Prihod mladička v naš dom

Čestitke! Domov ste pripeljali mladička, zdaj pa ste v dilemi kako naprej. Mogoče mladiček neutolažljivo joče, ali pa ves čas samo spi. Pogumno raziskuje ali se stiska v kotu. Tuli vsako sekundo, ko je sam ali pa se umika in išče mir.

Brez skrbi – v prvih dneh se kužki privajajo na novo okolje in vsak na spremembo reagira malo drugače. Da bo prehod za oba čim lažji, smo vam pripravili nekaj napotkov.

S kužkom se zadržujte v domačem okolju

Ko razmišljamo o našem življenju s psom si pogosto zamišljamo dolge sprehode, skupna druženja s prijatelji, uživanje pred tv zaslonom ali skupne izlete.

STOP! Mladiček se je ravno poslovil od mame, bratcev, sestric, vzreditelja – od vsega in vseh, ki jih je do sedaj poznal. Čas za skupna doživetja še pride, najprej pa mu dajte čas, da se privadi na novosti. Zadržujte se doma in v okolici. Dovolite mu, da raziskuje, vohlja in spoznava svoj dom in vas, kolikor si sam želi. Namenite mu pozornost, ko sam pride k vam. Tujih ljudi (in psov) vsaj na začetku ne vabite na spoznavne urice z vašim novim družinskim članom. Preživite z njim čim več časa in ga spoznajte.

Uvedite rutino

Ljudje imamo že pred prihodom kužka v naše življenje določene, neizogibne obveznosti – službo, šolo, sestanke,… Če vam uspe prvih nekaj dni preživeti s kužkom – odlično. A vendar, ko se boste vrnili v ustaljene tirnice bo kuža zmeden. Kar naenkrat bo več sam, izhodov bo manj, čas hranjenja se bo spremenil. Kot bi se vso privajanje začelo od začetka.

Priporočam, da ga od prvega dne hranite in vozite ven ob istih urah, kot boste to počeli ko boste v službi. Čim prej ga začnite navajati na samoto. Za začetek ga puščajte samega za par minut in mu takrat ponudite napolnjen kong ali bikovko za žvečenje. Tisti čas, ko bo običajno sam, ga zaposlite z igračami, žvakami in miselnimi igrami. Čas, ko boste (skoraj) vedno doma pa aktivno preživita skupaj.

Navajanje na sobno čistočo

Če se želite izogniti lužicam in kupčkom v stanovanju, peljite mladička čim pogosteje ven. Pri dveh mesecih kužki brez izhoda zdržijo le 1-1,5 ure. Prav tako je priporočljivo, da se ga ven pelje po vsakem hranjenju.

Ko mu uspe potrebo opraviti zunaj ga pohvalite in nagradite. Če se mu ponesreči notri, pospravite in ga poskusite naslednjič peljati ven malo prej.

Postavite pravila

Bo kuža spal v vaši postelji ali v svoji? V spalnici ali v dnevni sobi? Bo lahko z vami na kavču? Kje naj bo medtem ko vi jeste ali se urejate za v službo? Kaj pa skakanje?

Mladički so majhni, “luškani” in puhasti, zato jim je mnogokrat vse dovoljeno. Ko pa zrastejo, postanejo določene stvari neprijetne (le kdo si želi da nanj skoči kuža z blatnimi šapami!). Razmislite, katere stvari so dovoljene in katere ne, ter začnite ta pravila upoštevati takoj! Mladiček se jih bo hitro privadil, medtem ko bo odrasel pes zmeden, vi pa boste porabili veliko časa in živcev, da ga boste naučili novih pravil.

Navajanje na ovratnico/oprsnico in povodec

Prej kot slej boste s kužkom začeli skupaj pohajkovati po svetu in ker morajo biti vsaj na javnih mestih psi pripeti, je zgodnje navajanje na opremo odlična naložba za prihodnost.

Od prvega dne lahko psu kar v stanovanju, za kratek čas, nadenete ovratnico ali oprsnico. Če ga zelo moti ga poskusite tisti čas zamotiti z igro, nato pa jo snemite. Ko mu bo vseeno ali jo ima na sebi, zraven pripnite še povodec. Lahko ga vleče za sabo po hiši ali pa ga vi primete v roke in se skupaj sprehodita sem in tja.

Prvi sprehodi

Ko se je kuža navadil na vas, na nov dom in opremo za sprehajanje, je pravi čas, da začnete s skupnim raziskovanjem okolice. Prvi sprehodi naj bodo kratki – trajajo naj le nekaj minut.

Veliko mladičkov se na začetku veliko ustavlja in ne želi naprej – kar je razumljivo. Želijo si nazaj v varno okrilje svojega doma. Dovolite mu, da se sam odloči ali želi naprej ali ne – popustite povodec, počepnite k njemu, pobožajte ga. Nekateri se odločijo nadaljevati, drugi bi šli vseeno raje domov. Ustrezite jim. V večini mladičkov se prej kot slej prebudi žilica po raziskovanju, sprehodi z vami pa postanejo najlepši del dneva.