Vzgoja gluhega psa

Osnovna metoda pri šolanju gluhega psa je ista kot pri šolanju psa ki sliši; Konstantno nagrajujemo zaželjeno vedenje in ignoriramo nezaželjeno. Psi delajo tisto, kar jim prinese nekaj dobrega (hrano, igro, božanje) – in to dejanje bojo ponavljali znova in znova, da dobijo kar hočejo.Seveda pri gluhemu psu potrebujemo nek način komunikacije. Najlažje je če uporabljamo kretnje oziroma vidne signale. Tudi psi ki slišijo se bolj zanašajo na vid in govorico telesa. Izkoristimo lahko pasji vid, njihov čut za dotik in mogoče tudi izvrsten voh.

Z psom boste pretežno komunicirali preko kretenj z rokami, ki morajo biti:

– jasne
– ločljive od drugih kretenj
– vidne iz razdalje
– nespremenljive

Najprej moremo izbrati kretnjo, ki bo psu pomenila potrditev vedenja v stilu : to, priden, bravo, ja! Najbolj enostavna je dvignjen palec v zrak. Psa naučimo pomena te kretnje da dvignemo palec in mu takoj ponudimo igračo, priboljšek,… Tako bo pes palec povezal z pozitivnimi stvarmi. Še vedno lahko veselo izgovorimo besedo To, priden, bravo – saj bo pes prebral naš izraz na obrazu. Ko pes to kretnjo že pozna ga lahko naučimo še druge stvari.

Zelo pomembna vaja je Pozornost. Za to si spet izberemo drugo kretnjo na primer z kazalcem pokažemo proti našemu očesu, lahko pa tudi udarimo z nogo v tla – pes lahko začuti vibracije v tleh. Uporabimo lahko tudi vibracijsko ovratnico – kratka vibracija lahko pomeni Glej me. Ko imamo kretnjo izbrano najprej nagrajujemo vsak pogled psa, Glej me še ne uporabljamo – vsakič ko pes gleda pa uporabimo kretnjo To ( dvignjen palec) in ga nagradimo. Ko nas pes že lepo gleda začnemo uporabljati kretnjo Glej me( kazalec kaže na naše oko). Če nas pes gleda spet uporabimo kretnjo To in nagradimo. Psa nikoli ne smemo pozabiti nagraditi.

Zdaj pes ve, da je gledanje lastnika nekaj kar prinese nagrado torej se mu to splača. Psa lahko zdaj naučimo različnih ukazov. Najboljši način je da psa ulovimo pri dejanju in ga nagradimo. Na primer ko naš pes samostojno sede ga pri tem nagradimo. Ne pozabimo na kretnjo To!. Ko lahko že predvidimo da bo pes sedel uporabimo kretnjo za sedi ( npr. dlan obrnjena proti tlom – roko iztegnemo proti tlom), potrdimo – To! In nagradimo.

Z lovljenjem zaželenega vedenja lahko psa naučimo veliko stvari, od sedi, prostor, do tega da na povodcu ne vleče, da ne skače po ljudeh,…

Drugi način za učenje je vabljenje psa v želeni položaj. Za sedi vzamemo v roko priboljšek, roko privzdignemo nad glavo psa in počasi pomikamo nazaj. Pes bo avtomatsko sedel, ker bo hotel priti do priboljška. Takoj uporabimo kretnjo To! In nagradimo. Sčasoma umaknemo priboljšek in psa vabimo samo z roko. Ko pes vajo obvlada dodamo kretnjo.

Ena najpomembnejših stvari, ki lahko naučimo psa je odpoklic. Pri gluhemu psu bo tukaj potrebno veliko vaje ampak vse se lahko doseže z voljo. Začnemo tako, da ko nas pes gleda vzamemo v roke njeno igračo oziroma nekaj kar ima rada in stopimo nekaj korakov nazaj. Pes nam bo sledil ker bo hotel igračo. Ko nam sledi naredimo kretnjo Pridi! ( desno roko držimo v zraki stran od sebe z dlanjo obrnjeno proti psu – roko premaknemo na svoja prsa ), ko pride do nas pohvalimo – To! In nagradimo. Ta kretnja je lahko vidna iz razdalje in hitro razumljiva psa. Za odpoklic uporabljamo najboljše nagrade – najslajše priboljške in najbolj priljubljene igrače. Ne pozabimo na vesel izraz na obrazu, ki ga bo pes takoj razumel.

Pri šolanju smo potrpežljivi in nikoli ne uporabljamo nikakršne prisile. Nezaželeno vedenje ne kaznujemo ampak ga ignoriramo. Kaznovanje je za psa slabo saj ga samo zmede – z nagrajevanjem zaželjenih dejanj se bomo najlažje izognili nezaželenim.

Tudi gluhega psa lahko naučimo razne trike z vabljenjem v želen položaj – pomembno je da imamo za vsak znak posebno kretnjo. Kretnje naj si med seboj ne bojo preveč podobne. Tudi gluhega psa lahko naučimo vse kar želimo, potrebna je samo volja in ljubezen do psa.

Nekaj nasvetov za lastnike gluhih psov:

– dokler nimamo dobrega odpoklica psa ne spuščamo z povodca na javnih in neograjenih mestih
– če se naš pes zgubi je zelo pomembno da ima identifikacijsko značko z našim imenom in telefonsko številko
– zelo pomembno je, da psa čipiramo saj ga tako lažje najdemo če se zgubi
– gluhemu psu se nikoli ne prikrademo za hrbet saj nas ne sliši in lahko odreagira tudi z ugrizom saj se bo branil
– Gluhega psa, ki spi zbudimo tako da svojo roko približamo njegovemu nosu, naj nas povoha, lahko tudi popraskamo po tleh ali blazini zraven nje – zbujanje je za gluhega psa lahko stresno kar lahko olajšamo z priboljškom, ki ji ga damo takoj ko ga zbudimo
– Tujcem in majhnim otrokom ne pustimo, da psa božajo če nismo prepričani da se pes zaveda da so tam ( lahko stojijo za njim in jih ne vidi)

Viri:http://www.wagntrain.com/deaf_dog.htm
http://www.spiritofdeafdogs.org/

http://www.whole-dog-journal.com/issues/6_9/features/5570-1.html

Avtor: Alenka (Bugz)