Zinc-responsive dermatosis

Zinc-responsive dermatosis je bolezen, ko psu primanjkuje cinka.

Cink
Cink je eden izmed najbolj pomembnih mineralov v pasji prehrani. Na absorpcijo cinka iz hrane vpliva več različnih faktorjev. Ob pomanjkanju cinka se največkrat pojavi bolezen zinc-responsive dermatosis. Vendar pa tudi prevelika količina cinka psu škodi, saj se lahko pojavijo problemi pri absorpciji kalcija in driska.
The Association of Feed Control Officials (AAFCO – združenje za kontrolo prehrane) je predpisalo dnevne potrebe vseh sestavin hrane za pse in mladiče. To so osnovali na podlagi študij na cinku in na tekmovalnih Aljaških huskyjih.
Tako naj bi dnevni vnos bil naslednji:

Razvojna faza Minimalni priporočeni dnevni vnos cinka v mg/kg v porabljeni hrani Maksimum mg priporočenega vnosa v hrani
Odraščujoč mladič 120 1000
Odrasel pes 120 1000
Tekmovalni vlečni psi 150 300


Najboljši vir cinka so:
ječmen, žita, rdeče meso, tunina, sir,…V mesu so nekatere aminokisline, ki pospešijo absorpcijo cinka. Polnozrnate žitarice pa so sicer dober izvor cinka, vendar se ga kar 80% izgubi med mletjem.

Znaki
Ko psu primanjkuje cinka, se začnejo pojavljati naslednji znaki:
– izpadanje dlake (na predelu oči, ušes, ust, hujše oblike celo na blazinicah),
– hraste,
– luskave blazinice,
– suh, izsušen kožuh,
– zaspanost,
– izguba apetita,
– dermatitis (vnetje kože) in
– okvara v zaznavanju okusa.

Vzroki
Ta bolezen se pojavlja zlasti pri polarnih pasmah psov (sibirski husky, aljaški malmut, samojed, eskimski pes,…). Bolezen pa se pojavi tudi pri pasjih mladičih. Pogosta je tudi pri brejih psicah, zelo aktivnih psih ali pa pri psih, ki imajo probleme s kožo.
Vzroki za nastanek so:
– dednost,
– zelo aktivno gibanje (delovni psi),
– slaba in nekvalitetna prehrana,
– premajhen vnos cinka v organizem,
– stres,
– …

Zdravljenje
Veterinar postavi diagnozo te bolezni na podlagi biopsije kože. Psa se lokalno anestezira, veterinar vzame psu majhen delček kože, ki jo nato veterinarski patolog pregleda in ugotovi v kakšnem stanju je pes.
Psa, ki ima pomanjkanje cinka zdravimo z dodajanjem cinka v obliki prehranskega dopolnila. Veterinar svetuje te tablete, ki pa na žalost še niso na voljo v Sloveniji. Na voljo so npr. v lekarnah v Avstriji. Pri polarnih pasmah moramo psu tablete dajati vse življenje, drugače se bolezen znova pojavi. Pri ostalih pasmah in mladičih pa je dovolj začasno zdravljenje s tabletami.
Dopolnilo cinka tako izboljša videz kožuha in dlake. Zato je zelo pomembno, da ima pes uravnoteženo prehrano. Še posebej moramo biti pozorni pri atletskih, vlečnih, delovnih psih, saj ti porabijo ogromno energije in s tem tudi zaloge vitaminov in mineralov. Še posebej če imamo doma polarno pasmo psa, mladiča ali psa pod stresom, je priporočljivo da se posvetujemo z veterinarjem in nam bo predpisal vitaminsko-mineralne tablete. Koristno je,da le te kombiniramo z omega-3 maščobnimi kislinami, saj so tudi te nujno potrebne organizmu.

Viri:
– Forum: http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1129.0
http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&cat=1662&articleid=718
http://www.upei.ca/~cidd/Diseases/dermatology/zinc-responsive%20dermatosis.htm

Avtor: Majchy (Maja)