Sterilizacija / Kastracija

Operativni poseg:
Operacija poteka v splošni narkozi, kjer se pri sterilizaciji napravi rez v dolžini nekaj centimetrov, če se odstranijo samo jajčniki oziroma do 10 centimetrov, če je potrebno odstraniti tudi maternico zaradi tumorjev ali cist. Pri kastraciji se odstranijo testisi iz mošnje in zašijejo rano z intradermalnimi (podkožnimi) šivi, ki jih ni potrebno odstraniti. Rane se zacelijo v roku 8 – 10 dni.

Zakaj?
Sterilizacija se priporoča predvsem za preprečevanje nezaželene brejosti in posledično nezaželenih mladičev. Ustavi se tudi nezaželeno spolno obnašanje ob gonitvi, kar je pri psicah krvavenje in pri mačkah neprestano mijavkanje in zavijanje ter označevanje teritorija z uriniranjem, s čimer privabljajo samce. Po sterilizaciji samice nimajo več problemov z navidezno brejostjo, z vnetjem in gnojenjem maternice ter z rakavimi spremembami na jajčnikih in maternici. Če samico steriliziramo pred prvo gonitvijo, pa preprečimo tudi tumorje na mlečnih žlezah.

Kastracija samcev zmanjša možnost nastanka rakavih tvorb na testisih in prostati. Z zgodnjo kastracijo pred spolno zrelostjo običajno preprečimo razvoj spolnega obnašanja, ki se odraža kot markiranje teritorija, zavijanje, neješčnost, potepanje po okolici za gonečimi se psicami in pretepanje s tekmeci, da ne omenjam nevarnosti prometnih nesreč. Psi ponavadi postanejo manj agresivni na druge pse.

Kdaj?
Priporoča se starost 6 mesecev tako pri psicah in psih kot pri mačkah in mačkonih pred prvo gonitvijo, starost navzgor ni omejena. V nekaterih državah sterilizirajo in kastrirajo živali celo pri starosti 8 tednov, pri nas je pri mačkah omejeno s težo živali nad 1,5 kg.

Posledice:
Po sterilizaciji oz. kastraciji se žival naj ne bi zredila razen, če je bila že prej nagnjena k debelosti in/ali nima zadostnega fizičnega razgibavanja. To se uravnava z nizko kalorično hrano ali manjšo količino hrane in večjo aktivnostjo. Pri nekaterih pasmah psov z daljšo dlako se lahko pojavi izrazitejša rast dlake oz. podlanke. Pri psicah pa se lahko pojavi inkontinenca, kar je nekontrolirano uhajanje urina po kapljicah, kar se zdravi z zdravili. Predvsem pri dolgodlakih mačkah je lahko posledica sterilizacije/kastracije vnetje mehurja, kar se preprečuje z dietno prehrano.

Avtor: Nataša Žugečič – bolha