Nov član družine

Za Vas smo sestavili kratka navodila, kako ravnati z vašim novim družinski članom, na kaj morate biti pozorni, kakšno krtačo izbrati, kako se lotiti čiščenja zob in še in še. Veliko veselja ob branju in seveda ob vzgajanju vašega novega družinskega člana.

Oprema

Kaj potrebujete za vašega novega člana:

ovratnico , ki naj ne bo kovinska ali zatezna, ker le ta mlademu psu do 1 leta starosti, poškoduje vratna vretenca! Kupite navadno najlonsko ovratnico.

posode , najbolje kovinske, ker jih je lažje pomiti,v skledi ne nastanejo zareze, v katerih bi se lahko zadrževali mikrobi, in so zaščitene pred zobmi vašega novega člana!

ležišče, v obdobju menjave zob za mladičke ni primerna pletena košara. Nekateri lastniki psov zelo hvalijo ležišča Comfort, ki so iz Sky-a, ker jih je lahko čistiti, poleti so hladna, pozimi pa topla, in jih psi baje naravnost obožujejo. Dobite oz. naročite jih lahko skorajda v vsaki bolje založeni trgovini za male živali. Če imate prostor lahko uporabite tudi kakšen star jogi, ki ga še hranite v kleti. Čezenj date rjuho, ki jo nato 1x tedensko operete in zamenjate z drugo.

krtačo : Na tržišču je ogromna količina krtač, nekaterih bolj kvalitetnih nekaterih malo manj. Če se odpravite v trgovino za male živali povejteza kakšno pasmo kupujete krtačo in večina prodajalcev, vam bo znala pomagati pri izbiri. Sama vam predlagam, gumijasto krtačo, na katero se dlaka med česanjem fino prime, poleg vsega ima ta krtača take masažne bodice, in psi med česanjem zares uživajo, druga opcija pa so glavniki ali krtače z vrtljivimi zobci, ki ne cukajo dlake.

pinceta : v raznih supermarketih boste zasledili plastične pincete od Hobby Dog-a, ki so zelo priročne za odstranjevanje klopov tako pri ljudeh kot pri psih.

vrvico: Na tržišču je polno različnih vrvic, od dolgih do krajših, pletenih najlonskih in fleksijev . Za mladičke se najbolj priporočajo fleksiji, ker tako psička lahko začnemo že takoj učiti najpomembnejšega ukaza in sicer SEM ali PRIDI. Najbolj priporočljiva je dolžina nekje med 5-8 metri. Pozorni pa bodite tudi, da boste kupili dovolj močen fleksi.

igračke: Priporočam, trde gumijaste oz. kavčukove igračke, ki jih mladičke ne more zgristi. Nekatere med njimi so odlična zaposlitev za vašega psa, med tem ko je sam doma npr. :

Kongo: gumijasta igrača, ki ima luknjo, pred odhodom od doma, notranjost igrače namažete z pašteto, tako bo imel mladiček vsaj 1 uro zaposlitev, potem pa bo utrujen zaspal. Kongo je prav tako dobra igračka za igro na prostem, saj ni enakomerne oblike, in ko ga vržemo, se odbija v različne smeri. Tako bo imel kuža kar nekaj problemov z lovljenjem.

Plastične kocke: V raznih centrih boste videli, igračke v obliki kocke ali žoge, ki jih napolnjete z briketi ali drugimi priboljški, kuža pa naj bi jih potem kotalil po tleh in te priboljške stresal iz kocke oz. žoge. Igrača predstavlja podobno zaposlitev kot Kongo, le da Kongota ni možno zgristi.

Plišaste igračke: pri psih so zelo priljubljene, plišaste igračke otrok. Najraje jim potrgajo oči in nosove, in odprejo ter na plano izvlečejo notranjost igračke. Če boste imeli kužka pod nadzorom mu tako igračo lahko daste v nasprotnem primeru to ni priporočljivo, saj bi lahko pojedel vsebino igrače.

Žoge: psi naravnost uživajo v prenašanju žog, lahko kupite kaučukovo,ki je skoraj neuničljiva , poleg vsega ima dober vonj in jo bo pes hitreje našel. Lahko ga zaposlite tudi z košarkaško ali nogometno žogo.

Piskajoče igračke: so odlične, če vam ne bodo šle na živce!

Zaščita proti bolham in klopom:

Vaše pse lahko pred bolham in klopom zaščitite na različne načine. Nekateri uporabljajo Frontine, ki vam ga bo po vsej verjetnosti predlagal tudi veterinar, zadeva je relativno draga in zadnje časa , ker so se predvsem klopi na te strupe privadili neučinkovita. Sama vam predlagam uporabo Eteričnih olj, torej popolnoma naravno, najcenejše in še vedno najbolj učinkovito sredstvo. Uporabite lahko Eterično olje Sivke, Palmerose, Pelargonije, Citrusov (limona, pomaranča… ). 5mL, steklenička stane okoli 1000 sit, kupite jo lahko v lekarni ali v kateri izmed »Nature shop« trgovinic.

uporaba: Par kapljic 2-3 pri mladem 4-5 pri odraslem psu, kanemo na ovratnico in postopek ponovimo na približno 14 dni, ali vsakič pred kakšnim daljšim sprehodom v gozd ali celodnevni izlet. 10 kapljic eteričnega olja lahko tudi zmešate z eno žlico mandljevega olja in to mešanico vtrete v psičkovo dlako.

Če ima pes klopa, ga nikar ne masirajte z oljem, šnopcem, ali kakšnim drugim podobnim sredstvom!! Takrat klop spusti iz sebe največ strupa in šele takrat postane zares nevaren. Vzemite ga iz kože z že prej opisano pinceto, ki jo zavrtite v nasprotni smeri urinega kazalca!

Notranji zajedalci:

Pri psih poznamo več vrst notranjih zajedalcev, mušje ličinke, gliste, trakulje … odpravimo jih z tabletami Pratel (LEK), ki jih dobite pri vsakem veterinjarju, ali z pasto biovermin.

Psička odglistimo na 3 mesece oz. OBVEZNO 5 dni pred vsakim cepljenjem!!!! Kužka odglistimo tudi v primeru da poje velike količine hrane, pa je še vedno presuh. Odglistimo ga tudi , če je imel v zadnjem času bolhe, ker le-te prenašajo ličinke glist.

srčne gliste (dirofilarija!!):
Pojavljajo se v slovenskem PRIMORJU!! Prenašalec je komar, bolezen pa je smrtna. Glede zaščite, ko v primorju počitnikujete ali tam celo stalno živite, se pozanimajte pri svojem veterinarju.

Prehrana
Mladički so že v leglu uživali raznovrstno hrano. Banane, mleto meso, kozje mleko, brikete, rižolino, pasje konzerve itd.

dva recepta:

1. 300g nemastne mlete govedine ali nemastne jagnetine
1 banana
1 korenček

Govedino in korenček popražimo na žlici olivnega olja, ohladimo in dodamo pretlačeno banano.

2. V skodelico natresemo brikete (primerno na težo), jih prelijemo z vodo,
pustimo, da se zmehčajo in pred serviranjem dolijemo malo meka. Namesto mleka lahko dodamo tudi skuto ali jogurt. K temu lahko dodamo tudi malo mesa iz konzerve ali kuhanega oz. pečenega mesa (govedina, piščanec, drobovina in
podobno).

Recepta sta primerna tudi za obrok pri odraslih psih, le da moramo povečati količino mesa, ali pa zraven dodati riž, makarone, polento, gres, kašo itd.

Psička hranite čim bolj raznovrstno, dobiva naj veliko sadja in zelenjave, izogibajte se le začinjeni hrani, grozdju, rozinam, ČOKOLADI!!!! In čebuli. Vsa ostala hrana je dobrodošla na jedilnem listu vašega novega člana družine.

briketi:
Če se boste odločili za hranjenje samo z briketi se odločite za kakšno kvalitetno hrano in hrane ne kupujte v navadni samopostrežni trgovini!! Vse te hrane vsebujejo veliko preveč soli, zato bo vašemu ljubljenčku všeč, ker imajo psi radi slano, a posledično to povzroča bolezni ledvic.
Nekatere sicer kvalitetne hrane, pri belih psih obarvajo dlako. Če hrano zamenjate za drugo kvalitetno hrano, ki dlake ne barve, bo obarvana dlaka med menjavo le-te izginila.

kolikokrat dnevno:
Mladička sprva hranite 3x na dan, ko bo sam začel spuščati en dnevni obrok, mu le tega tudi ukinite. Od takrat dalje nadaljujte z 2-kratnim hranjenjem dnevno. Dobro je če psa celo življenje hranite 2x dnevno, da ne obremenite želodca z enim velikim obrokom.

Psa vedno poskušajte hraniti ob istih urah, s tem ga boste tudi lažje navadili na sobno čistočo, ker so bo organizem prilagodil. Psi ljubijo red , zato nikar določenih stvari na katere so navajeni ne spreminjajte na hitro!!

mleko:
Če psičku dodajate kravje mleko in po tem dobi drisko, se mleku odpovejte. Kravje mleko lahko zamenjate z Kozjim, ki drisko povzroča res v skrajnih primerih, ali pa dodajate briketom kakšne druge mlečne izdelke, skuto, kefir, kislo mleko, jogurt.

Mladička vedno po vsakem obroku peljite na potrebo!!! Nikar naj z polnim želodcem ne dirja okoli in se igra z drugimi psi, ker lahko pride do zasuka želodca, ki pa je lahko usoden!

Nov dom

Priprava doma za kužka:

Pred prihodom psička pospravite iz tal oz. višine, ki jo psiček doseže VSE strupene sobne rastline ( amarilis, azaleja, razhudnik, bršljan, srobot, volčin, difenbahija,božična zvezda, oleander….),

Pokrijte električne kable na območji, ki bo namenjeno vašemu psičku, da se ne bo poškodoval z žvečenjem žic. Vsa zdravila na recept, ali brez njega, hranite zunaj psičkovega dosega. Pospravite pribor za šivanje in majhne železne predmete (gumbi, koralde, šivanke, bucike, žeblji….). Čistila – detergente , belila, barve, strupe proti mrčesu in glodalcem, imejte varno spravljena, zunaj psičkovega dosega, najbolje na višjih policah v shrambi v zaprti omari!!

prihod domov :
Svojemu psički ne dajajte okoli vratu traku. Čeprav bi morda bil videti ljubek, se lahko z njim na kaj ujame in zaduši, lahko ga prežveči in poje, kar mu lahko povzroči težave.

Ko ga prinesete domov, mu pokažite njegov prostor, igrače in njegovi posodi za hrano. Vaš psiček bo kmalu vedel, kateri poseben kotiček vašega stanovanja je njegov. Spoštujte njegovo pravico, do miru kadar počiva in je.

Kakšno noč ali dve bo verjetno imel domotožje, zato ne bodite presenečeni, če bo jokal ali cvilil, ko bo čas za hrano ali spanje. Zavedajte se, da ste ga pravkar vzeli proč od njegove matere in legla.
Vsem družinskim članom pokažite kako naj ga dvigajo in držijo. Vedno položite eno roko pod njegov zadnji del drugo roko pa pod prsni koš.

otroci in pes:
Večina otrok ima rada pse in obratno. Vendar morate otroke poučiti, da so psički občutljiva živa bitja, ki potrebujejo ljubezen in skrb. Psička predstavljajte otrokom postopoma. Naučite jih kako naj psička pravilno dvigujejo in držijo. Opozorite jih, da ga ne smejo vleči za rep ali ušesa, ga stiskati ali suvati, naj ne povzročajo glasnega grozečega vpitja ali se prehitro premikajo proti njemu!!

navajanje na čistočo:
Navajanje na čistočo je pomembno predvsem če pes živi z vami v hiši oz. v stanovanju.

Kužka OBVEZNO peljite na potrebo po vsakem obroku, vsakič ko se zbudi, po intenzivni igri in po pitju. Mladička vozite lulat na 2 uri. Če mu slučajno uide mu gobčka NE pomakajte v lužico ali kupček.

Lužico pobrišite in nato tla pomijte z kisom! Tako kužku tisti delček tal ne bo več dišal po stranišču!!

Ko potrebo opravi zunaj, na za to predvidenem mestu ga izdatno pohvalite in dajte priboljšek.

Polulan košček papirja, lahko položite tudi na mesto, kjer je psičku lulanje dovoljeno. Tisti prostor mu pokažite in vsakič ko se bo tam polulal ga pohvalite.

kolki in komolci: Kot veste so kolki in komolci najbolj pereč problem pri pasmi, kot je zlati prinašalec. Pes vsaj do 8 meseca NE SME hoditi po stopnicah in se prekomerno gibati, teči ob kolesu, hoditi v hribe, …

Vse take prepreke kot so stopnice in višjo robovi od koder bi pes lahko skakal zaščitite že pred njegovim prihodom domov. Pomembna je namreč že pazljivost v leglu in še toliko bolj potem čez nadaljnji razvoj!

Higiena

Psička že od malega navadite na umivanje zob in čiščenje ušes, tako boste potem z tem imeli manj problemov. Ko bo kuža menjal zobe, ga navadite da mu z prsti masirate dlesni, potem pa počasi in postopoma vaš prst zamenjajte z pasjo zobno krtačko in zobno pasto, ki se jo dobi v vseh specializiranih trgovinah za male živali.

Ušes nikoli ne čistimo z palčkami, ki jih za čiščenje uporabljamo ljudje, in nikoli ušes ne čistimo z vato!! Najbolje je da kupite otroške robčke za brisanje dojenčkovih ritk, ker so nežne in ne vsebujejo alkohola. Psu nežno očistite uho, in nikar ne pojdite pregloboko. Z rednim čiščenjem boste preprečili možnost vnetja ušes zaradi nabiranja ušesnega masla in bakterij. V specializiranih trgovinah pa dobite tudi robčke, ki so namenjeni prav čiščenju pasjih ušes in oči.

Šolanje

Izberite kvalitetno kinološko društvo, kamor boste svojega psička vozili na osnove šolanja.

Če živite v večjem naselju, kjer je veliko mladih kužkov, jih pustite,da se med seboj igrajo saj tako poteka glavna socializacija. Da se vaš kuža sreča z čim več drugimi kužki, velikimi in malimi, starimi in mladimi, le pazite da drug kuža ni agresiven, ker bi tako znal vašega kužka prestrašiti. V igri z starejšimi kužki, se bo vaš kuža naučil zadržanja ugriza in tako ne bo več nekontrolirano grizel v vaše roke in noge.

Prva pomoč:

Če se kužku slučajno kaj zgodi, upoštevajte naslednje:

a. če si poreže tačko: če ureznina ni pregloboka in šivanje ni potrebno, rano sperite z jodovo raztopino, ki jo dobite v lekarni in tačko povijte, ali nanjo dajte kužku kakšno staro nogavico.

b. če kuža poje strup: Nikar ga ne silite, da zadevo izbruha, ampak ga nemudoma peljite k veterinarju. Če se to zgodi zvečer, ne čakajte do jutra, ker bo prepozno

c. če kuža dobi alergijo: če se kužku slučajno na koži pojavijo kakšni izpuščaji ali se prekomerno praska, najprej poglejte če ima bolhe. Ker je kuža svetle barve, boste najprej opazili bolšje kakce. V primeru, da bolh ni, razmišljajte o zamenjavi hrane, ali se posvetujte z veterinarjem.

č. ko ga piči čebela: na mesto pika položite obkladek, opazujte dihanje, preglejte, če je kužku zateklo grlo, poglejte barvo jezika, pri vsakršni spremembi barve jezika in zožanja grla, psička peljite k veterinarju. Če ga je slučajno pičil sršen, poiščite mesto pika in iz kože vzemite želo, ter prav tako nanj položite obkladek.