Hipotiroza

Kaj je hipotiroza?
Je bolezensko stanje, ki nastane, ker ščitnica tvori premalo ščitničnih hormonov. Če ščitnica izloča preveč hormona, imenujemo bolezen hipertiroza, če pa premalo pa hipotiroza. Žleza ščitnica je najpomembnejša žleza v telesu.

Znaki
Znaki se začnejo kazati nekje med 3 in 5 leti starosti psa. Pravilna diagnoza pa je lahko postavljena šele kasneje.
– debelost,
– slab izgled kožuha,
– izguba dlake (ponavadi na ledvenem delu, trebuhu, zadnjih nogah),
– utrujenost,
– pretirana občutljivost na mraz,
– zadrževanje psa na toplem in
– včasih neplodnost.

Vzroki
Majhne pasme so manj nagnjene k hipotirozi. Raziskave kažejo da je hipotiroza dedno pogojena. Po raziskavah se pogosto pojavlja pri naslednjih pasmah : zlati prinašalec, irski seter, doberman, pinč, jazbečarjih, bokser, greyhound, koker španjel, angleški seter.
Lahko je vzrok tudi uživanje preveč joda. Število samcev in samic, obolelih za ščitnico je približno enako. Vendar pa testiranje krvi za ščitnične hormone ni običajen del veterinarske prakse, zato moramo biti zelo pozorni pri opazovanju psa in se ob znakih takoj oglasiti pri veterinarju.

Diagnoza
Sum na hipotirozo dokažemo samo s krvnimi testi in preizkavami. Najpogostejša testa sta:
o T4 (za glavni ščitnični hormon) in
o TSH (hormon iz hipofize).
Nekateri veterinarji svetujejo tudi test TgAA (za ščitnična protitelesa), saj s tem odkrijejo nepravilno delovanje tudi v začetni fazi nepravilnega delovanja ščitnice. Ti testi so poceni in so nujno potrebni za postavitev diagnoze.

Zdravljenje
Veterinarji predpišejo zdravljenje z tableti. Potrebni so večkratni pregledi krvi, da se ugotovi primerna doza zdravila in seveda če je zdravljenje uspešno.

Viri:

http://www.thepetcenter.com/gen/hypot.html
– http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1515.0

Avtor: Maja (Majchy)