Alergije

O alergiji in osnovnih pojmih
Alergija pomeni preobčutljivost telesa (oz. njegovega obrambnega imunskega sistema) na neko snov. »Dražila, ki povzročajo alergijo so alergeni in antigeni. Če pride telo v stik z alergenom, se začno proizvajati protitelesa. Protitelesa (imunoglobulini) branijo telo pred vrinjenimi, telesu škodljivimi snovmi. Pri alergikih je ta reakcija čezmerna. […] Alergiki kažejo bolezenska znamenja, če so tem snovem izpostavljeni ali pridejo v stik z njimi.« ( http://med.over.net/ ). Alergije težko zdravimo, ker se težko izloči snov, na katero je organizem alergičen.

»Alergen je snov, ki vstopi v telo, razdraži imunski sistem in povzroči nastajanje specifičnih protiteles. Alergen je lahko naravnega izvora ali pa je sintetizirana kemična spojina. Antigen pa je vsaka snov, ki se specifično veže s protitelesom.« ( http://www.ezdravje.com/ ).

Vrste alergij

Psi so lahko, tako kot ljudje, alergični na različne stvari, ki se kažejo na različne načine. Če na grobo razdelimo alergije, lahko rečemo, da obstajajo: alergije na hrano (najpogostejši alergeni so: koruza, pšenica, soja, mlečni izdelki, konzervansi, umetna barvila…itd.) , alergije na pike žuželk (npr: bolhe, čebele, ose…itd.), alergije na zdravila in cepiva (npr: sredstva za odpravljanje zunanjih in notranjih zajedavcev…itd.), alergije na pršice, alergije na cvetni prah in ostale alergije (npr: alergija na šampon…itd.)

Znaki alergij(e)

Alergije se lahko pokažejo na različne načine in v različnih kombinacijah. Najpogostejši znaki so na dihalih in na koži, ki se lahko kažejo v naslednjih oblikah:
– (gnojna) vnetja na koži
– pretirano praskanje, grizenje in tudi lizanje (po koži seveda)
– srbeče tačke
– vnetje oči (izcedek) ali zgolj rdeče, otekle oči, solzenje
– vnetje ušes (pes otresa z glavo ter se praska po ušesih; ušesa tudi smrdijo in uhlji so rahlo rdečkasti na notranji strani)
– kihanje
– driska
– … (in drugo)

Najhujša oblika reakcije na alergen je anafilaktični šok, ki hkrati lahko prizadene več organov (kaže se v obliki hropenja ali sopenja, zatekanja delov telesa, povišanim srčnim utripom…itd.) in v hujši obliki lahko povzroči pogin živali.
Ugotavljanje in »zdravljenje« alergij

Alergij se žal ne da nikoli pozdraviti, se pa jih da blažiti in relativno kontrolirati (odvisno od tega, kako močno prisoten je nek alergen v okolju alergika).

Ko sumite, da ima vaš kuža alergijo (torej ima nekaj od zgoraj naštetih simptomov in jim ne najdete vzroka), je najbolje, da čim prej stopite do veterinarja (če imate možnost do veterinarja, specializiranega za dermatologijo), ki vam bo za začetek po vsej verjetnosti predpisal izločevalno dieto. Izločevalna dieta* pomeni, da bo kuža moral jesti hrano, primerno za alergike, ter jedel tisto, česar do sedaj še ni. Diete, ki jo kužku predpiše veterinar se strogo držite. Tekom te diete (ki običajno traja cca 3 mesece) se bo videlo ali se bo kužku stanje izboljšalo ali ne in vam dalo nekaj odgovorov glede alergenov (da se alergen po vsej verjetnosti skriva v hrani – ni pa nujno!).

Nadaljnje, bolj konkretno ugotavljanje alergenov, vam bo predlagal veterinar. Običajno se poslužijo vbodnih testov* (v kožo se z vbodom vnese majhne količine pripravljenih alergenov in čez nekaj časa veterinar pregleda reakcije na posamezne alergene; testira se na nekaj deset najpogostejših alergenov). Veterinar vam lahko tudi predlaga krvne preiskave*, za kar pa je potrebno kri poslati v Španijo, kajti pri nas se ne izvaja tovrstnih preiskav. Na podlagi rezultatov preiskav (vbodnih testov ali krvne preiskave) se veterinar odloči za primerno imunizacijsko terapijo*, s pomočjo katere kuža postane manj občutljiv na določen alergen (popolnoma neobčutljiv pa nikoli!) ali pa za uporabo antihistaminikov*.

* Za bolj podrobne informacije se obrnite na veterinarja, kajti to so zgolj splošne informacije in niso nadomestilo za posvet z veterinarjem.

Viri:

– Mlinar, Karmen: Kaj je alergija? Dostopno na: http://med.over.net/za_bolnike/bolezni_clanki/alergije/03-kaj_je_alergija.htm (3.12. 2006)

– Kaj je kaj? Dostopno na: http://www.ezdravje.com/si/alergija/kaj_je/ (3.12. 2006)

Avtor: Mojca (scythe)