Navajanje na ovratnico in povodec

Zelo pomembno je da svojega psička že zelo zgodaj oziroma čimprej navadimo na ovratnico in povodec. Nekateri vestni vzreditelji že sami psičke navajajo na ovratnice. Najboljša ovratnica za mladička je izdelana iz najlona ali mehkega usnja. Primerne so tudi ovratnice, ki rastejo skupaj z mladičem ( nastavljive dolžine). Kovinske zatezne ovratnice za mladička niso primerne!

Psička na ovratnico navajajte že pred prvim sprehodom tako, da mu jo nataknete v stanovanju. Sprva si jo bo najverjetneje hotel sneti vendar se bo kmalu navadil. Kasneje mu jo v hiši nebo potrebno nositi stalno – zunaj pa naj jo ima vedno na sebi. Vsake toliko mu na ovratnico pripnite še povodec – sprva le za kratek čas – kasneje pa ta čas podaljšujete. Ne hitite, ker se mora psiček počasi navaditi – v nasprotnem primeru bomo imeli kasneje težave.

Ko se mladiček popolnoma navadi na ovratnico in povodec ga lahko peljemo na prvi sprehod. Ker je v naravi za mladička vse novo in zelo zanimivo bo verjetno zelo razburjen in ga bosta ovratnica in povodec mogoče motila. Ko psiček kaže razburjenje ga pomirite z prijaznimi besedami – tako boste njegovo pozornost preusmerili na sebe.

Kljub temu dan je psiček še majhen in šele spoznava okolje pa mu vseeno ne smemo pustiti da počne kar se mu zljubi. Mi smo tisti, ki odločamo kam gremo in kdaj gremo. Psiček lahko vohlja okoli, ampak ko ga vi pokličete oziroma narahlo potegnete povodec vam mora slediti.

Psiček se bo v dnevu ali dveh na povodec že navadil – zdaj ga lahko naučimo lepe hoje – oziroma odvadimo vlečenja. Za to obstaja več načinov. Eden od načinov je, da ko pes vleče se mi ne premikamo, ko pes popusti gremo naprej. Prvi sprehodi bodo zato zelo dolgočasni saj se bomo verjetno ustavljali vsake dva metra. Ampak bodimo vztrajni in dosledni, saj si bo psiček našo popustljivost takoj zapomnil. Drugi način je da vsakič ko psiček potegne spremenimo smer. Torej če psiček vleče v levo se mi obrnemo v desno. Kmalu bo psiček razumel, da ga vlečenje ne pripelje nikamor in so sprehodi mnogo lepši in daljši ko ne vleče. Nekateri psički se zelo hitro naučijo lepo hoditi nekateri pa rabijo malo več časa – zelo pomembno je da ne obupamo in vztrajamo pri svojem.

Pri učenju so nam lahko v zelo veliko pomoč tudi pasje šole. Že majhnega mladička lahko vpišemo v igralne urice ali malo šolo kjer nam bodo razložili kako psa odvaditi vleči in kako ga naučimo razne ukaze.

Avtor: Alenka (Bugz)