič«, saj je možno, da ima težave s pljuči, mišicami ali pa kostmi.

Igrače
Igra je zelo pomemben element v razvoju mladiča in ker ga sami ne boste mogli vedno zabavati in se z njim igrati, se mora pes naučiti, da se bo igral tudi sam.
Priskrbite mu prave pasje igrače, saj se bo drugače dolgočasil in se bo začel »igrati« z vašimi copati, pohištvom in še kaj bo brez problema našel. Danes je na tržišču ogromno igrač za pse in te pa obožujejo tudi starejši psi, tako da res ne boste imeli problema najti pravo igračo za vašega psa. Mladički imajo še posebej radi igrače, ki so narejene iz neustrojene kože za žvečenje, s katerimi si tudi zelo pomagajo med za njih zelo »težkim časom«, ko izgubljajo zobke oziroma med zobljenjem.

Vendar, ko se odpravimo v nakup pasjih igrač, moramo vedeti, da niso prav vse igrače varne za našega psa, pri tem moramo upoštevati tudi njegovo velikost.

Vsi psi imajo zelo radi žoge, takšne in drugačne, vendar jim ne dajajte in ne kupujte majhnih žog. Žoga, ki ni manjša od velikosti teniške žoge je relativno varna za psa, manjše bi se lahko psu zagozdile v žrelo in mu posledično zaprle sapnik.
Najbolj varne pa so velike žoge, kot so žoge za nogomet ali pa razne mehke žoge.

Kosti iz najlona so odlične za mlade psičke in za pse velikih pasem.
Tudi cvileče igrače pse zelo razveseljujejo in jih zelo zanimajo.
In ker bodo vaši nadebudni mladički in tudi že odrasli psi te igrače grizli in praskali, morate ob nakupu premisliti in biti pozorni na naslednje stvari:
– Igrače ne smejo biti strupene.
– Ne smejo biti narejene tako, da bi se dal kak kos igrače odgrizniti in pogoltniti.
– Igrače ne smejo imeti ostrih robov, da se kuža nebi kam nasadil oziroma se s tako igračo kakorkoli poškodoval.
– Igrača mora biti tako velika, da je pes ne more pogoltniti.
– Pazite in varujte se majhnih žog ali majhnih plastičnih otroških igrač.

 

Vir: knjiga Vaš pes, David Taylor

Avtor: Tina (Taj)