Odvajanje nezaželenega lajanja

Psi lajajo iz neštetih razlogov. Nekateri so sprejemljivi, nekateri ne.
Lajanje lahko razdelimo v »skupine«:
opozorilno lajanje – pes laja, ker nas želi opozoriti na nekaj, kar je videl ali slišal in zanj ni nekaj navadnega;
obrambno lajanje – pes laja, ker želi da gre nekaj česar se boji ali ne mara stran od njega;
lajanje za pridobitev naše pozornosti – pes hoče našo pozornost;
lajanje iz frustracije – pes je zmeden, frustriran ali v stresu;
lajanje iz dolgčasa – pes laja, ker se s tem zabava;

Ocenite situacijo
Ko želite preprečiti nezaželeno lajanje, je pomembno, da pogledate na celotno situacijo. Lajanje je včasih simptom za kakšen drug problem – npr. strah, dolgočasje ali stres. Če odpravite ta problem, bo tudi simptom (lajanje) prenehal. Če pa poskušate pozdraviti simptom, potem se bo problem le še stopnjeval v drugačni smeri – taki, ki bo lahko še hujša!
Posvetite se problemu, ne simptomu.

Določite in naučite alternativno vedenje
Ni vsako lajanje simptomatsko in kaže na problem. Pogosto je to preprosta komunikacija, ko nam pes želi povedat, da je kdo zunaj, da želi notri, da je lačen itd.

Prvo poslušajte svojega psa. Ugotovite zakaj laja, potem pa presodite, če je lajanje pravilen odziv na dano situacijo. Mogoče je omejeno lajanje v redu pod določenimi pogoji. Ali bi mogoče raje psa naučili alternativnega vedenja za sporočanje svojih potreb? Vaša odločitev je na tem, da ocenite primeren odziv v vsaki situaciji.

Za primer: Vaš pes opozorilno laja, ko zapelje avto na dovoz. Prvo, poslušajte svojega psa in ugotovite zakaj laja oziroma na kaj laja. Pohvalite ga, ker vas je opozoril na situacijo in mu povejte, da jo imate pod kontrolo. Potem se odločite, kako želite da odreagira naslednjič, ko se bo neznanec zapeljal na dovoz. Mogoče je lajal, da vas opozori, ko pa je to naredil, vi hočete, da je tiho. Če je to tako, potem prekinite vsakršno nadaljnjo lajanje in dodajte novo, okrepljeno vedenje.

Odstranite okrepitev za nezaželeno lajanje
Lajanje je, na žalost, samo-nagrajujoče vedenje, zato je čakanje, da bi vedenje prenehalo – tudi ko je okrepljeno drugo vedenje – pogosto neplodno. Zato mnogi priporočajo kombinacijo pozitivne motivacije in negativne kazni.

Če pes laja še potem, ko smo mu dali znak za nekaj drugega, ali pa če laja, da dobi našo pozornost, je ena najučinkovitejših rešitev ta, da odstranimo to, kar pes hoče. Če hoče, na primer, ven iz boksa, se nehajte pomikati proti boksu ali se celo začnite pomikati nazaj, ko laja, ko pa je tiho, se pomaknite naprej.

Obvladujte okolje
Ko ne učite psa, obvladajte okolje v katerem je tako, da lajanje ni možno oziroma ni ničesar, kar bi lajanje povzročilo in ga po nepazljivem zopet okrepilo. Če na primer pes laja, ko je zunaj sam, ga imejte notri, razen če ste lahko zunaj z njim. Če pes laja na mimoidoče čez okno, spustite roloje ali preprečite psu, da bi šel k oknu, ko vas ni tam.

Ko učite psa, se prepričajte, da neželeno lajanje ni nagrajeno – in da je zaželeni odziv nagrajen. Bodite dosledni. In zahtevajte zaželeni odziv, preden je lajanje sproženo.

Viri
Melissa C. Alexander, Click for Joy!
PeSjanar forum

Več informacij
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=2965.0
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=2167.0
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1845.0
http://www.ahimsarescuefoundation.org/problem_barking.htm
http://www.responsibledog.net/barking.html

Avtor:Polona (Azu)