Canicross

OPIS
Canicross je šport, kjer pes in vodnik skupaj tečeta, povezuje pa ju elastična vrv.Beseda je evropskega izvora in pomeni:

* cani (cane) = pes
* cross = kros

Praviloma je to šport z enim psom, saj zaradi velike moči večjega števila psov le ta ni priporočljiv. Pes ima na sebi vlečno oprsnico, ki je pripeta z elastično vrvjo na vodnikov vlečni pas, ki ga ima okoli pasu. Vodnikove roke so tako proste in lažje teče, pes pa mu pomaga pri premagovanju ovir.

OPREMA
-vlečna oprsnica
-vlečni pas za vodnika
-vlečna elastična vrv
-plastenka z vodo

UKAZI
Osnovni ukazi, ki jih potrebujemo za canicross so:
– desno (”Gee”)
– levo (”Haw”)
– počasi – za upočasnitev tempa
– stoj (”Whoa”) – da se ustavimo
– gremo (”Hike”) – za tek in za hitrejši tempo
– fuj – za odvračanje od motečih dejavnikov (drugih živali, vohljanja, itd.)

TRENING
Canicross je primeren šport, da psa pripravimo na ostale športe kot so bikejoring, skijoring, rollerjoring, vleka sani. Psa s canicrossom naučimo osnovnih ukazov in ga naučimo vodljivosti in ubogljivosti pri teku.
Vodnik je tisti, ki narekuje tempo teka in vodi psa po različnih poteh. Pravzaprav je vodnik najpočasnejši člen ”teama”. Star musherski rek se glasi: ”Tako si hiter kot tvoj najpočasnejši pes”. Vodnik nikoli ne bo dosegel takšne vzdržljivosti, kot jo dosegajo vlečni psi. Zato je pri canicrossu pomembno, da obvladamo svojega psa in ga lahko vodimo. Canicross je trening za vodnika, medtem ko so bikejoring, skijoring in vleka s sani trening za pse.


AVTOR:
Maja (Majchy)