Navidezna brejost

Pri nekaterih psičkah se po gonitvi pojavi navidezna brejost, ki je lahko neprijetna za lastnika, še bolj pa za psičko samo.
Znaki navidezne brejosti se začnejo pojavljati 4 tedne po zaključeni gonitvi, in lahko trajajo kar nekaj časa .

Vidni znaki
Približno 5 tednov po zaključeni gonitvi otečejo seski. Psička začne na kup nositi igračke ali nogavice in kopati gnezdo. Ko naj bi kotile (okoli 63. dne), pa jim lahko začne iz seskov teči mleko

Kaj povzroči navidezno brejost
Hormonski mehanizem, ki sproži navidezno brejost, ostaja neznan. Znano je, da medsebojno delovanje hormov estrogena, nadledvični hormon in prolaktin vplivajo na pojav mleka v mlečnih žlezah. Zakaj prolaktin sproži “izdelavo” mleka, kljub temu da psička ni breja pa ni znano.

Kako jo pozdravimo
90% vseh navideznih brejosti mine v roku 3 – 4 tednov, brez zdravljenja. Pri 10% pa navidezna brejost psičko predvsem psihično izčrpa zaradi želje po mladičkih. Psička išče mladičke, ki bi pri njej sesali in z tem spraznili seske, v katerih je polno mleka. Zaradi velike količine mleka se lahko pojavi tudi mastitis.

Pomembno je, da se seskov čim manj dotikamo, saj dotiki še povečajo produkcijo mleka. Niti ne dovolimo, da se psička po seskih liže!

Če gre za hujšo obliko, veterinar lahko predpiše diuretik, saj blaga dehidracija prepreči laktacijo. Če tudi to ni uspešno je potrebna hormonska terapija.

Rešitev
Pri psički, pri kateri se pojavi navidezna brejost, obstaja velika verjetnost, da se bo ponovila tudi v prihodnje. Velika nevarnost pri takih psičkah je piometra, oz. gnojno vnetje maternice, ki je lahko tudi usodno.

Najboljša rešitev v primeru rednega pojavljanja navideznih brejosti je sterilizacija psičke.