Bikejoring

OPIS

Bikejoring je podobno kot skijoring, canicross, rollerjoring šport, kjer pes ali skupina psov vleče kolesarja. Pri tem športu je pomembno, da je pes vodljiv, da uboga osnovne ukaze in da ima močno voljo do teka. Lahko je to le rekreacija za vodnika in psa, hkrati pa je lahko tudi trening za vlečne pse izven sezone.

Najpogostejše pasme, ki se uporabljajo za ta šport so definitivno vlečne pasme, kot so sibirski husky, aljaški malamut, samojed, aljaški husky in pa lovske pasme, kot so nemški kratkodlaki ptičar in tudi križanci med polarnimi in lovskimi pasmami. Na splošno pa je za bikejoring primeren vsak pes, ki rad teče.

OPREMA
Kaj potrebujemo za bikejoring?
– vlečno oprsnico
– elastično vrv
– kolo, ki mora imeti:
dobre zavore
dobre gume
športne vzmeti
udoben sedež
– vodo za psa
– čelado
– očala
– rokavice
– po potrebi obutev za psa za zaščito blazinic
– če se vozimo ponoči ali v temi, zaščitno refleksno obleko za psa

Pes je na oprsnici, pripet na elastično vrv, ki pa je pritrjena na sprednji del kolesa. Nekateri uporabijo plastično cev, ki jih pritrdijo na sprednji del kolesa, da vrv ne bi prišla med vilice kolesa.

TRENING
Na začetku je treba začeti z lažjimi treninigi, sploh da se pes navadi in da si nabere kondicijo. Naučiti se mora, da teče pred kolesom. Sčasoma pa povečujemo hitrost in hkrati tudi razdaljo.

Bikejoring je namenjen rekreaciji psov, vodnik nima tako težke naloge. Pomembno pa je da vodi in usmerja psa ter ga tako kontrolira.

VODENJE PSA

Vodenje psa je odvisno od vodnika, tistega ki sedi na kolesu. Vodnik je popolnoma odgovoren za psa in kako ga bo vodil. Najosnovnejši ukazi so za zavijanje levo in desno, pospeševanje, zaviranje in ustavljanje. Še posebno je to pomembno pri kolesarjenju navzdol po cesti oz. hribu. Takrat je potrebno psa zavirati, da ne doseže prevelike hitrosti. Če se vozimo po prometnih cestah, psa navadimo na ukaz, da se približuje avto in da mora upočasniti tempo in se držati skrajnega desnega roba ceste.

NEVARNOSTI
! …Pomembno je da pes ne sili k drugim živalim, če se jih sreča na poti, saj se tako bikejoring lahko nevarno konča.

! …Če se odpravimo na daljši trening moramo imeti s seboj tudi prvo pomoč, v primeru da si pes poškuduje blazinice ali da pride do kakršnekoli nesreče.

! …Lahko se nam pokvari kolo, npr. predre zračnica, zato je pomembno, da imamo s seboj orodje za popravilo kolesa .

! …Uporabljamo le zadnjo zavoro. Z uporabo sprednje zavore se hitro prevrnemo.

! …Vedno imejmo obe roki na balanci kolesa.
Pri bikejoringu vedno pozorno opazujmo psa, okolico, da ne pride do kakšnih presenečenj, srečanja z drugimi živalimi. Bikejoring je zelo zabaven, ampak se moramo zavedati, da je lahko tudi zelo nevaren.

Avtor: Maja (Majchy)