Nevarne nalezljive bolezni

Pasja kuga
Je huda bolezen, saj večina bolnih živali pogine. Povzroča jo virus. Žival ima visoko vročino, je zelo pobita in neješča. Kašlja, težko diha, iz oči in nosu ima gnojen izcedek. Nekateri psi imajo tudi hudo drisko in bruhajo. Pozneje, običajno po nekej tednih, se lahko pokažejo tudi živčni znaki: trzanje določenega telesnega dela, napadi krčev ali celo ohromelost.

Nalezljivo vnetje jeter
Tudi to bolezen povzroča virus. Bolna žival je pobita, neješča in ima visoko temperaturo. Očesne veznice in dlesni so blede, pes pogosto bruha, ima drisko in bolečine v želodcu. Včasih opazimo pikčaste krvavitve po sluznicah in porumenele beločnice (zlatenica). Pri nekaterih psih med ozdravitvijo pomotni roženica na enem ali obeh očesih.

Leptospiroza
Povzročajo jo različne vrste bakterije imenovane-leptospira. Okuži se lahko tudi človek. Žival ima visoko vročino in je hudo žejna. Pogosto mokri, boli jo trebuh in je zelo pobita. Včasih v ustih nastanejo čiri, jezik je obložen. Nekatere živali imajo krvavo drisko, zlatenico in nenehno bruhajo. Pri eni bolezenski obliki je zlatenica manj pogosta, pogostejše pa so poškodbe ledvic, kar je lahko pozneje v življenju za žival  usodno.

Parvoviroza
Povzroča jo virus, ki močno poškoduje črevesno sluznico, pri mladičih pa lahko tudi srčno mišico. Žival je nerazpoložena, veliko bruha in jo boli trebuh. Zavrača vodo in hrano. Ima hudo drisko, ki je pogosto krvava. Še posebej občutljivi za to bolezen so psi pasme rottweiler in doberman.

Steklina
Bolezen se v večini prenaša z ugrizom, saj se povzročitelj virus izloča s slino bolne živali. Poškoduje živčevje, kar se vidi pri vedenju bolne živali. Nenadoma postane napadalna, njen pogled je srep, zaradi ohromljene spodnje čeljusti ne more zapreti gobca, iz njega teče slina. Bolezen se konča s popolno ohromitvijo in smrtjo. Zboli lahko tudi človek. Edina možna zaščita pred steklino je cepljenje, ki je pri nas obvezno za vse pse, starejše od 3 mesecev. Sodobna cepiva živali ne škodijo, njena odpornost po cepljenju pa je zanesljiva. Cepljenega psa po tem, ko ga je ugriznila zaradi stekline sumljiva žival, ni več potrebno usmrtiti, tako kot nekoč. V takem primeru se takoj oglasite pri svojem veterinarju, ki vam bo podal naslednje informacije, kako ukrepati.

 

Avtor:malena3