Evtanazija

Kaj je evtanazija?
Evtanazija je postopek neboleče usmrtitve živali, ki ga izvedejo veterinarji s soglasjem lastnika. Za evtanazijo se odločimo, ko je žival neozdravljivo bolna in ji bolezen povzroča vedno večje trpljenje ali zaradi starosti, ko začnejo odpovedovati osnovne življenjske funkcije. Načeloma veterinarji tudi ne evtanazirajo mladih in zdravih živali, razen če so živali nevarne za okolico in povzročajo občutno škodo.Večina nas ne želi razmišljati o izgubi živali, vendar je to nekaj, kar nas bo prej kot slej doletelo. Zadnje slovo od zvestega prijatelja je skoraj za vsakega težko in boleče, kar pa moramo vzeti kot povsem normalen pojav.
Zaradi nepoznavanja postopka mnogo kateri lastnik pri evtanaziji noče sodelovati, kar pa za živali povzroči še dodaten stres. Poudarjam, da je za žival prisotnost lastnika ob evtanaziji dobra, saj deluje na žival pomirjujoče in zmanjša njen strah.
Navsezadnje si žival, ki je bila z nami toliko let zasluži, da so ob njenem slovesu zraven tisti, ki ga ima najraje in ji zaupa.

Opredelitev evtanazije – Zakon o zaščiti živali (5. člen, 17. točka)
»Usmrtitev živali je postopek odvzema življenja živali. Dopustna usmrtitev je postopek, pri katerem se uporablja anestezija z uporabo sredstev, ki povzročijo nebolečo izgubo zavesti in posledično smrt, ali z metodo, ki povzroči hitro nezavest in posledično smrt brez trpljenja.«

Kako poteka?
Pravilno opravljen postopek evtanazije je najbolj humana in neboleča usmrtitev živali. Obratno pa je, če evtanazija ni opravljana pravilno – žival umre počasneje in velikokrat v veliki bolečini in mukah.
Pred evtanazijo pes dobi pomirjevalo, ki med drugimi omogoči lažje vbrizgavanje smrtonosnega pripravka naravnost v veno – pes za vedno zaspi v zelo kratkem času, včasih v manj kot minuti. Edina bolečina, ki jo pri tem čuti je vbod z iglo.

Za neškodljivo odstranitev trupla je dolžna poskrbeti veterinarska organizacija, v kateri je bila evtanazija opravljena. Pri nas je za odstranjevanje trupel pristojna veterinarsko-higienska služba, ki zagotavlja njihov odvoz in sežig.

Vir
http://www.lovstvo.net/
Forum: http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1625.0

Avtor: Polona (Azu)