Možganska kap

Kaj je možganska kap?
Možganska kap nastane takrat, ko kri ne more dotekati v kakšen del možganov. Če možgani ne dobijo kisika in hranil, ki jih potrebujejo, potem se možganske celice poškodujejo ali začenjajo odmirati. Če se celice samo poškodujejo, potem se včasih lahko tudi obnovijo. Toda celice, ki so umrle, ni možno več oživeti. To pomeni, da je ta del možganov nehal pošiljati informacije v ostale dela telesa, ki kontrolirajo npr. govorjenje, miselnost ali hojo.

Vrste možganske kapi
Obstajata dve glavni vrsti možganske kapi. Najbolj pogosta (ishemija) nastane zaradi krvnih strdkov ali zoženih arterij, ki dovajajo kri v možgane. Strdki preprečijo dotok krvi v določen del možganov in s tem preprečijo dobavo kisika in hranil možganskim celicam.
Druga najbolj pogosta možganska kap ( hemoragija ) nastane takrat, ko pretrgana arterija povzroči krvavitve v možganih. Tudi v tem primeru se ustavi dotok kisika in hranil možganskim celicam.

Znaki
– prizadeta je ena stran telesa(pes glavo drži postrani in tudi pri hoji ga lahko zanaša na eno stran)
– občasne težave z dihanjem in požiranjem
– zapoznele reakcije
– zmedenost
– ne odziva se na ukaze
– slaba orientacija

Zdravljenje
Najbolj uspešna ozdravitev v primeru možganske kapi je takrat, če dobimo ustrezno zdravniško pomoč v obdobju prvih treh ur po nastanku simptomov. Zdravila za razbijanje krvnih strdkov lahko zelo zmanjšajo škodo, povzročeno pri možganski kapi, vendar jih morate dobit v roku treh ur. Če se pes uspe pobrati po dveh dneh lahko nadaljne napade skušamo preprečiti z zdravili, ki nam jih predpiše veterinar. Zelo velika verjetnost je, da se bodo napadi ponavljali – če se to zgodi in so napadi zelo pogosti je najboljša možnost evtanzija. Med kapjo lahko pes pade v komo, pade v nezavest, začne bruhati, se nenormalno sliniti, zunaj ga zanaša,…

Avtor: Alenka (Bugz)

Mogoče vas zanima tudi ...