Brejost

Priprave na kotitev vaše psičke in skrb za mladičke so lahko vznemirljive in zabavne, če se zavedamo vseh problemov, ki nas lahko doletijo.

Faze Brejosti?
Po 35. dneh brejosti, potrebuje breja samica več kalorij. V povprečju zahteva dvakrat več kalorij kot normalno, ko pa začne “dojiti” pa potrebuje trikratno količino hrane. Najbolje je če kupite hrano za breje in “doječe” samičke, ki vsebujejo pravo količino kalorij, za breje “požrešnice”. Gibanja samički do 4 oz. 6 tedna brejosti ne omejimo. Izogibamo se šolanja, obiskovanja razstav in situacij, ki bi bile za psičko prekomerno stresne. Ne dodajamo kalcija, ker lahko povzroči neravnotežje, prav tako je lahko za mladičke škodljiv presežek vitaminov.

Okoli 45 dneva, naj vašo psičko pregleda veterinar. V tem času, se okostje mladičkov tako razvije, da ga lahko vidimo z rentgensko sliko. Trebuh vaše psičke mora biti rentgensko slikan za določite natančnega števila mladičkov, ki jih pričakujete. Ultrazvok lahko brejost potrdi že veliko prej (po 25 dnevu, ko začnejo biti srčki zarodkov!), vendar je z ultrazvokom veliko težje oz. skoraj nemogoče določiti natančno število mladičkov.

Za kotitev psički izberemo kraj, ki bo primeren za odraščanje mladičkov, kjer se bo psička počutila kot doma in bo imela možnost izhoda, ko si bo to želela.

Čas brejosti
je v povprečju 63 dni, vendar se kotitev lahko začne med 58 in 68 dnem.

Bližajoča se kotitev
Ko se bliža datum kotitve začnete psički meriti rektalno temperaturo. Ko temperatura pade pod 38C (normalna telesna temperatura pa je od 38,5-39 C ), lahko kotitev pričakujete v roku 24 ur.

Prva faza kotitve
V tej fazi se začnejo popadki. Psica bo nemirna, lahko koplje, drgeta ali celo bruha. Vse to je normalno, vse kar lahko storimo, je da čakamo na psičkine nadaljnje reakcije. Ta del kotitve je zelo dolg, lahko traja od 6-12 ur in doseže višek z polno odprtostjo in pripravo za kotenje psičkov.

Druga in tretja faza kotitve
Drugo fazo lahko imenujemo tudi “težek porod”, to je faza v kateri poteka izločanje psičkov. V tretji fazi pa poteka izločanje posteljice po kotitvi mladičkov. Ni nujno, da kotitev poteka v vrstnem redu posteljica mladiček. Samica lahko skoti dva mladička in nato dve posteljici; to je popolnoma normalno !

Mladički se skotijo pokriti z membrano; ki jo je potrebno odstraniti, če ne se mladički lahko zadušijo. Mama sama odstrani in poliže membrane z mladičkov. Po kotitvi ji pustite minuto ali dve, da mladička očisti. Če ga ne, morate to storiti namesto nje. Preprosto odstranite sluzasto membrano in mladička na lahko zdrgnite z čisto brisačo. Popkovina mora biti zavezana približno 2,5cm od mladička in odrezana z škarjami.

Pričakujete lahko enega mladička na 45-60 minut z 10 – 30 minutnim močnim pritiskanjem. Normalno za psičke je, da si med kotenjem vzamejo premor, saj ni mogoče pričakovati, da bi štiri ure skupaj stalno pritiskale. Če se zdi da že eno uro ali več močno pritiska, ali pa njen premor traja dlje kot uro, je pametno poklicati veterinarja.

Pričakujte nekaj mladičkov (po možnosti polovico vseh), da se bodo skotili z repki naprej, to je za pse normalno.

Veterinarja pokličite če:
– kljub močnim popadkom v roku 30-60 minut psička ne skoti mladička
– je premor daljši od 4 ur pa veste, da bo psička še kotila mladičke
– je videti kot da jo izjemno boli
– od paritve je minilo več kot 70 dni
– ne skoti nobenega mladička 24 ur po tem, ko ji je padla telesna temperatura

Normalno za psičke je, da se jim poviša temperatura v roku 24-48 ur po kotitvi. Ta povišana temperatura je normalna in je ne moremo povezovati z kakšno boleznijo.

Normalni vaginalni izločki po kotitvi so lahko zeleni, črni, rdeče-rjavi in so prisotni v majhnih količinah še 8 tednov po kotitvi.