Mladič in grizenje

Kako mladička odvaditi grizenja in uničevanja stvari?

Veliko zgodb se začne tako: Psa sem dobil pred enim tednom in v tem kratkem času mi je uničil 4 pare čevljev, najljubše hlače, popolnoma nov mobitel in se lotil preproge v spalnici. To postane hitro drago in hkrati nevarno za našega psa – recimo kaj če pregrizne električni kabel? Čas je da nekaj naredimo.

Torej kako se lotiti situacije? Najprej se prepričamo da je naš kužek popolnoma zdrav, torej ga peljemo k veterinarju na kratek pregled. Grizenje lahko povzroči tudi motnja, ki povzroči, da pes je neužitne predmete, ker se ne počuti dobro.
Naslednji korak je, da moremo razumeti, da je grizenje povsem normalen del razvoja našega psička. Ima pa seveda neke meje. Psički skozi grizenje spoznavajo svet okoli njih tako kot otroci, ki dajo v usta vsako stvar. Z svojimi čutili raziskujejo svet. Z grizenjem hočejo okusit različne predmete. Toda kot otroci tudi psički potrebujejo zaščito pred raznimi nevarnostmi – električni kabli, strupene rastline, razna čistila in kemikalije in celo čokolada, ki je za psa lahko zelo nevarna. Naša dolžnost je da jih pred njimi zaščitimo.

Vztrajna vzgoja z pomočjo ukaza NE nam lahko pri tem zelo pomaga. Ukaza NE bi se psiček moral naučit že zelo zgodaj in na njega ubogat. Psička ukaza NE naučimo tako, da ga ponavljamo v vseh situacijah ko psiček počne nekaj prepovedanega. Če psa dobimo pri grizenju čevljev odločno rečemo NE in psu vzamemo čevelj. Psičku moremo čevelj vzeti takoj in se z njim ne ravsamo – ker bo pes to vzel kot igro. Če noče spustiti ga lahko tudi malo pošpricamo z vodo ali na primer plosknemo z rokami – to bo prevzelo psičkovo pozornost iz čevlja. Psa tudi ne lovimo ko žveči igračo – ne tečemo za njim ker bo situacijo spet razumel kot igro. Zelo uporabna je tudi kletka – če psa zalotimo pri grizenju stvari, ki niso dovoljene mu jo vzamemo in ga zapremo v kletko za kratek čas.

Nikoli pa ne smemo popolnoma uniči psičkove potrebo po žvečenju, ker je ta navada tudi zelo zdrava. Psičku namesto čevlja ponudimo igrače za žvečenje, ki jih kupimo v specializiranih pasjih trgovinah. Lahko mu ponudimo konga, igrače iz vrvi ali tudi razne priboljške za žvečenje, ki hkrati čistijo zobe – recimo bikovka, prekajeni uhlji,…
Vedno se moremo zavedati, da so si živali med seboj različne. Naš psiček lahko reagira drugače kot sosedovi v različnih situacijah.

Nekateri psi lahko razvijejo agresivno vedenje, ko jim hočemo vzeti igračo – to pomeni da so posesivni. Psička moremo zato že od malega navajati, da mu vzemamo igrače med igro – in če ne renči ga pohvalimo ter mu igračo vrnemo.

Viri:
I-love-dogs
PeSjanar.Si forum

Avtor:Alenka (Bugz)