Odvajanje žvečenja

Psi žvečijo. To je povsem naravno, normalno in nujno pasje vedenje, posebno za mladiče in mlade pse. Kot lastnik, je naša odgovornost, da psu zagotovimo čim več sprejemljivih igrač za žvečenje in naučiti psa, kako jih uporabiti.Nekaj naslednjih nasvetov vam bo pomagalo pri kontroliranju oziroma odvajanju uničevalnega žvečenja:

– Psu dajte veliko primernih igrač za žvečenje. Kaj pomeni »veliko«? Če stopite v prostor, kjer pes preživi večino časa in ne vidite vsaj 3 igrač za žvečenje, potem gotovo potrebujete več igrač. Ugotovite, kaj pes rad žveči in poskrbite, da bo teh igrač dosti. Ko vidite, da pes žveči nekaj, kar je sprejemljivo (igrača), ga pohvalite! Dajte mu vedeti, da se strinjate z njegovim dejanjem. Ne vzemite dobrega vedenja za samoumevnega.
– Če zalotite psa da žveči nekaj, kar ne sme, ga prekinite in preusmerite pozornost na nekaj, kar lahko žveči. Bodite vztrajni. Ni potrebe, da se nad psom jezite, ker je žvečil napačno stvar.
– Če pes žveči nekaj, ko nas ni, se ne jezite, ko pridete domov; pes vaše jeze ne bo povezal z žvečenjem. Dajte psa v drugo sobo in pospravite nered brez da bi s tem privlačili kakršno koli pozornost psa.
– Zaščitite svojo hišo. Pospravite vse, kar bi pes lahko žvečil. Zavarujte električne kable in noge pohištva s kakšno substanco neprijetnega okusa. Poskrbite, da ni okoli ničesar neprimernega, kar bi lahko mladič ali odrasel pes žvečil.
– Opazujte psa. Uporabite vrata in pregrade, da zadržite psa v isti sobi, kot ste vi. Pes se ne more splaziti stran in žvečiti nečesa, če ga opazujete.
– Ko psa ne morete paziti, ga dajte v boks, kletko ali pa v popolnoma varno sobo (puppy-safe room).

Viri
Melissa C. Alexander, Click for Joy!
http://www.hsus.org

Več
http://www.canismajor.com/dog/pupbite1.html
http://www.dogobedienceadvice.com/stop_dog_chewing/
http://home.att.net/~vlea/Solving_Chewing.htm

Avtor: Polona (Azu)