Dog trekking

OPIS
Dog trekking je šport, kjer s psom premagujemo dolge razdalje. Za ta šport moramo zelo radi raziskovati svet in hoditi tudi po 50 ur. Razdalje za ta šport so od 40 do 120 kilometrov. Proga je lahko hibovita, ravna, travnata ali gorska.

Pes ali dva psa sta privezana na vlečno oprsnico, ki je preko vrvi povezana na naš vlečni pas. Pes ima s seboj lahko pasji nahrbtnik v katerem nosi svojo opremo.

OPREMA

Kaj potrebujemo za dog trekking?
– vlečno oprsnico
– vlečni pas za vodnika
– elastično vrv ali povodec
– nahrbtnik za psa
– vodo
– hrano
– udobno obutev in topla oblačila
– pokrivala za psa
– šotor
– spalne vreče

TRENING
Dog trekking je primeren za vse, ki radi hodijo in radi raziskujejo svet. S psom se tako zelo veliko družimo, odkrivamo svet in se na nek način učimo preživetja v naravi. Lahko se odpravimo kar po okoliških hribih, ali pa se podamo v neznano. Tako si utrdimo kondicijo, se zabavamo s psom in prijatelji in skupaj raziskujemo naravo.

V Sloveniji je ta šport še zelo neznan. Šport je pridobil na popularnosti še posebej v Italiji, Češki, Slovaški in Avstriji. Sedaj se tudi po drugih tujih državah spoznavajo s tem športom in organizirajo kar redna tekmovanja.

Tekmovanja potekajo tako, da vsi tekmovalci začnejo na isti točki, nato pa si vsak izbere svojo pot potovanja. Vmes so seveda ”check points”, to so mesta, ki jih mora vsak tekmovalec prečkati na poti do cilja. Tekmovalci lahko ali hodijo ali tečejo. Šotore za spanje prevaža organizacija, ki organizira tekmovanje. Tekmovalci pa poskrbijo za spalne vreče, pokrivala za pse, hrano in pijačo.
Veliko novih zanimivih dogodivščin, če boste poskusili dog trekking.

AVTOR: Maja (Majchy)