Obdarovanje

Mladički niso za božič, mladički so za celo življenje!

Ljudem se marsikdaj v času Božiča, novega leta in rojstnih dni utrne misel, da bi osebi podarili kužka ali katero drugo žival. Vendar preden storite kakšno tako »neumnost« naj vam damo par napotkov.

Najprej naredite obsežno akcijo in poizvedovanje če si ta oseba žival sploh želi. Če boste obdarovali otroka bodite prepričani, da si žival želijo njegovi starši, saj bo skrb zanjo kmalu padla na njihova ramena. Prepričajte se če imajo čas in voljo, da bodo svoj prosti čas namenili psu, bodo lahko plačevali stroške hrane, veterinarja in ostalih potrebščin? Ga bodo imeli radi, hranili, šolali, negovali, skrbeli zanj, dokler jih smrt ne loči (10 in več let)??

Kljub temu, da ste se prej dobro prepričali, nikar kužka ne prinesite na božično jutro z pentljo okoli vratu. Namesto tega obdarovancu podarite, pasje posode, ovratnico in povodec, kakšno knjigo o vzgoji in prehrani, igrače in nagrade. Ko pa se bo evforija okoli psička polegla pa lahko obdarovanca odpeljete v zavetišče ali k vzreditelju, da si izbere kužka. Nikar kužka ne hodite kupovat k človeku, ki ima več različnih pasem, da bo izbira lažja. Pasma mora biti v naprej izbrana (če se seveda ne odločite za mešančka).

Dobro razmislite preden se odločite da boste nekomu podarili živo bitje!