Tumorji

Tumor je oteklina na ali bodisi v kakšnem telesnem področju. To je skupek izrojenih celic kakšnega tkiva.

Vrste tumorjev
Benigni tumorji (nerakavi) so grajeni iz celic, ki so podobne normalnim in imajo omejeno sposobnost rasti. Praviloma se ne ponovijo, če jih kirurško odstranimo. Ti tumorji se ne razširijo v druge dele telesa in ne ogrožajo življenja, zato jih ne štejemo med rakaste tvorbe.

Maligni tumorji (rakavi) pa so rakaste tvorbe, ki so zgrajene iz nenormalnih celic. Te celice se neurejeno in nenadzorovano delijo in rastejo. Lahko se razširijo kamor koli po telesu v tkiva, ki so okoli, predvsem na pljuča.

Znaki
Tumorji se pogosteje pojavljajo pri pasmah kot so: airdale, chow chow, čivava, Irski seter, boston terier, koker španjel, miniaturni šnavcer, nemški bokser, doberman, škotski terier, springel spaniel in zlati prinašalec.

Znaki pri benignih tumorjih:
– okrogli,
– trdi,
– izbočeni deli temne barve,
– premer: od 0,5 do 5 cm
– na glavi, hrbtu,…

Znaki pri malignih tumorjih:
– ponavadi se odkrijejo na rentgenskih slikah (pljuča!),
– otečenost limfnih vozličev,
– nimajo značilne temne barve in
– obarvanost je prisotna v večini primerov.

Vzroki
Tumor nastane zaradi nenormalnega razraščanja tkiva ali pa kot npr. cista, zaradi nabiranja tekočine. Zelo možno je, da je glavni vzrok tumorjev v genetski osnovi. Pri pasjih samicah se priporoča sterilizacija pred prvo gonitvijo, saj se tako zmanjšajo možnosti za nastanek tumorjev na mlečnih žlezah v poznejšem življenju. Pri samcih se priporoča kastracija, saj pomaga glede zmanjšanja pojavnosti nesprejemljivega vedenja, ki je povezano s testosteronom (samci), ter odpravlja možnost nastanka tumorjev.

Zdravljenje
Za pravilno zdravljenje je potrebno najprej določiti pravilno diagnozo. Treba je preiskati tumor, to imenujemo biopsija tumorja. Pregleda se vzorec tkiva in se ugotovi kako hitro se celice množijo. Tako tudi ugotovimo, kako hitro se tumor širi.
Najučinkovitejši poseg za odstranitev tumorja je kirurški poseg. Če tumorji še niso razširjeni na okoliška tkiva, je mogoče tumor v celoti odstraniti in tako lahko pes popolnoma okreva. Če pa se maligni tumor že razširi drugam po telesu, je zelo malo verjetnosti, da bo pes še dolgo živel. Tudi kemoterapija v tem primeru ni uspešna in težko je popolnoma odstraniti maligne zasevke.
Tumorje je treba pazljivo spremljati, saj lahko iz nedolžnega benignega tumorja nastane maligen tumor! Če kjerkoli na pasjem telesu opazimo odebeljeno, bulasto tkivo, ki ima spremenjeno barvo, moramo o tem takoj obvestiti veterinarja in iti s psom na preiskave. Nekatera tkiva pri psih so normalno obarvana (npr. jezik, dlesni,…) V primeru ko tkivo postane dvignjeno, bulasto in je drugačno od okoliškega tkiva pa je nujen veterinarski pregled!

Viri
http://www.thepetcenter.com/exa/mel.html

Avtor: Maja (Majchy)