ISKANJE POGREŠANIH ŽIVALI

Ali veš, da pogrešano žival lahko poišče prav pes? Kot najbrž veš je njihov smrček neverjeten in z uporabo metode »trailing« – sledenje točno določenemu vonju, lahko pasji smrček izvoha izgubljeno žival in človeka.


V Sloveniji imamo zaenkrat izšolane 4 pse, ki že iščejo pogrešane živali/ljudi, nekaj pa jih je še v procesu šolanja, kar traja v povprečju 3 leta.
Vodnica Sabina Piber iz http://isci.me/ ima dve psički, ki sta izpite opravili pod vodstvom Alexandre Grunow, avstrijske strokovnjakinje, ki se s šolanjem psov za iskanje pogrešanih ukvarja že preko 20 let. Sabina se s svojima psičkama uspešno udeležuje iskalnih akcij doma in v tujini.


Da psa izšolamo do stopnje, da bo na iskalni akciji zanesljiv, potrebujeta tako pes kot vodnik, veliko praktičnih treningov in obilico teoretičnega znanja, od česar je na koncu odvisna uspešnost najdbe.

Kaj je najbolj pomembno, ko se mi izgubi pes?
Na mestu kjer je pes pobegnil pustite kos svojega oblačila ali odejo z vašim vonjem. Pogosto se psi sami vrnejo nazaj na mesto, kjer so vas zadnjič videli ali na izhodišče pri avtu.

Kontaktirate pristojno zavetišče, bližnje veterinarske klinike, higienike, lovsko družino in Sabinino ekipo na http://isci.me/.

Ker »trailing« pes išče vonj točno določene živali je pomembno, da pripravimo vzorec svojega psa/mačke. To je lahko ovratnica, povodec, plašček, odeja z vonjem. Izbranega predmeta se čim manj dotikamo, pomembna informacija je tudi ali je v gospodinjstvu več živali.
Vzorec lahko pripravimo tudi v naprej in sicer v steklen kozarček damo suho brisačko , s katero smo obrisali našo žival, ga dobro zapremo in postavimo v zamrzovalno skrinjo. Tako pripravljen vonj bo pri iskanju v veliko pomoč vodniku in psu. V skrinji vzorec lahko hranite cca. 6 mesecev, nato vzorec zamenjajte s svežim.

Nikoli naj vam ne bo nerodno poklicati in prositi za pomoč pri iskanju. Čas je odločilen in ne odlašajte predolgo. Predvsem je pomembno, da hitro reagiramo pri mladičih, seniorjih, živalih ki imajo zdravstvene težave in psih, ki se izgubijo s povodcem.