Povelje “Fuj”!

Vsi, ki smo imeli doma pasje mladičke, se spomnimo, da smo besedo FUJ izrekli neštetokrat. Vsaj v večini primerov je tako, posebej če se je naša pasja vzgoja šele pričela. Pes skače okoli, ovohava predmete in jih seveda “poizkuša”. To je povsem naravni proces pri vsakem živalskem bitju. Pa vendar, če nismo že od začetka dosledni, se nam lahko pripeti, da bomo imeli kasneje hujše težave, ko bomo hoteli psa odvaditi, da se nebi dotaknil ali celo poizkusil vsake zadeve, ki jo opazi. Seznam “prepovedanih” pasjih stvari je neznansko dolg, povelje FUJ pa najmanj upoštevano. Velikokrat se nam zgodi, da pes uboga na povelje, vendar ko v bližini zagleda kake ostanke mrhovine, odpadkov, njegova ušesa postanejo gluha za to povelje in pes brezskrbno brska po odpadkih. Nekateri psi se ob povelju FUJ včasih še z večjim užitkom lotijo prepovedanega predmeta. Ali predmet zgrabijo in tečejo proč od nas, ali pa s tem predmetom skačejo okoli nas in se za naša povelja ne zanimajo.

Velikokrat smo prav lastniki krivi, da povelje ne deluje. Ko smo na sprehodu in se pes začne približevati prepovedanemu predmetu, začnemo tuliti, kričati FUJ, nekateri pse zategnejo z vrvico ali pa jih celo odvlečejo proč in jih ob tem držijo za ovratnico. In če začnemo v tem primeru razmišljati “po pasje”, ugotovimo, da pes na vsak način želi izvedeti, kaj je to za en predmet, ob katerem moj lastnik tako znori? S tem mu zvišamo samo zanimanje za predmet. Nekateri psi se tudi obnašajo, da so naše povelje razumeli, vendar ob naši najmanjši nepazljivosti takoj stečejo do njega in ga začnejo ovohavati.

Namesto povelja “FUJ” lahko uporabimo tudi povelje “PROČ”. Pri izreku povelja moramo biti odločni in glasni, ne pa kričeči, saj bi s tem psa samo prestrašili.

Da pa bi psa vendarle naučili, da se česa ne sme dotikati, pa z učenjem pričnemo tako, da v roki držimo priboljšek tako skrit med prsti, da nam ga pes ne more izpuliti in ga pomolimo proti njemu. Ko ga hoče vzeti, izrečemo povelje (FUJ, PROČ) in roko umaknemo. Vsak psiček bo vso pozornost preusmeril na priboljšek in nam ga bo poizkušal na vsak način izpuliti, ali pa nas bo z gobcem drezal v roke. Po nekajkratnih poizkusih, ko bo videl,da priboljška ne more dobiti se bo umaknil od nas. Ko stori zadnje, ga pohvalimo odpremo dlan in mu ponudimo priboljšek. Vajo moramo ponavaljati toliko časa, dokler na naše povelje takoj ne umakne glave. Za začetek vadimo z hrano, ko pa nas pes na povelje uboga, v učenje upeljemo tudi predmete. Če vaje pes ne obvlada dovolj dobro, nikakor ne izvajamo tega na sprehodih, kjer nas bodo spremljali še drugi moteči dejavniki. V tem primeru imamo s seboj na sprehodih kak predmet, s katerim ga zamotimo, da ne steče do prepovedanega.

Učenje te vaje pri nekaterih psih poteka nekoliko dlje, kot pri ostalih, zato ne smemo obupati, ali psa kaznovati. Na koncu se nam bo trud vendarle poplačal, ko bomo na sprehodih in v okolici mirno hodili brez da bi nas pes vlekel za seboj in brez da bi vedno pogledovali okoli sebe, kje je kaka prepovedana stvar za našega ljubljenčka.

Avtor:malena3