Zakaj psi kopljejo?

Nekateri psi preprosto ljubijo kopanje lukenj in rovov. To počnejo iz različnih razlogov. Nekatere pasme, kot so terierji, so bili pravzaprav vzgojene, da so s kopanjem iskali majhne podzemne živali. Tudi polarni psi neizmerno radi kopljejo. Pri njih je razlog za kopanje nagon po preživetju iz preteklosti. Na mrzlem severu so si izkopali luknje, se zvili vanje in bili tako varni pred mrzlimi vetrovi. Jama jim je ponujala zatočišče in toploto.

Razlogi za zakaj psi kopljejo
1.) Iskanje udobnega ležišča in zaščita pred vročino, mrazom
Eden izmed razlogov je, da si psi izkopljejo ležišče, še posebno v vročih poletnih dneh, da se ohladijo na hladni zemlji. Psi se namreč ne potijo tako kot ljudje in se zato tudi težje ohladijo. Kopanje v zemljo tako psom predstavlja prijeten poletni počitek. Tudi ko ni posebno vroče, je luknja v zemlji lahko prijetno ležišče. V nasprotnem primeru, pa v zimskem času jama v snegu varuje pse pred vetrom in mrazom. Tako imajo polarni psi že v genih kopanje lukenj, saj jim je to na mrzlem severu narekoval nagon.

2.) Iskanje hrane, plena
Nekateri psi kopljejo, ker v zemlji zavohajo zakopano hrano ali podzemne živali, kot so miši, krti, voluharji, itd. Pasme kot so terierji in jazbečarji so bili vzgajani z njihovo naklonjenostjo do kopanja za malimi živalmi.

3.) Zakopavanje hrane
Lahko pa tudi kopljejo, ker zakopavajo svojo hrano, da bi jo shranili za pozneje. Še posebno če ima pes preveč hrane in si jo tako shrani oz. jo skrije, da je ne bi vzel nekdo drug.

4.) Iskanje zabave
Včasih psi kopljejo zaradi zabave, dolgočasja in uničevalnosti. To počnejo psi, ki so dolgo sami doma in nimajo družbe. Psi morajo biti aktivni, v nasprotnem primeru mora pes energijo porabiti nekje drugje, in to se kaže v kopanju lukenj, uničevalnosti.

5.) Iskanje pobega
Kopanje je lahko tudi razlog za pobeg. Psi, ki so zagrajeni, kmalu ugotovijo, da je njihov izhod iz ograjenosti lahko le rov pod ograjo.

6.) Vedenjska motnja
Kopanje pa je na žalost lahko tudi znak prestrašenosti oz. divji poskus da bi pobegnili iz groznih situacij. Psi, ki so zaskrbljeni, da bi se ločili od lastnika, pogosto prekopljejo dvorišča v poskusu, da bi bili zopet s svojimi lastniki. Psi, ki se bojijo neviht, s kopanjem preprosto hočejo pobegniti stran od nevihte. Če je kopanje pri vašem psu lahko znak vedenjskega stanja, kot strah pred ločitvijo ali fobija pred nevihtami, je najbolje da pomoč poiščete pri svojem veterinarju ali pasjem psihologu.

7.) Motnja genetskega izvora
Kopanje je zelo redko znak zdravstvenega stanja, čeprav se včasih pojavi kot obsedeno, prisiljeno vedenje, ki kaže na to da je to vedenje že genetskega izvora. Tudi v tem primeru moramo obiskati veterinarja.

Nasveti za odvračanje od kopanja
• Če pes s kopanjem poskuša najti hladno ležišče za počitek, potem mu lahko naredimo majhen otroški bazenček ali mu naredimo peskovnik na senčni legi. Tako psu zagotovimo zatočišče pred vročimi poletnimi dnevi. Seveda pa mora imeti pes vedno na voljo senco in posodo s svežo vodo!
• Če pes koplje, da bi zbežal iz dvorišča, poskušajmo ugotoviti, zakaj je tako nagnjen, da bi zapustil posest.
• Če pes koplje zaradi nagona, da bi našel partnerko, potem je v tem primeru najboljša rešitev kastracija psa.
• Če pes poskuša uiti, je zelo dobra rešitev ograja, ki sega pod zemljo in tako prepreči psu, da bi pobegnil.
• Če pes koplje iz zabave, se z njim več igrajmo in ga navdušimo tudi za druge vrste iger. Igrajmo se z žogicami, vrvmi, frizbiji, palicami, itd. Seveda moramo psu zagotoviti dovolj gibanja. Naš pes mora biti aktiven in tudi duševno stimuliran.
• Nadzirajmo psa ko je na vrtu. Ko začne kopati, mu dajmo ukaz ”Ne!” oz. ”Fuj!”. Njegovo pozornost odvrnimo od kopanja z igro (npr. igra z žogo).
• Ko pes koplje le na določenem predelu dvorišča, le tega pokrijmo z lesom ali plastiko. Ali pa preprosto tam postavimo nekaj drugega, da pes ne bo mogel kopati (npr. bazen, kamne, posadimo rastline).
• Psu lahko naredimo poseben prostor samo za kopanje. Tako ga naučimo, da koplje le na izbranem mestu, na ostalih delih dvorišča pa je kopanje prepovedano. To lahko naredimo tako, da psu zakopljemo v zemljo priboljške.

Vir:

http://www.petplace.com/dogs/dealing-with-dogs-that-dig/page1.aspx

Avtor: Maja (Majchy)