Rally Obedience – RO

Kaj je Rally Obedience?
Rally Obedience je športna disciplina, kjer vodnik in pes na progi, ki jo vnaprej postavi sodnik, opravljajo različne vaje poslušnosti, ki so med seboj povezane. Vsi tekmovalci na tekmi opravljajo iste vaje, tako da jih lahko sodnik med seboj primerja in oceni. Zelo pomemben je dober kontakt med psom in vodnikom, ki ga med treningi še bolj okrepimo.

Kdo lahko tekmuje?
Rally Obedience je namenjen psom vseh pasem, rodovniškim in nerodovniškim. Najmanjša starost psa v razredu RO-I mora biti vsaj 12 mesecev, v ostalih razredih starostne omejitve ni.

Pravila
Med tekmovanjem/izpitom ni dovoljeno uporabljati hrane, igračk in dotikov, vodnik pa lahko psa nenehno spodbuja z besedami in s telesno govorico (dovoljena je uporaba klikerja). Tudi svoja povelja, s katerimi zahteva od psa, naj opravi določeno nalogo, lahko vodnik izrazi na različne načine – z besedami, znaki in/ali svojo telesno govorico. Tudi če vodnik za povelje hkrati uporabi več različnih načinov, to šteje za eno (združeno) povelje. Strogo prepovedana je tudi vodnikova grobost do psa v kakršni koli obliki (zateg vrvice, cukanje psa, udarec psa, grozilna telesna govorica vodnika, vpitje na psa in ostale psihične in fizične grobosti) in se kaznuje z diskvalifikacijo.

Glede težavnosti nalog je Rally Obedience razdeljen v štiri težavnostne razrede. Vsi tekmovalci morajo začeti v razredu RO-I in nato ob pogojih, ki jih določa Pravilnik, postopno prehajajo v višje razrede.

Proga lahko vsebuje od 15 do 19 postaj brez starta in cilja. Sestavljena je iz različnih nalog, ki jih morata opraviti vodnik in pes. V najnižjem, začetnem razredu se vaje s psom izvajajo na vrvici ali brez (odločitev, da tekmovalec vaje izvaja na vrvici ne vpliva na oceno), v višjih razredih pa se vaje izvajajo brez vrvice.

Naloge izbere sodnik izmed 72 različnih nalog, ki so določene in opisane v pravilniku, njihovo vsebino pa ustrezno ponazarjajo dogovorjeni znaki. Naloge obsegajo vaje v gibanju, vaje na mestu in premagovanje ovir. Vaje v gibanju vključujejo spremembe v smereh in načinu gibanja ter večje ali manjše kroge, osmice, slalome, gugalnice, mize in razne figure okoli stožcev. Vaje na mestu zahtevajo upoštevanje zahtev kot so sedi, prostor ali stoj v različnih zaporedjih, ostajanje na mestu, prilagajanje psa vodnikovemu položaju, vodenje na daljavo in podobno. Tekmovalec/izpitnik ima na voljo 3 minute časa, v katerem mora opraviti vse vaje. Prekoračitev tega časa pomeni diskvalifikacijo.

Rally Obedience uradno priznan!
1. junija 2006 je Komisija za šolanje Kinološke zveze Slovenije, na pobudo KD Krim, sprejela predlog pravilnika RO, na avgustovskem zboru sodnikov za ocenjevanje dela šolanih športnih psov pa so pravilnik potrdili.

Filmčke posameznih kategorij Rally obediencea si lahko brezplačno downloadate Tukaj
Vse informacije o Rally Obedience lahko dobite na tem forumu ( Potrebna je registracija)

Viri :

KD Krim
PeSjanar.Si
Milosv.net

Avtor:Bugz (Alenka)