Epilepsija

(gr. epilepsi = napad)

Kaj je epilepsija?
Epilepsija je klinični simptom, ki se pojavi kot posledica nenormalnega vzdraženja živcev v možganski skorji. To je bolezen, ki se pojavi zaradi nepravilne dejavnosti možganskih celic (nevronov) in posledično se pojavijo epileptični napadi. Ti se navzven kažejo zelo različno, odvisno od tega, na katerem mestu na možganih je prišlo do napake. Če se simptom pojavi samo enkrat, še ni nujno, da ima žival epilepsijo. Zagotovo lahko to trdimo šele, ko se napadi večkrat ponovijo. Epilepsija se lahko pojavi tako pri psih kot pri mačkah.

Znaki epileptičnega napada
Najbolj značilen simptom epilepsije je epileptični napad. Sam napad nastane zaradi nenormalnega izbruha električnih impulzov v možganih. To pa se pri živali pokaže kot:
– nastanek mišičnih krčev,
– hkrati izguba zavesti,
– slinjenje,
– defekacija in
– uriniranje.

Seveda pri teh znakih ni nujno, da gre za epileptični napad, lahko gre le za srčno okvaro, sladkorno bolezen, motnje v uravnavanju elektrolitov,… Zato je nujen obisk pri veterinarju, ki stanje pregleda in določi, ali gre res za epileptični napad in s tem posledično za epilepsijo.

Poznamo dve vrsti napadov:

Generalizirani: električni izbruh zajame celotno možgansko skorjo. Pojavijo se mišični krči, motnje mišičnega tonusa (nenadni padci), pogosto je slinjenje, defekacija in uriniranje in žival seveda pade v nezavest.

Parcialni (delni)
: V drugem primeru pa je električni izbruh omejen le na določen del možganske skorje (ima svoje epileptično žarišče). Žival je pri zavesti, lahko je zmedena in pojavijo se mišični krči in motnje čutil (tipa, voha, sluha in vida).

Vzrok za epilepsijo

Epilepsija lahko nastane kot posledica okvare možganskega tkiva zaradi nepravilnega razvoja možganov ali zaradi vnetij možganovine, tumorjev, poškodbe možganovine ob porodu ali možganske kapi.

Epilepsijo lahko sprožijo bolezni ledvic ali jeter, nepravilnosti v ravni krvnega sladkorja ali kalcija, močnejši telesni napori in nezadostna preskrba možganov s kisikom.

Na nastanek epilepsije vpliva tudi dednost, čeprav se le malokrat prenaša s staršev na mladiča. Pri marsikateri živali lahko vzrok za bolezen ostane nepojasnjen.

Pregled in zdravljenje
Žival je treba takoj peljati k veterinarju in jo zelo natančno fizikalno in predvsem nevrološko pregledati. Predvsem je pomembno, da se ugotovi, da ni vzrok organska tvorba v možganih . Preiskave so krvne, urinske, oftalmološke in lahko tudi rentgenske.Če je vzrok organska tvorba je potrebno odstraniti morebitni tumor. Če pa je vzrok kje drugje, je potrebno preprečevati epileptične napade oz. jih čimbolj zmanjšati.

Zdravljenje epilepsije je nujno potrebno, kajti epileptični napadi poškodujejo možgane, poleg tega lahko med napadom pride tudi do raznoraznih nesreč (npr. če pes ravno plava v vodi se lahko ob napadu utopi,…)

Z zdravljenjem pričnemo:
– če napad traja dolgo in ogrozi življenje živali,
– če se v kratkem časovnem intervalu pojavi večje število napadov,
– če se pojavi več kot en napad na mesec,
– če se število in čas trajanja napadov veča ali
– če je pri diagnostiki odkrita kakšna progresivna poškodba, ki vodi do nastanka krčev.

Žival zdravimo z zdravili za zdravljenje epilepsije ali antiepileptiki. Zdravila, ki se rabijo v veterinarski medicini so: Diazepam, Fenobarbiton in kalijev bromid. Nadvse pomembno je da se zdravila jemljejo redno in tako je možnost za zmanjšanje epilepsije zelo verjetna.

Nazadnje pa lahko žival zdravimo tudi preko alternativne medicine – akupunkture.

Pomembno je predvsem to, da pozorno opazujete vašo žival in vse zelo podrobno opišete vašemu veterinarju in se nato seveda ravnate po njegovih navodilih.

Kako ravnati v primeru epileptičnega napada?
– živali moramo preprečiti, da bi se pri padcu poškodovala,
– zrahljamo ji ovratnico okrog vratu ali jo snamemo,
– glavo jim podpremo z mehkim in ravnim predmetom ,
– živali v usta ne dajemo nobenih predmetov, s katerimi bi preprečili, da bi si pregriznil jezik, ust ji ne odpiramo na silo,
– živali med napadom ne dajemo v usta nobene tekočine, dokler se ji ne povrne zavest,
– živali med napadom ne držimo, krčev ne poskušamo fizično zaustaviti,
– vedno smo poleg živali dokler ne pride k zavesti,
– po potrebi pokličemo veterinarsko pomoč.

Viri:
http://www.canine-epilepsy.net/basics/basics_index.html
http://www.2ndchance.info/epilepsy.htm

Avtor: Maja (Majchy)

Mogoče vas zanima tudi ...