Rak

Rak je bolezen, pri kateri se izrojene celice nezadržno množijo, pri čemer nastajajo maligne bule in razjede. Lahko je omejen (benigna oblika), lahko pa se vrašča v sosednja tkiva in se širi skozi telo (maligna oblika).
Medicinsko pomeni rak nenadzorovano razmnoževanje rakavih celic in rast rakavega tkiva. Delitev celic je pravzaprav normalen biološki proces, toda pri raku postane delitev celic nenormalna. Rakaste celice so spremenjene in tako ne morejo nastajati ustrezno organizirane in enako velike celice, ki bi opravljale natančno določene naloge.

Znaki
Zaradi nenormalnega razmnoževanja celic, le te postanejo ogromne, druge pritlikave in nekatere proizvajajo hormone, druge se nenadzorovano delijo naprej in tako proizvajajo le še več nenormalnih celic. Tako nastanejo gmote tkiv, ki jih imenujemo tumorji.
Osnovni znaki so odvisni od vrste raka in od njegovega napredovanja.

Splošni znaki so:
– nenormalno otekanje in rast tkiva,
– rane, ki se ne zacelijo,
– izguba telesne teže,
– izguba apetita,
– krvavitev,
– zadah,
– težave pri hranjenju in požiranju,
– težave pri dihanju in
– težave pri uriniranju in blatenju.

Vzroki

Rak je dokaj pogost pri psih in raste z njihovo starostjo. Lahko bi rekli, da je pri psih enako pogost kot pri ljudeh. Rak je vzrok smrti pri okrog polovici živali starih nad 10 let.
V veliki večini rakavosti je vzrok nejasen. Znano je, da debelost v določeni meri vpliva na nastanek tumorjev. Tudi hormoni imajo pomembno vlogo pri nastanku nekaterih vrst rakavih obolenj. Zaenkrat še ni znano ali na razvoj tumorjev vplivajo tudi genetski faktorji.

Vrste rakavih obolenj

* Kožni rak
Tumorji, ki se naredijo na koži so pogosti pri starejših psih. Večina kožnih tumorjem pri psih je benignih.

* Rak glave in vratu
Rak ustne votline je pri psih dokaj pogost. Spremembe so vidne na dlesnih, pogoste so krvavitve, zadah in težave pri hranjenju. Potrebna je zgodnja agresivna terapija, saj je rak v večini primerov maligne oblike. Limfom je pogosta vrsta raka pri psih. Označuje ga povečanje ene ali več bezgavk. Pri tej obliki rakavega obolenja je zdravljenje najbolj učinkovito s kemoterapijo.

* Rak na modih
Je dokaj redek pri psih, razen na tistih modih, ki so zaostala v trebušni votlini. Ti tumorji so v večino ozdravljivi s kirurškimi posegi. Kastracija zmanjša možnost, da bi pes obolel za rakom na modih.

* Rak na seskih
To je pravzaprav rak na mlečni žlezi in je razmeroma pogosta oblika raka. Pojavlja se pri psicah in je vzrok za vsaj polovico vseh rakavih tvorb. Pogosto se pojavlja v maligni obliki in tako hitro raste in se širi v druga tkiva, najpogosteje v pljuča. Obstaja pa tudi benigna oblika, ki raste počasneje in v manjši meri prerašča druga tkiva. Za rakom na seskih najpogosteje obolijo psice stare od 8 do 10 let. To pa ni pogojeno, rak se lahko pojavi tudi prej, v nekaterih primerih celo že pri dveh letih starosti. Terapija pri tej vrsti raka je kirurgija, ki pa je uspešna le v primeru, če se rak še ni razširil na druga tkiva.
Tveganje pri tovrstnem rakavem obolenju se zmanjša na 0,05% če steriliziramo psičko pred prvo gonitvijo. Če jo steriliziramo med prvo in drugo gonitvijo se verjetnost zmanjša na 8%, če pa jo steriliziramo po 2. gonitvi se zmanjša na 26%. Ta odstotek možnosti pa se zvišuje z vsako naslednjo kotitvijo in gonitvijo.

* Rak v trebušni votilini
Pri psih je dokaj pogost. Diagnozo je težko postaviti že zelo zgodaj. Osnovni znaki, ki se pojavijo so izguba telesne teže, povečanje trebuha in bruhanje.

* Kostni rak
Ta se ponavadi pojavi pri večjih pasmah psov. Najpogostejše mesto nastanka so kosti noge blizu sklepov. Znaki bolezni so vztrajajoče šepanje in otekanje noge.

Zdravljenje
Zdravljenje je odvisno od vrste raka, koliko je ta razširjen in od agresivnosti terapije. Nekatere vrste raka lahko ozdravimo. Seveda pa je najbolj pomembno, da je rak zgodaj odkrit. Tako imamo veliko možnosti da se bolezen pozdravi in da je zdravljenje uspešno.

Če pri psu sumimo na rakavo obolenje moramo čim prej obiskati veterinarja! Kajti le veterinar lahko postavi pravo diagnozo. Psa mora temeljito fizično pregledati in upoštevati tudi zgodovino zdravstvenega stanja pri psu. Nato psa pošlje na rentgensko slikanje, kljub temu da je rak lahko viden tudi na zunaj. Veterinar opravi še laboratorijske analize na podlagi rakastega tkiva. Moderna tehnologija omogoča tudi CT slikanje. Za postavitev diagnoze uporabljajo tudi ultrazvok.

Obstaja več metod zdravljenja:
– Lahko se zdravi s pomočjo izbranih zdravil, ki zavirajo rast tumorja ali pa celo povzročajo smrt rakavih celic.
– Lahko se odločimo za kirurško odstranitev tumorja. Tumor je možno v nekaterih primerih v celoti odstraniti, lahko pa se ga vsaj bistveno zmanjša.
– Lahko pa se odločimo za obsevanje tumorja.

Metode se lahko uporabljajo tudi kombinirano. Katera metoda je najprimernejša odloči veterinar na podlagi tega kakšen je rak, koliko je že razširjen, itd. Včasih pa se zgodi, da je rak že preveč razširjen in tudi nobena izmed teh metod ne pomaga več. Tako da je zares zelo pomembno, da se rakavo obolenje čimprej odkrije!
Izjemen pomen pri ohranjanju zdravega psa ima kakovostna prehrana. Tako je pes bolj odporen na rakavost, pa tudi okreva lažje.

Viri

http://www.thepetcenter.com/gen/can.html
http://pugs.ultraevil.com/clanki/zdravje/rak.php

Avtor: Maja (Majchy)