Otrok in pes

Socializacija in šolanje psa se začne takoj, ko dobimo pasjega mladiča v svoj dom. Mladiče je potrebno naučiti, da sprejemajo ljudi vseh starosti. Če imamo v družini otroke ali pa ne, z njimi se bodo naši psi slej ko prej srečali. Najsi bodi na sprehodih, obiskih, izletih ali pa v trenutku, ko se naša družina poveča še za eno človeško življenje, zato je potrebno interakciji med otroci in psi posvetiti več pozornosti in misli. Kajti ob otroškem obnašanju kot je: kričanje, visoki glasovi, nenadni hitri gibi… se lahko pes počuti ogroženega. Zato je pomembno, da psa navadimo na različne zvoke in vonjave. Lažje ko pes sprejema nove stvari in več stvari, na katere je navajen, bolje je.
Prav tako pa je pomembno, da otroke naučimo kako se obnašati v bližini psa oz. kako z njim ravnati.
Novorojenček v hiši
Najpogostejša skrb novih staršev je kako bo njihov pes reagiral, ko bodo prinesli novorojenčka v hišo. Toda mnogo psov prihod novega člana prenese čisto v redu. Seveda bodo psi radovedni in morebiti se bodo tudi počutili zapostavljene. Toda to bo hitro minilo, če si boste pred in po rojstvu otroka, vsak dan vzeli dodaten čas za igro s psom, sprehode, nego…itd.
Novorojenčki imajo zelo malo interakcije s psom, zato se večino problemov v gospodinjstvu začne, ko dojenček odraste v majhnega otroka, ki že zna hoditi in tako vdira v prostor vašega psa.
(povzeto po: http://www.peteducation.com/)
Majhen otrok in pes
Ko dojenček odraste v premikajočega se otroka je najbolje, da poskrbite, da psu zagotovite prostor, kamor se bo lahko umaknil pred otrokom in vsem hrupom. Običajno, ko pride nov otrok k hiši, imajo vsi manj časa, kot običajno, razen pes. Zato poskrbite, da se boste še več ukvarjali z vašim psom, kot običajno, in tako ne bo prišlo do nepotrebnih konfliktov.
Ko pa otrok že začenja razumevati okolico in stvari, ki se dogajajo okoli njega je potrebno upoštevati kar nekaj stvari, da se ustvari lep odnos med psom in otrokom.

Najpomembnejše pravilo je, da se otroke nikoli ne pusti same s psom (ali mladičem), brez nadzora odrasle osebe oz. vodnika psa!

Nekaj drugih napotkov:
* Držanje psa – Najbolj varno za psa (majhnega ali mladiča) in otroka je, da otrok med tem, ko drži v naročju psa, sedi. Kajti mladiči so zelo izmuzljivi in lahko se nehote zgodi, da mladič pade na tla in se poškoduje. Otrok naj mladiču ponudi igračo ali kaj drugega za žvečenje, med tem ko otrok boža. Kajti mladiči zaradi rastočih zob radi grizejo oz. žvečijo stvari in tako je pozornost iz morebitnega grizenja otroških udov preusmerjena na igračo ali priboljšek. Kadar se otrok spoznava z velikim psom, je najbolje, da otroka držite v naročju (sedeči položaj) in pustite psu, da se vama približa. Tako lahko nadzorujete otroka in naučite psa kako se ravna z otrokom.
* Božanje – Otroci pogosto želijo pse objemati okoli vratu, toda vaš pes se lahko ob tem počuti ogroženega in ne dojema te geste kot izkazovanje naklonjenosti. Zato naučite vašega otroka, da naj raje psa boža pod brado kot pa ga objema ali se steguje nad njegovo glavo. Otroka je tudi potrebno naučiti, da naj ne zre nepretrgoma direktno psu v oči.
*Dajanje priboljškov – otroci radi postanejo prestrašeni ali pa živčni, ko psu ponujajo priboljške, zato radi, tik preden pes vzame priboljšek, umaknejo roko, zaradi česar lahko pes avtomatsko skoči za priboljškom in podre otroka. Tako raje naučimo otroke, da psu ponudijo priboljšek na odprti dlani (in da ga ne držijo s prsti).
*Nadzorovanje igre – Otroci tečejo s hitrimi, nenadnimi gibi in spuščajo visoke, kričeče zvoke. Vse te stvari zelo stimulirajo psa in lahko le-ta reagira tako, da začne loviti otroka ali pa skakati po njem. Navajajte otroka, da naj se ob novem psu igra potiho, vsaj dokler se pes dodobra ne navadi novega okolja in situacij. Prav tako morate naučiti psa kakšno obnašanje je dovoljeno in kakšno ne. To se začne že pri mladičih, ko prepovedujemo grobo igro s ščipanjem in grizenjem.
*Lastnina – pes ne bo poznal razlike med svojimi igračami in otroškimi igračami, dokler ga tega ne boste naučili. Zato navadite otroka, da svoje igrače pospravlja pred psom, psu ne dajajte otrokovih igrač za igro, ker bo tako zamešal kar ste ga naučili. Psi so lahko tudi zelo posesivni do svojih igrač, hrane in prostora. Čeprav je normalno, da pes zavaruje svojo lastnino z opozorilnim renčanjem in laježem, tega ne dopuščajte, ker ni sprejemljivo. Hkrati pa se morajo otroci naučiti, da spoštujejo psa kot živo bitje, katerega se ne sme dražiti ali mu namenoma škodovati in da je to bitje, ki tudi potrebuje čas in mir samo zase.
(povzeto po: http://www.ddfl.org/)

Otroci in psi so lahko najboljša ali pa najslabša kombinacija. Timmy in Lassie nista odraz resničnosti. Toda to ni razlog, da vaš otrok in pes ne bi mogla živeti v sožitju, če ste seveda odgovoren skrbnik psa in starš. Najbolj grozna stvar, ki se lahko zgodi psu je, da je ob rojstvu otroka, izgnan iz hiše ali ignoriran (povzeto po: http://www.dogbreedinfo.com/). Toda, če upoštevate nekaj nasvetov in se pozanimate kako pripraviti psa na prihod novega člana družine, potem ne bo težav.

Viri:
Children and dogs: Important information for parents. Dostopno na: http://www.ddfl.org/behavior/kidsdogs.pdf (22.3.2007)
Children & Dogs. Dostopno na: http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=0&cat=1495&articleid=628 (22.3.2007)
Dogs and kids. Dostopno na: http://www.dogbreedinfo.com/dogskids.htm (22.3.2007)
Avtor: Mojca (Scythe)