Obsesivno kompulzivna motnja

Obsesivno kompulzivna motnja pri psih, znana tudi kot OCD, je obnašanje, ki se zdi zelo čudno in je lahko usmerjeno proti psu samem ali proti predmetom kot so avtomobili, kolesa, posode za hrano in drugo ( Pes se do sebe ali predmetov vede agresivno ali se jih celo boji ).

OCD se pogosto pojavlja pri psih, ki so pod stresom, napeti ali zdolgočaseni in je lahko za lastnika zelo neprijetna izkušnja. Motnja se pogosto pokaže v uničevanje pohištva, raznih predmetov ali celo domačega vrta in se na pogled kaže kot nekontrolirana agresija. Simptomi OCD so lahko tudi obsedenost s kopanjem, grizenjem lastnega repa in tac, lajanjem v prazno in napadanjem različnih predmetov.

Kadar sumimo da je OCD povzročil stres je zelo pomembno, da s psom obiščemo veterinarja. Pes, ki je pod stresom je lahko tudi potencialno nevaren. Obstajajo terapije, ki lahko vašemu psu pomagajo premagati stres.

V primerih dolgčasa ( kopanje, lajanje, lovljenje repa ) je čas, da psu povečamo aktivnost. Utrujen pes je zadovoljen pes in ne kompulziven pes. Vzemite si čas in pojdite z psom na dolg sprehod ali mu mečite žogico. Z sproščanjem energije vašega psa na zabaven in varen način krepite svojo vez s psom. Poleg tega z aktivnostjo tudi zmanjšamo možnost za razne zdravstvene probleme in debelost. Vzrok za OCD je lahko tudi tako imenovana ločitvena tesnoba ( psa postane strah ko ga pustimo samega ).

Kompulzivna motnja je lahko tudi dedna. Nekatere pasme so bolj dovzetne za to motnjo kot na primer dobermani, ki sesajo svojo kožo, nemški ovčarji, ki lovijo svoj rep in bullterjerji, ki imajo čudno navado, da svojo glavo vtikajo pod razne predmete in v takem položaju vztrajajo več časa.

Ta motnja je dosti bolj pogosta kot si ljudje mislimo. Večina znake OCD pripisuje temu, da se pač pes na tak način igra. Vendar je stvar dosti bolj resna saj pes z OCD v sebi zelo trpi in je pogosto pod velikim stresom. Preventiva je zelo preprosta – Več ukvarjanja z svojim psom in oba bosta srečnejša in bolj zdrava.

Viri:http://dogs.about.com/cs/disableddogs/a/ocd.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Obsessive-compulsive_disorder

Avtor: Alenka ( Bugz )