Odvajanje skakanja po ljudeh

Mladički pozdravijo odrasle pse tako, da jih poližejo po obrazu in gobčku. Ko pride v naš dom mladiček je povsem normalno, da skače in poskuša pozdraviti in dobiti našo pozornost. Ko je mladiček majhen in mlad je to luštno. Ko pa pes zraste in postane večji in močnejši ta način pozdravljanja ni več ljubek. Ker je bil mladič za tako vedenje vedno pohvaljen, je to vedenje tudi za odraslega psa na tak ali drugačen način nagrajujoče.

Na srečo so načini, kako odvadimo psa skakanja po ljudeh. Tud takega, ki to počne že vrsto let.
Pes skače, da dobi pozornost, zato je psa potrebno naučiti drugačnega vedenja, da dobi kar hoče. Naučite ga da se usede, ko želi božanje oziroma našo pozornost.

Začnite tako, da je pes sprva na povodcu. Pojdite na javno mesto, kjer veste, da so prijazni ljudje, ki bodo želeli vašega psa pobožati. Ko se vam kdo približate, ga povprašajte če vam lahko pomaga, ali pa za to prosite prijatelja. Proces je preprost. Povejte osebi, naj se približa psu in ga poboža, ko se bo usedel in naj preneha božati in se umakne nazaj, ko bo pes vstal. Pes bo hitro ugotovil, da njegovo vedenje kontrolira to, kar se bo zgodilo.

Bodite dosledni. Ne zmedite se in ne pozabite dati znaka za sedenje preden pes skoči. Če daste znak po skoku, bo pes tako povezal vedenje – skoči, potem se usedi. Namesto tega opazujte psa. Ko vidite, da se nekdo približuje, dajte psu znak za sedi. Če pes prej skoči, niste bili dovolj pozorni!

Podobno vajo lahko ponovite doma, da navadite psa, kako pozdravi goste, ki pridejo na obisk. Vas pes ob prihodu domov skoraj podere? Stojite na zunanji strani vrat in dajte znak za sedi ali pa počakate, da se pes sam usede. Posezite po kljuki in odprite vrata. V momentu, ko pes vstane, zaprite vrata in spustite roko. Ko se usede, ponovite vajo. Ko pes sedi, počasi nadaljujte, če pa vstane, pojdite na začetek. Naredite to vsakič, ko pridete domov in pes se bo hitro naučil, da je bolje, če sedi, ko pridete domov.

Uporabite variacijo te metode za učenje psa, kako pozdraviti goste. Priredite zabavo, katere namen je tudi učenje psa, kako pozdraviti goste. Goste prosite, če lahko pridejo v razmaku 15 minut. Ko pridejo, naj pozvonijo in gredo večkrat ven in noter, psu pa naj posvečajo pozornost le ko sedi. Potem jih pošljite v dnevno sobo in počakajte na naslednjo »pošiljko«. Ob koncu dneva bo pes na dobri poti do tega, da spozna, da obiskovalci niso nič posebnega.

Kaj pa ljudje, ki ne želijo pomagati? Niso vsi gostje, ki pridejo v hišo pripravljani zapravljati svoj čas s tem, da ti pomagajo trenirati psa. Takrat dajte psa v boks ali kletko ali ga zaprite v drugo sobo. Ne nazadujte pri treningu ali poskušajte svoje potrpežljivosti s tem, da pustite psa, da se sam nagradi s skakanjem na ljudi.

Kako dolgo bo trajalo?
Odvisno je kako močna je ta navada in koliko truda boste vložili v učenje novega vedenja. Najbolje je, če preprečimo, da bi se to sploh kdaj pojavilo. Če imamo novega hišnega člana, poskrbimo, da ga nihče ne poboža, če mladiček ne sedi ali leži. Potem poskrbite, da se tega pravila držite!

Viri
Melissa C. Alexander, Click for Joy!
http://www.dogpatch.org/training/jumpup.html

Več…

http://www.care2.com/channels/solutions/pets/1237

http://canines.com/library/solutions/jumping.shtml

Avtor: Polona (Azu)