Je pes res za vas?

Pes je velika odgovornost, zahteva čas in seveda tudi denar. Zdaj ko se za novega člana odločate se vam morda vse skupaj zdi preprosto; “kupili bomo psa, ga 2x ali 3x dnevno peljali na sprehod, nahranili, se malo poigrali, pa še otroci bodo imeli zabavo”. Vendar žal ali na srečo to ni vse, pes zahteva še marsikaj drugega. Stroški povodcev, ovratnic, nagrad, posod, ležišča, šolanje, so le osnova, ob zdravstvenih problemih pesjana pa so lahko stroški ogromni.

zuzaKakšnega psa izbrati?
Bodite realni in izberite sebi primernega psa, takega da ga boste fizično obvladali in takega, ki bo ustrezal vašemu karakterju in aktivnosti. Izgled je pomemben, za prvi vtis, vendar ni vse. Nikakor pa ne kupujte psa samo zato ker ima sosed istega!

Smo res pripravljeni?
Vso zadevo ste sigurno dobro premislili in ste ugotovili, da bi tudi časovno lahko imeli psa vendar kaj pa v prihodnje? Nameravate menjati službo, imeti družino, oditi na potovanje? Kaj bo v takem primeru z vašim najboljšim prijateljem? Takega lastnika, ki ima danes čas, čez pol leta pa se bo vse postavilo na glavo si noben pes ne želi. Si boste lahko privoščili prehrano tako velikega psa kot ste si ga izbrali, kaj pa cepljenje in zdravstveno oskrbo v primeru kakšne nesreče? Ste prepričani, da niste vi ali kdo izmed družinskih članov alergičen na pasjo dlako? Boste psa v naselju imeli na vrvici in za njim pobirali iztrebke? Boste pazili na svojo gonečo se psičko, da ne bo prišlo do neželenih mladičkov?

nielcekPravi pes za vas?
Ko se odločate za psa se vam postavi vprašanje, “mešanček ali čistokrvni pes?”. Mešančki so ponavadi edinstveni, težko bomo še kje na svetu našli enega, ki bi bil na las podoben našemu. Ker pa je karakter deloma odvisen tudi od pasme je njegov karakter pri starosti 2 mesecev, ko mladički zapuščajo svojo mamo, velika uganka. Pri čistokrvnih psih vsaj približno vemo kaj nas čaka, vemo v kako velikega psa bo zrasel, kakšna bo dlaka, zdravstvene težave značilne za pasmo, karakter, … vendar tudi ni nujno da bo pes tipičen predstavnik pasme.
Vsi psi tako mešančki kot čistokrvni pa so enako podvrženi različnim boleznim. Če se ne morete odločiti katero pasmo bi imeli, lahko obiščete kakšno razstavo in več vzrediteljev, ki vam bodo morda znali svetovati in oceniti če bi res bili primerni za določeno pasmo. Obiščite tudi najbližje zavetišče, morda pa se tam skriva mala kepa, ki čaka prav na vas.

Samček ali samička
Iz lastnih izkušenj lahko rečem da imata dva psa iste pasme popolnoma različen karakter. Če pa gre še za primerjavo samčka in samičke pa o tem ni dvoma. Samičke so praviloma bolj podrejene gospodarju, niso tako trmaste, so bolj nežne in čustvene, nekateri celo pravijo da jih je lažje naučiti sobne čistoče. Samčki delujejo bolj hladni, niso tako družinski, trmasti, samosvoji, želijo biti vodja krdela (vaše družine torej), lahko markirajo po stanovanju, vse to pa seveda ne velja za vse pse, povsod obstajajo izjeme.
Razlika je tudi fizična, samčki so močnejši, večji in težji zaradi tega pri človeku, ki ni dovolj avtoritativen težje obvladljivi.
Če se nočete odločiti za samičko zaradi gonitve, vam v tem primeru še vedno obstaja možnost sterilizacije saj je mit o tem, da mora psička enkrat imeti mlade že zdavnaj zavržen. Sicer pa bi morali vašo psičko paziti pred samčki samo 2x letno po 14 dni kar pa tudi ni tako hudo.

Pes je živo bitje, in velika odgovornost. Ni darilo za rojstni dan ali odlično spričevalo, niti ni igrača med šolskimi počitnicami, ki se jo septembra zavrže. Pes je življenjski sopotnik, ki vas ne bo nikdar razočaral in vas bo vedno ne glede na vse imel rad. Bodite pošteni do njega in do sebe in se res z tehtnim premislekom odločite za novega DRUŽINSKEGA ČLANA.