Akupunktura

Glede alternativne medicine se še vedno trejo zelo različna mnenja. Nasprotniki dvomijo, da imajo takšna zdravljenja res kakšen učinek, saj bi se potem večkrat uporabljala, zagovorniki pa menijo, da je tak način zdravljenja bolj zdrav in predvsem bolj naraven, kot pa zdravljenje z zdravili. Navadno se akupunktura uporablja kot dopolnilno zdravljenje skupaj s tradicionalnim zdravljenjem, redko pa samo.

Kaj je akupunktura?
Izraz Akupunktura izvira iz latinskih besed acus (igla) in pungere (bosti). Po tej metodi zabadajo igle v določene točke na koži zato, da bi vzpostavili ravnotežje energije CHI, ki je bistvena za zdravje. Za terapevtske namene pa se ne uporabljajo le igle, temveč tudi pritisk s prsti, saj obstajajo številni načini za vzpodbujanje energije CHI. Akupunkturo lahko opravlja le strokovno usposobljen specialist. Postopek se opravlja z iglami različne dolžine iz plemenitega jekla, zlata ali srebra. Igle se navpično ali poševno zabadajo v točke različno globoko, z manipulacijo (vrtenje, …) pa poskuša terapevt uskladiti energetski tok, ga vzpodbuditi ali umiriti. preusmeriti ali odstraniti iz telesa.

Kako deluje?
Akupunktura temelji na prepričanju, da se po našem telesu po posebnih poteh, ki jih imenujemo meridiani, pretaka energija, ki jo imenujemo CHI .Stimulacija točno določenih točk, ki ležijo na meridianih, povzroči izločanje hormona endorfina, ki deluje proti bolečinsko. Začnejo se izločati tudi proti vnetne substance, poveča se cirkulacija, vnetje pa se zmanjšuje. Z akupunkturo lahko vplivamo tudi na izločanje serotonina, prostaglanida in nevrotransmitorjev. Pri akupunkturi je pomembno da uravnovesimo CHI, kajti neuravnovešen CHI naj bi bil vzrok za bolezen.

Eno srečanje traja povprečno od 20 minut do 1 ure. Že po prvem obisku so lahko opazni rezultati, ponavadi pa traja od 2 do 6 tednov, odvisno od težave. V nekaterih primerih pa pes ne pokaže nobene spremembe.
Normalno so srečanja 1-2 krat na teden. Ko se vzpostavi želeno zdravstveno stanje, so obiski pri veterinarju manj pogosti. Če po desetih srečanjih ni učinka, se zdravljenje navadno prekine.

Kdaj se odločiti za akupunkturo?
Ponavadi se zdravi z akupunkturo živali, ki imajo hude bolečine zaradi različnih bolezni kot so artritis, kolčna in komolčna displazija in mišični krči.
Z akupunkturo pa se lahko zdravi tudi epilepsijo, razne alergije, prebavne motnje, težave z jetri in kožo ter tudi rakava obolenja.

Glede alternativnega zdravljenja, kot dopolnilno zdravljenje za vašega psa se posvetujte z vašim veterinarjem.

Viri:
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=2830.0

Avtor: Alenka (Bugz)