Preizkus naravnih zasnov za retrieverje (PNZ-R)

Opis:
Kot že samo ime pove, je to preizkušnja naravnih zasnov za prinašalce. Preizkuša se volja do dela – prinašanja pernate divjadi na suhem in iz globoke vode, obnašanje ob strelu ter vodljivost psa. Pes ali psica, ki imata opravljen PNZ se uvrstita v 1. vzrejni razred in pa oproščena sta prinašanja predmeta na vzrejnem pregledu. Je pa to tudi dobra “odskočna deska” za nadaljnje delo z vašim prinašalcem. Pred opravljanjem PNZ-ja morajo biti psi telesno ocenjeni (velja tudi ocena s klubske razstave).

Med retrieverje spadajo:
Flat Coated Retriever (Gladkodlaki prinašalec)
Golden Retriever (Zlati prinašalec)
Labrador Retriever (Labradorec)
Curly Coated Retriever (Kodrasti prinašalec)
Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Chesapeake Bay Retriever

Starost psa ali psice: od 9 – 24 mesecev

Preizkus je sestavljen iz štirih disciplin:

1. del – Prinašanje pernate divjadi (raca, fazan, jerebica) na suhem
Pes je na povodcu ob vodnikovi levi nogi. Pomočnik v oddaljenosti 15 – 20m čim dlje odvrže divjad tako, da jo pes vidi. Na povelje mora pes divjad poiskati in jo prinesti ter oddati vodniku (odda lahko stoje ali sede). Teren mora biti poraščen s travo ali nizkim grmovjem.

2. del – Prinašanje race iz globoke vode
Zopet je pes na povodcu ob vodnikovi levi nogi. Pomočnik odvrže raco v stoječo vodo čim dlje od obale tako, da jo pes vidi. Na povelje mora pes v vodo po raco, jo prinesti vsaj 2m od obale in jo oddati vodniku (odda lahko stoje ali sede). Voda mora biti dovolj globoka, da pes zaplava do race.

3. del – Obnašanje ob strelu
Največ 5 vodnikov se s psi, ki so na povodcih postavijo v vrsto. Povodci morajo biti popuščeni. Sodnik s primerne razdalje opazuje vse pse, in da znak za strel iz puške. Ustreli se dvakrat v razmaku 5ih sekund. Strelec mora biti oddaljen približno 30 korakov. Pes ne sme pokazati pretiranega strahu ali znakov panike, ne sme se trgati s povodca ali cviliti in se tresti. Lahko pokaže le zanimanje do dela. Za plaho obnašanje takoj sledi diskvalifikacija.

4. del – Vodljivost psa

Ta se ocenjuje ves čas poteka preizkušnje, dodatno pa še obnašanje med ljudmi. Pes naj bi ves čas hodil ob vodnikovi levi nogi, ne vlekel in ne zaostajal. Pri stikih z ljudmi ne sme kazati nobenih znakov agresije ali bojazljivosti.

Pogoj za opravljen PNZ so vse pozitivno ocenjene preizkušnje. Po opravljenem preizkusu se v rodovnik vpiše “Opravil PNZ” z navedbo števila točk. Pes lahko neuspešno opravljen PNZ ponavlja največ dvakrat.

Vir: http://klub-retrieverjev.si/
Pravilnik o preizkušnji: http://klub-retrieverjev.si/images/stories/SKR/delo/PNZ_Pravilnik_1.pdf

Tekst in slike: Maja Kovačič (Ovcka)