Kožni granulom

Kožni granulom je vnetje kože, ki nastane kot posledica prevelikega pasjega lizanja. Granulom je v bistvu zrnasto tkivo, ki nastane zaradi vnetja. Koža na zlizanem mestu oteče in se ne more zaceliti, saj se pes ves čas liže. Ponavadi se pojavi na spodnjem delu pasjih sprednjih tačk.

Znaki
Znaki, ki so dokaj očitni se pojavljajo pogosteje pri naslednjih pasmah: nemški ovčar, zlati prinašalec, labradorec, irski seter, weimaraner, doberman pinč, nemška doga in nemški bokser.

Znaki so:

– lizanje sprednjih in zadnjih tačk,
– mesta, kjer si liže so brez dlake,
– koža je pordela in vneta,
– rane so globoke in
– rane so gnojne.

Vzroki
Obstaja več teorij, zakaj prihaja do kožnih granulomov:
– Veliko dermatologov meni, da si psi ližejo tačke iz dolgčasa in si tako krajšajo čas.
– Nekateri menijo, da lizanje povzroči stres zaradi alergij.
– Lahko je lizanje posledica pika insekta.
– Pes si lahko na ta način lajša bolečine v sklepih in kosteh.
– Lizanje lahko nastane zaradi psihičnega strahu pred ločitvijo od lastnika, včasih če pride v družino nov družinski član ali smrt drugega hišnega ljubljenčka.
– Ko si pes liže tačke se v telesu sproščajo hormoni sreče – endorfini. Ti povzročijo občutek fizičnega zadovoljstva v možganih. Pes si tako tačke liže iz samega ugodja.

Zdravljenje
Zelo pomembno je da ugotovimo, zakaj je prišlo do te poškodbe in do samega lizanja. Z veterinarjevo pomočjo poskušamo ugotoviti kaj je razlog. Ali je to samota, ali so lizanje povzročili ugrizi bolh, klopov, pršic, mogoče je vse posledica stresa ali alergije, ali pa je razlog artritis.
Prvi pogoj k ozdravitvi je to, da moramo lizanje najprej ustaviti preden lahko pozdravimo rano. Metod, kako ustaviti lizanje je veliko, a na žalost ni nobena preveč uspešna.

Nekaj metod
– tačko povijemo z ovojem
– psu lahko nanesemo na rano snov neprijetnega okusa (npr. kislo jabolko)
– psu nadenemo ovratnico proti grizenju
– uporabimo pomirjevala, vendar vsi psi ne reagirajo dobro nanje
– pod ali okoli rane veterinar vbrizga injekcijo kortizona in tako za nekaj časa umiri in zmanjša rano
– poskusili so tudi z omrtvičenjem kožnih živcev in uporabo kobrinega strupa, a oboje neuspešno..

Kožni granulom je zares neprijetna zadeva. Koža je namreč prizadeta zelo globoko. Tudi v podkožnem tkivu lahko vidimo bakterije, poškodovane lasne mešičke, zamašene in oljnate pore ter razširjene in vnete kapilare. Rane sicer lahko odstranimo tudi kirurško, a se zgodi da pes rano začne ponovno lizati in tako nastane nov granulom.
Najuspešneje se jo zdravi z antibiotiki in traja kar nekaj časa preden se začne stanje izboljševati. K hitrejšemu zdravljenju pripomore tudi mazanje rane s kremo kortizona.
Zelo pomembno je, da opazujemo našega psa. Vsako rano, ki jo ima pes, dobro razkužimo. Pri vsakem nenehnem lizanju rane pa obiščemo veterinarja!

Vir
http://pugs.ultraevil.com/clanki/zdravje/index.php?page=lickgranuloma
http://www.thepetcenter.com/exa/lick.html

Avtor: Maja (Majchy)