Flyball

Kaj je Flyball ?
Flyball je moštvena kinološka disciplina,ki prihaja iz Anglije in se širi po celem svetu.
Na vzporednih progah hkrati tekmujeta dve ekipi, ki jo sestavljajo štiri psi z svojimi lastniki, na koncu proge pa naprava, ki izstreli žogico ko jo pes aktivira. Vmes mora pes premagati še štiri ovire. Pes mora brez vodnikove pomoči premagati vse štiri ovire, sprožiti napravo in ujeti žogico. Po isti poti se mora z žogo v gobcu vrniti. Ko pride čez ciljno črto, štarta drugi pes in nato še tretji in četrti. Zmaga tista skupina ki prva konča igro – torej tista, ki ima najboljši čas.

Primeren pes:
Primeren je vsak pes ne glede na to ali je rodovniški ali mešanec. Pomembno je le to, da je pes neagresiven in da je sposoben premagati ovire, priporočljivo pa je tudi da je hodil v pasjo šolo.

Pravila tekmovanja:
Start
Dovoljena sta mirujoči in leteči start. Če je katerikoli del pasjega dela telesa čez črto, pred sodnikovim žvižgom se to smatra, za napako in se štart ponovi. Če pes napako ponovi (v istem teku), mora še enkrat teči na koncu teka.
Tek
Vsak pes mora konkretno preteči štiri ovire,sprožiti napravo in se vrniti z žogo. Naslednji pes lahko štartno črto prestopi šele, ko je pes ki je tekel prestopil ciljno črto. Če pes prehitro štarta, ne premaga vseh ovir, ne sproži naprave ali pa žoge ne prinese nazaj, mora tek ponoviti dokler teka ne premaga pravilno. Isto velja če napake naredi skrbnik.

Podrte ovire
Če pes med tekom podre kakšno oviro ni kaznovan, če je le tekel tako kot če bi bila ovira postavljena.

Težave z napravo za metanje žogice
Če se z napravo pojavijo težave, jo sodnik pregleda in v kolikor ne deluje pravilno ekipa  tek ponovi na drugi napravi. Če pa je z napravo vse vredu je tek za moštvo izgubljen.

Prekršek
Če pes med tekmo opravi potrebo je igra za njegovo moštvo izgubljena. Če naprava izstreli žogico izven igrišča in jo pes prinese brez kakršnekoli pomoči ni kaznovan. Če pa mu je kdo pomagal se tek ponovi.

Cilj

V teku zmaga moštvo, ki z vsemi štirimi psi pride do cilja. Merjenje časa se ustavi, ko priteče na cilj tudi zadnji pes vključno z tistimi, ki so morali teči ponovno.

Sodniki

Za tekmovanje dveh ekip potrebujemo 5 sodnikov:
1. Glavni sodnik, ki se pred tekmo postavi tja, kjer lahko opazuje možne nepravilnosti v teku in štartu.
2. Dva Linijska sodnika, ki pazita na nepravilnosti pri štartu in cilju ter pred morebitnimi napakami naprave.
3. Dva sodnika ki imata isto nalogo kot linijska sodnika
Na koncu se glavni sodnik posvetuje z Linijskima sodnikoma in sodnikoma ter razglasi zmagovalce.

Avtor: Urška Lavrič (Silver)