Bolhe

Bolhe so ene izmed najbolj znanih krvosesnih zajedavcev. Najdemo jih tako pri psih kot mačkah.
Tem zajedavcem najbolj ustreza temperatura od 18 do 27 stopinj celzija in visoka stopnja vlažnosti. Psi in mačke pogosto dobijo bolhe v kontaktu z drugimi živalmi, ki imajo bolhe, kajti le-te lahko skočijo tudi do 25cm v dolžino (odrasle bolhe so v povprečju velike od 2 do 3 mm), kar pomeni, da lahko skočijo iz okolja na žival (seveda tudi obratno) in iz živali na žival. Ugriz bolhe povzroči srbenje in posledično praskanje živali, ki je gostitelj bolhe. Če je žival alergična na bolhe se lahko pojavi srbečica v hujši obliki, odpadanje dlake na mestu pika ali pa celo vnetje. (povzeto po: Kohler, http://www.thepetcenter.com)
»Bolhe so vmesni gostitelji najpogostejše pasje trakulje, zaradi česar je temeljito odpravljanje bolh še toliko bolj pomembno.« (http://www.klinikaloka.com)

Kako ugotovimo, da ima pes bolhe?
Najpogostejši znak za prisotnost bolh je zagotovo praskanje (ki ga povzroči ugriz bolhe). Ker imajo bolhe rada temna in vlažna mesta, je najbolje, da psa (ali mačko) pregledamo na trebušnem predelu, na notranji strani stegen in pod pazduho. Pri iskanju znakov prisotnosti bolh moramo iskati bolhe same in tudi njihove iztrebke, ki dajejo vtis kakor da bi bila žival posuta s poprom. »Da se prepričate, da so te pikice resnično bolšji iztrebki, jih dajte na mokro papirnato brisačo. Če se čez nekaj minut spremenijo v majhne madeže krvi, potem so to bolšji iztrebki in vaš pes/mačka ima resnično bolhe«. (Kohler, http://www.thepetcenter.com)

Kako odstraniti bolhe?
V bolhinem življenjskem ciklu so 4 stopnje: jajčece, ličinka, buba, odrasla bolha. Za vsako razvojno stopnjo veljajo specifične zakonitosti glede življenjskega okolja in prehranjevanja. Toda skupna najpomembnejša stvar je ta, da se življenjski cikel bolhe odvija v okolju, kjer se pes giba in živi (samo odrasle bolhe živijo na živalih med dlako). Zato je pomembno, da bolhe hkrati odstranjujemo iz živali in iz stanovanja oz. prostora, kjer se pes giba in živi (najsibodi to stanovanje, hiša ali pesjak). Tako se lahko različne razvojne oblike bolh nahajajo v mnogih špranjah našega stanovanja, odejah, preprogah…itd. – kjer se pač pes giba in živi (bolhe se lahko naselijo tudi v zelo čistem in urejenem okolju) . Potrebno je temeljito in redno sesanje vseh površin, pranje tekstilnih izdelkov ter uporabiti insekticide, ki so primerni za odstranjevanje bolh iz notranjih in zunanjih površin (za le-te se pozanimajte v lekarni, bolje založenih trgovinah ali pa povprašajte svojega veterinarja).
Seveda pa ne smemo pozabiti na uničevanje bolh na našemu ljubljenčku (in tudi na drugih živali, ki morebiti živijo v istem gospodinjstvu). »Proti bolham moramo vedno delovati sistemsko. To pomeni uničevanje vseh razvojnih oblik . Za uničevanje jajčec oziroma ličink dajemo psu posebne tablete, ki vsebuje snov, ki bolho sterilizira, kar v tem primeru pomeni, da bolha leže sterilna jajčeca, iz katerih se ne razvijejo odrasle bolhe.« (http://www.klinikaloka.com/).
Dandanes lahko na tržišču najdemo mnogo produktov za odstranjevanje bolh. Najbolj je razširjena uporaba ampul (ki jih iztisnemo živali na kožo) proti zunanjim in notranjim zajedalcem (npr: Frontline, Stronghold, Advantix, Ex-spot…ipd. – ne smemo pozabiti, da določeni proizvodi ne delujejo pri vseh psih, ampak je delovanje od psa do psa različno), ki jih lahko kupimo na veterinarskih klinikah. Ampule delujejo samo pri odraslih bolhah in običajno ne učinkujejo instantno, ampak začnejo delovati v nekaj dneh. Sam postopek odstranjevanja bolh iz našega ljubljenčka in okolja, v katerem živi, lahko traja dlje časa (od 10 do 14 dni), kajti insekticidi in ampule ne učinkujejo na jajčeca iz katerih se bolha razvije. Zato resnično ne smemo pozabiti na temeljito in redno sesanje, pranje vseh tekstilnih predmetov (npr: odeje, preproge, blazine na katerih ljubljenček preživlja čas ali se giblje ob njih…itd). Le s hkratnim odstranjevanjem bolh iz okolja in živali bomo uspešno odstranili bolhe.
Namesto ampul se lahko preventivno uporablja tudi druge proizvode kot je na primer ovratnica proti bolham.

Opozorila pri uporabi proizvodov za odstranjevanje bolh
Pred uporabo katerih koli proizvodov za odstranjevanje bolh pozorno preberite navodila in le te tudi strogo upoštevajte! Če ne razumete navodil popolnoma, se obrnite na veterinarja, ki vam bo pravilno svetoval. Hkrati pa tudi ne uporabljate različnih insekticidov sočasno.
• Nikoli ne uporabljajte insekticidov na zelo mladih, brejih, bolnih ali starejših živalih, brez posvetovanja z veterinarjem. Namesto uporabe insekticidov boste lahko uporabili tudi glavnik za izčesavanje bolh iz dlak živali.
• Nikoli ne uporabljajte izdelkov, ki so namenjeni psom na mačkah (ali obratno), ker so nekateri insekticidi smrtno nevarni za mačke celo v majhnih količinah.
• Z insekticidi ravnajte previdno in po navodilih. Izogibajte se kontaktu insekticida z določenimi predeli vaše živali (oči, usta, ušesa in genitalije).
• Po uporabi insekticida nekaj dni opazujte mesto nanosa na živali zaradi morebitnih alergijskih reakcij. Če se pojavi izpuščaj, rdečica, srbečica ali vnetje na mestu nanosa takoj obiščite veterinarja.
(povzeto po: http://www.thepetcenter.com )

Avtor:Mojca (scythe)